İzleyiciler

1 Aralık 2014 Pazartesi

İyilik Tebessümle Başlar


Bir arkadaşımız "Napoli'de küçük bir kafedeyim. 2 müşteri geldi. "5 kahve, 2'si bizim için diğeri askıda". 5 kahve ödeyip 2 tane aldılar. Askıda kahve nedir, diye sordum. Garson bekleyin ve görün dedi. Başka müşteriler geldi. 2 kız kendi içtiklerinin parasını ödeyip gittiler. Bir süre sonra 3 avukat geldi. 7 kahve dedi, 3'ünü içtiler ve 7 kahve parası ödediler. Biz konuşmaya devam ederken bir süre sonra fakir bir adam içeri girdi. Nazik bir ses tonuyla, hiç askıda kahveniz var mı, diye sordu. Napoli'de insanlar bu şekilde birbirlerine görmeden kahve ve hatta yemek ısmarlıyorlar.." diye bir anısını paylaşmış sosyal medyada.

Nerede olursak olalım, hangi inançta olursak olalım  insanlık ölmemiş daha diyebiliriz.  Bu tutum insanlık değerlerinden kaynaklanmıyor. İnsanı sevmek, onun onurunu düşünmek için her insanın yapacağı bir şey vardır. Bunu kültür haline getirmek de kanıksanacak ahlaki değerlerdir. Japonya'da sabahları işe giden insanlar birbirlerine,  "Sabah çorbanı içtin mi" şeklinde sormaları da bir insanlık sorumluluğudur. Osmanlıda da "Sadaka taşı" kültürü insanlığın bir başka örneğidir. Sadaka taşlarına durumu iyi olanlar tarafındanh nakit akçeler konur, durumu zayıf olanlar da giderler sadaka taşından ihtiyacı kadar  konulan paradan temin ederlerdi. Sadaka taşıyla durumu zayıf olanın arasında mahremiyete önem verilirdi. Buraya kim uğrar kim uğramaz özellikle saklı kalır, bunu da  Osmanlı yine insanlık onurunu  düşünerek yapardı.

İnsana, evrene ve ötesine bir tebessümle bakmak, varlığını onların varlığıyla değer bulduğu idrakine varmak gerekir. Bir kez ebessüm yansırsa bütün çehrelere yüzler cemalleşir. İyilik yapmaya, iyilik görmeye hazırız demektir. Çünkü iyiliğin başlangıcında tebessüm var. Tebessüm eden herkes iyilik yapabilir ve iyilik yapabilme melekesine sahiptir.

Profösör

12 yorum:

mm dedi ki...

Bu olayı daha duymuştum, ne kadar insancıl bi yaklaşım.

Profösör dedi ki...

melodram@ sevginin, merhametin diğer adı bu olsa gerek.

Yeseren Yaprak dedi ki...

Keşke biz de insanlarımıza güvenebilsek, keşke bizim insanlarımız da ihtiyacı kadar gerekeni alsa. Lakin bu devir de, bunun zor olduğunu savunanlardanım. Ama bu demek değildir ki, iyilikten sakınalım. Karşınızdaki kişinin size gösterdiği tebessüm bir mutluluk nedeni benim gözümde

guilty kisses dedi ki...

Çok güzel bir projeymiş :) istanbulda var mı öyle bi kafe ?

Profösör dedi ki...

Yeşeren Yaprak@Herkesin yapacağı iyilikleri vardır.

Profösör dedi ki...

guilty kisses@ İstanbul'da böyle bir kafe olduğunu hatırlamıyorum ama buna benzen çalışmalar olmalı değil mi insanlık adına.

guilty kisses dedi ki...

Kesinlikle. Eğer olur ise gideriz hocam :)

Profösör dedi ki...

guilty kisses@ Biz böyle projeler düşünmeliyiz. karşılıksız iyilik yapmaya tebessümle başlayabiliriz. hiç bir yere bağlı olmadan ve bağımlı olmadan. İslami,, insani, ve vicdani sadakat gereği neden olmasın. Sevgi, şefkat ve merhamet duygusunu neden payylaşmayalım.

Not; bu arada guilty kisses'in blog sayfasına giremedim. Keşke sizin de günlüklerinizden feyz almak isterim doğrusu.

guilty kisses dedi ki...

Ayarlardan değiştirdim ama olmadı. :/ kismet ...

Profösör dedi ki...

guilty kisses@Harfler birbirini bulur kelime olur. kelimeler buluşur cümle olur. mısra mısra şiir olur. Kıta kıta bir ordu olur. Şuur için, cehaleti yenmek için, bir tebessüm nefes alıp vermek için.

guilty kisses dedi ki...

Ben geldim. Tekrardan. :)

guilty kisses dedi ki...

Bloggerimi açtım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...