İzleyiciler

27 Kasım 2019 Çarşamba

Okunacak kitap... Yakılacak kitap!..


Ne yazık ki cahiliye toplumunda yaşıyoruz. İlim irfan, şuur ve hakikat varken,  insanı semirtecek, düşüncesini, duygularını nefsinin esiri haline getirecek bir zihniyet ve zillet içinde yaşıyoruz. Güzel bir coğrafyada ve anadoluda yaşıyoruz; fakat anadolu irfanından uzak yaşıyoruz. Kitap okuyalım ve adam olalım diyoruz; Kitabı duvara asıyoruz. Bir tabu gibi ona bakıyoruz. Kitab’ın gerekliliği olan hakikati doğrudan Kitaptan değil; başka başka mahvillerden öğrenmeye çalışıyoruz. İnternetle birlikte öyle bir bilgi kirliliği içindeyiz ki; çık çıkabilirsen işin içinden; sanki bir dipsiz kuyudayız. Kitap okudukça öğrenilir ve doğru öğrendiklerimizle amel edilir. Allah’a kulluğu bilmeyen insan nasıl olur kamil insan? Bencilliği yenmeyen insan, nasıl olur müslüman?  Kitap bizi sadece Allah’a götürüyorsa ve kulluk bilinci veriyorsa kitaptır. Kitap bizi Peygambere tabi kılıyorsa, kitap kitaptır. Okunacak Kitap Odur. Kitap bizi Allah’a kul, Peygambere tabi etmiyorsa o kitap kitap değildir. O kitap yakılacak kitaptır.  Kitap insanlığın kurtuluşuna vesileyse O kitap okunacak kitaptır. Kitap insanı köleleştiriyorsa, imtiyazlı olanları tanrılaştırıyorsa o kitap kitap değildir. O kitap yakılacak kitaptır. 

5 yorum:

uzmanamator dedi ki...

Ne kadar haklı bir yazı ve birçoklarına defalarca okutulması gereken bir yazı, ve bu her alanda aynı, oğluma okul öncesi kitaplar arayıp okuyordum bir tanesinde hırsızlığı o kadar normal anlatıyordu ki şok olmuştum hayatımda ilk kez geri dönüşüm dahi olsa çöpe kitap attım içeriğini bilsem de üzücüydü durum, günah değil mi onca emek ve kaynak bunu yaymak için heba edilmiş diye 🥺

Denize Bakan Ev dedi ki...

Doğru ama bir soru işaretim var sevgili Profösör; her insanın hatta tek bir insanın bile farklı zamanlarda, bir kitaptan aldığı mesaj çok farklıyken, nasıl olacak bu iş...?

Profösör dedi ki...

uzmanamator @ Malesef. Üzücü bir durum vesselam.

Profösör dedi ki...

müfred@ Önemli olan hakikattir. Bütün kitaplar hakikati kanıtlar ve hakikati işaret eder.

Profösör dedi ki...

Denize Bakan Ev@ Herşey manaya delalet eder. Madde de mana için vardır. İnanan için herşey insan içindir. İnsana hizmet içindir. Bütün olumlu şeyler olumlu şeyleri yüceltir ve olumsuzlukları da bertaraf eder. Yazıyı farklı bid üslupla yazmamın sebebi neyi, nasıl, ve ne şekilde okumamız gerektiğidir. Yazılı ketaryel kitaba dönüştüğünde de doğru okunmalı, sesli metaryele de dönüştüğünde doğru okunmalı, görsel ve hareketli metaryal hale gelse de doğru okunmalıdır. Mesele doğru düşünmeyi hangi düşünme disiplinine dayandırdığındır. İnsanlığı huzura götürüyorsa ve özünde bu tema varsa bir yontu ve heykel de doğru okunmalıdır. Ne yazık ki günümüzde algı üzerine kurgulanmış o kadar yazı ve çizi var ki bunlardan kurtulmanın yolu inancılızı ve kimliğimizi güncellememizdir. Farklı farklı da anlasak ve algılasak hakikat değiymez ve güneş balçıkla sıvanmaz vesselam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...