İzleyiciler

31 Ekim 2016 Pazartesi

Hikmet ve Felsefe


İslam hikmeti ön plana çıkartmıştır. Çünkü Kur'an hakimdir. Biz de doğrudan doğruya Hakim olan Kuran'a inanır ve Kur'an hükümlerine teslim oluruz. İnandığımızı da cüzi aklımızla muhakeme eder, kalben ve aklen tasdik eder, inancımızı güçlendiririz. Kur'an bütünüyle hikmete dayalıdır. Kuran'ın hikmeti insan aklıyla sınırlandırılamaz. Çünkü Allah'ın hikmeti sonsuzdur. Bir taraftan da Allah bizim hakikati düşünmemizi, akletmemizi ve muhakeme etmemizi ister. Körükörü inanmamızı istemez. Onun için din mantıktır ve insan fıtratına en uygun din İslam'dır. Biz herşeye rağmen nakle kalbi olarak doğrudan inanır, aklen de inandığımızı nakille bağdaştırarak bir bütün halinde inandıklarımızı hayata geçiririz. Burada nakil bize hikmeti öğretir ve bizi hakikate götürür. Akıl da, düşünce de, muhakeme de bizi inandıklarımızı özümsetir.

Hikmet hakikati hissetmek ve içine sindirmek, felsefe ise hakikatin bir cüzü üzerinde akıl yürütmektir. Hikmette yanılma payı yoktur ve hikmet ilahi bir değerdir. Felsefe ve akılda ise yanılma payı vardır çünkü felsefe beşerin düşünce şeklidir. Aslında felsefe hakikati bütünüyle tesbit etmek değil, hakikate ulaşmakta yöntem göstermelidir. Hakikatin kendisi Kur'an ve dolayısıyla hikmettir. Felsefe muhakeme etme ve akıl yürütme şeklidir.
Profösör

12 yorum:

sibel özmen dedi ki...

Çok güzel açıklamışsınız kaleminize yüreğinize sağlık...

Profösör dedi ki...

sibel özmen@ Teşekkür ederim.

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Bazen Kuranı Kerimi bize kimin gönderdiğini unutuyorum..

Ondan geldiğini içime işleyerek okuduğumda bir iki satır bile nasıl etki edecek kim bilir..

Yurdagül Çelik dedi ki...

Muhakeme yapabilmek gerçekten önemli.Körü körüne hiç bir şeye bağlanmamak gerek.

Natasha dedi ki...

Thank you for the kind comments, hope you're well! - Tasha

Özlem (ybgbb) dedi ki...

"Hakikatin kendisi Kur'an ve dolayısıyla hikmettir. Felsefe muhakeme etme ve akıl yürütme şeklidir." çok güzel bir açıklama

Ece Evren dedi ki...

Yol gösterici yazınız çok derin manalar içeriyor. Her konuda düşünmeyi çok severim. Hele ki Allah'ın tüm yarattıklarının mucize ve gerçekleşen her olayda, hayır ya da şer diye algıladıklarımızda nice hikmetler olduğuna inanırım. Teşekkürler.

Profösör dedi ki...

~♡ηυяѕαℓкιмι™@ Doğru söylüyorsunuz...

Profösör dedi ki...

Daha Mutlu Yaşam@ Şuurlu olmak muhakemeyle başlıyor demektir.

Profösör dedi ki...

Natasha Hill @ :)

Profösör dedi ki...

ozlem@ Teşekkür ederim

Profösör dedi ki...

Ece Evren@ Ben teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...