Bir gerçeği şekillendiren o gerçeğin özünü oluşturan onun ölçüsüdür. Görünen ölçüsü elle tutulan, gözle görülen onun matematiksel ölçüsü ve bir geometrisidir. , O gerçeğin ruhunu yansıtan ölçüsü ise; dini, ahlaki ve manevi değeridir. Doğru şekil dediğimiz zaman doğruluk ölçeklerinde oluşturulmuş şekilden söz edebiliriz. İyi bir şekil dediğimiz zaman iyilik ölçeklerinde bir şekli düşünürüz. Güzel bir şekil ise aynı mantıkla güzellik ölçeklerine uygun bir şekil aklımıza gelmektedir. Esas olan ölçüdür. Ölçü tektir. Fakat şekil ve bütün şekiller o ölçüye uyandır. Bu bir giysidir. Bu bir yiyecektir. Bu bir duruştur ve davranıştır. İnsanlar şekliyle değil, duruş ve davranışlarına göre yargılanır. Doğru, iyi ve güzel davranış ölçülü olan Kuran'la kuşanılmış ve kuşatılmış bir ölçüdür.
İnanç ve kültürümüzde bir baş bağlayışın türlü türlü şekli ve çeşidi vardır. Bütün dünyada bu farklılıklar gösterebilir. Ülkemizde bile bölge bölge, yer yer folklorik özelliklerde baş bağlayış şekilleri vardır. Bu kültür tesettür inancına ve anlayışına bağlıdır. Başı örtmek bir inanç olduğu kadar, bir kültür dedik. Başı örtmek, kadın ve erkek için yazın da, kışın da iklim olarak bir ihtiyaç olabiliyor. Kışın soğuğundan, yazın da sıcağından bizi bir nevi örtülerimiz koruyor. Kıyafet bir bütün olduğu için başımızı örttüğümüz başörtüsünün de elbisemize ve genel kıyafetimize uygun düşmesine özen gösteririz. Müslümanlar ve tesettür hassasiyeti gösteren kadınlar da nasıl bir baş örtüsü kullanmalıyım, ve ne şekilde tesettürlü olmalıyım dendiğinde elbette kendi tercihleri olacaktır. Ben inanıyorum ki Kuran'ın ölçüsüne uyanlar Allah'ın rızasını kazanarak mutlu olacaklardır.
Bir karadenizliyi neden peştemal giyiyorsun, bir ingiliz müslüman kadına neden pardösü giyiyorsun, bir İranlı kadına neden çarşaf giyiyorsun, bir Pakistanlı kadına neden ferece giyiyorsun, bir Afganlı kadına neden burka giyiyorsun gibi onları sorgulama hakkımız yoktur. Biz sadece kıyafetin şekline değil, tesettür ölçülerine bakarız. Yine de diğer insanların giyim tercihlerini kendilerine bırakırız. Kur'an ölçüleriyle ölçülü ise, bir kıyafeti tesettüre uygun buluruz. Değilse bu tesettürdür diyemeyiz. Onun için şekli bir kavramı kullanmak yerine ölçü kavramını yeğleriz.
Allah cümlemizi hidayete erdirsin ve bizi salih kullardan eylesin.
Türkan Eraslankılıç
Not: Türkan Eraslankılıç'ın bu makalesi bugünkü http://www.turkaneraslankilic.com/2016/07/olculu-giyinmek.htmlü linkinde neşredilmiş bulunmaktadır. Umarım istifade edilir.
2 yorum:
Ozllıkle Isvıcredekı carsaf yasağından sonra aydınlatıcı bır paylaşım oldu. Allah razı olsun. Bıze ya da ona gore kısılerın ne gıymesı gerektıgı degıl kısılerın ne gıymeyı tercıh ettıgı onemlıdır. Tesetturde dahıl bellı bır Form yoktur. ortunmenın de farklı motıvasyonları olabılır ve bız bunlara mudahele edemeyiz. Belli bir kültürel gıyım tarzını baz alıp dıgerlerının gıyımlerını dışlayan ve küçümseyen ınsanlar maalesef henüz bıtlıkte yasama kulturune sahıp olamamış demektır.
Bize Her Yer Okul@ Birlikte yaşama kültürünün temelinde hoşgörü yatar.
Yorum Gönder