İzleyiciler

8 Ocak 2016 Cuma

Hacivat ve Karagöz Gibi...


Hacivat ile Karagöz birbiriyle arkadaş ve iki kadim dostturlar. Zaman olur birbiriyle tartışır kavga ederler; zaman olur, birbiririyle atışır,  küsüşürler.  Ne Hacivat Karagöz'süz, ne de Karagöz  Hacivatsız asla yapamaz.  Hacivat ileriyi gören, aklını iyi kullanan ve muhakemesini iyi çalıştıran, bir anlamda sorumluluk sahibi  adamdır. Buna karşılık Karagöz ise, biraz duyarsız, gamsız, vurdumduymaz, denileni anlamak istediği gibi anlayan, sorumsuz  hareketleriyle Hacivat'ın tam zıddı bir zattır. 

Hacivat ve Karagöz her ikisi de bu zamana kadar Tük kültüründe yer almışlarsa eğer, bizlere  ibretlik dersler vermelerindendir. Yediden yetmişe hepimiz onların oyunlarını izler, oyunlarından feyz alır, hal ve hareketlerine gülümseriz. 

 Aslında işin esası hayatımızda bizi dengede tutacak karşıt bir fikre, duyguya ve davranışlara belki de  ihtiyacımız vardır. Karşıt fikirli insanlar olarak birbirimizin farklılıklarını bizi pişiren, olgunlaştıran ve  bilinçlendiren birer değer olarak neden görmeyelim!.. Karşımızdaki muhatabımız düşmanımız olsa bile, biz onu  hakikate sımsıkı sarılmamızı sağlayan bir hızımız ve ifademiz olarak görmeliyiz.  Keşke Hacivat ve Karagöz gibi olsak. Karşılıklı tartışsak ve kavga etsek te, tatlı bir rekabet içinde en sonunda hakikat ile buluşsak. Çünkü beyaz siyahla anlaşılır, siyah da beyazla kazanılır.

Profösör

6 yorum:

Fidan Dinç dedi ki...

Keşke biz de başarabilsek bunu sahiden. Dediğiniz gibi, atışsak, zıtlaşsak; fakat sonra farklılıklarımızla bir arada huzur ve mutluluk içinde yaşamayı başarabilsek... Şimdilik zor görünüyor; ama bir gün neden olmasın?

kadriye dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız gerçekten de öyle. Herkes aynı şeyi düşünürse ne sıkıcı bir hayat olurdu. Gelişim, değişim olmazdı. Keşke anlayabilsek.

Profösör dedi ki...

Kalemderi@ inşallah

Profösör dedi ki...

kadriye@ Keşke'm :(

Adsız dedi ki...


Ben nedense kendimden çok farklı düşünen ve yaşayan insanlardan uzak durmak isterim. Tartışmayı çok sevmiyorum. Zaten iyi bir şey olduğunu da düşünmüyorum. İki kişiden biri küfre gider Allah muhafaza.

Profösör dedi ki...

yolcu@ Saygı çerçevesinde ve edeb dairesinden çıkmayarak, insanlar birbiriyle münazara edebilir. Görüş alış veriş gerekli olabilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...