İzleyiciler

18 Mayıs 2012 Cuma

Her İşe Besmeleyle Başlayalım

İnanan insan, mü'min ve müslüman olarak, bir işe başlarken "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım" anlamında "Bismillahirrahmanirrahim" deriz. Besmele çekeriz ki; yapacağımız iş hayırlı bir iş olsun. Mantık olarak kötü bir işe başlarken besmele çekemeyeceğine göre, o zaman besmele bir anlamda bizim Allah'ın adını zikretmekle kötü bir iş yapmamamızı sağlar. İnanarak bütün varlığımızla besmele çekerek bir işe başladığımızda, o işin doğru, iyi, güzel olmasını arzu ederiz. Besmele her işin başlangıcıdır.

Besmele çekerek bir sofraya otursak ve besmele çekerek önümüze konan sofradan yesek, içsek sonra da "Şükür Allah'ım biz bunları hak etmiyoruz, ama bunca nimeti bize veriyorsun" desek yediğimiz ve içtiğimiz bütün bu nimetler bize helal midir? Yediklerimiz, içtiklerimizin mahiyetine bakmamız gerekmektedir. Yediğimiz bu lokma alın teriyle kazanılan bir lokma mıdır? Buna bakmak lazımdır. Eğer değilse yediklerimiz ve içtiklerimiz domuz hükmündedir. İnancımıza göre haram olan domuzdan bir farkı yoktur.

Besmele insanın bir şuur halidir. Şuurluluk bizi olası yanlışlıklardan, kötülüklerden, çirkinliklerden koruyacak olan, doğruluğu, iyiliği, güzelliği celbedecek ve hayra odaklanmamızı sağlayan bir durumdur. Besmele bir nevi koruyucu hekimlik gibi bizi bütün olumsuzluklardan maddeten ve manen yüceltmeye hazır hale getiren bir başlangıç halidir. Besmele bütün değerleri, insanın bütün hücreleriyle tanıştırır, insan yaratılışı ve varlığıyla her işte hayrı talep eder, her işte hayır umarak hayır bekler.. Olası ve olacak olaylara karşı da hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna inanır, bu suretle de amentüyü içselleştirerek bir tevekkül eder.. Onun için besmeleyle başlanan her iş hayırla sonuçlanır.


Profösör

6 yorum:

Pabuc dedi ki...

Allah razı olsun bu güzel /bilgilendirici yazı için...

Her işe söz Besmeleyle başlasak ve bu Besmeleyi can-ı gönülden söylesek yanlış bir şey yapmayız/yapamayız ,ne kadar güzel olur..Besmeleyi samimi söyleyerek başlasak her işimize milletçe/ümmetçe..

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Rahmetli ananem bir öykü anlatırdı.
"köyün birinde bir adam varmış, bir oturuşta 10 ekmek vermiş. Birgün bu adama besmele çekde öyle ye demişler, adamda besmele çekerek başlamış yemeğe. Bir ekmeği zor bitirmiş."
Teşekkürler size. Böylesi küçük ve önemi büyük hususu hatırlattığınız için.

Yok dedi ki...

Hep ihmal ettiğim ama ilk defa bir eve girerken veya bir bebeği ilk kucağıma alırken asla ihmal etmediğim bir şey bu. Ne tesadüftür ki katıldıgım bi sohbette konu buydu ve saatlerce hem Kuran dan tefsir, hem hadislerden tutun hikayelere kadar geniş bi yelpazede anlatılmıştı besmelenin fazileti.:)
Aklıma getirdiğiniz için çok tşk Allah razı olsun.

eviminnuru dedi ki...

"Bismillahirrhmanirrahim"deyip
bu güzel yazı için teşekkür edip gideyim ben:)

Profösör dedi ki...

Pabuç@ Besmele çekmek bizi bilinçli tutuyor.

Uyuşuk Hayalperest @ Ben teşekkür ederim.

iρεκβöcεĝι~ @ Allah sizden de razı olsun..

eviminnuru@ Ben teşekkür ederim..

Profösör dedi ki...

Pabuç@ Besmele çekmek bizi bilinçli tutuyor.

Uyuşuk Hayalperest @ Ben teşekkür ederim.

iρεκβöcεĝι~ @ Allah sizden de razı olsun..

eviminnuru@ Ben teşekkür ederim..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...