İzleyiciler

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Zamanımın yarısını paylaştığım çalışma masam


İşte çalışma masamdan bir bölüm. Ömrümün yarısının nasıl geçtiğine dair şahit olan masa objelerim. İnsan hayatının bir parçası da, iş hayatı olarak adlandırılabilir. Genelde masa başı çalışanlarımız, çalışma masasıyla öyle eşleşmiştir ki, çalışma masası sanki ayağına vurulan pranga gibidir. Mektup, telgraf, telefon ve fakstan sonra internet, hayatımıza girer girmez iletişim anlayışı günümüzde tamamen değişti diyebiliriz. İnternet bilgiye ulaşmamızda dipsiz bir kuyu ve derinliği olduğu kadar sayısız basamağı olan, gökyüzüne uzanan bir merdiven gibidir.  İnternetle bir ufuktan bir ufuğa gezinti yaparız. Ancak internet bir o kadar da bilgi kirliliğini, içinde barındırdığını söylemeden geçemeyiz. İçinde sayamayacağımız kadar insanımızı ifsad eden, insanımızı bozan sapkın dökümanlar bulunmaktadır.   Bizler doğruyu, iyiyi, güzeli öğreten bilgiye ulaşmalıyız. Olgun ve yetişmiş insan olma yolunda interneti bir araç ve gereç olarak kullanmalıyız. Bu yüzden editörlüğe önem veriyoruz. Editörlük kısa bir tabirle doğru, iyi ve güzel fikirleri iletişim sanatlarıyla işleyerek insanlığa kurtuluş reçetesi sunabilmektir. Marifet sayısız yanlış, kötü ve çirkinin içinden doğru, iyiyi ve güzeli insanlara verebilmektir. İşte bu yüzden okumayı seviyoruz. Bu yüzden yazmayı seviyoruz. Bu yüzden her tür iletişim aracıyla dökümanlarımızı paylaşmayı seviyoruz.

Artık herkesin çalışsa da çalışmasa da bilgisayarın bulunduğu bir masası, onunla vaktini geçiren masasındaki objelerin bir değeri ve bir hayati anlamı vardır. Benim masam da mütevazı bir çalışma masasıdır. Evimin küçük odası benim "Home ofis"imdir. Burada yazar, burada çizer, burada misafirimi kabul ederim.  Resimde gördüğünüz gibi bilgisayarım bir "Mini Mac" bilgisayardır. İşletim sistemi PC'lerden farklıdır. Leopar bir işletim sistemiyle çalışır. Asla virüs almaz. Bu yönden şanslı sayılırım. Ekranımın sol tarafındaki beyaz kutu gibi görünen obje benim Mini Mac’imdir. Ekranımı açar açmaz önce internette sayfam olan "Mefkure_miz" e bakarım. Yazılarıma gelen yorumları dikkatle okurum. Onlara cevaplar yazarım. Ekranımdaki iki nottan birisi üzerinde "su iç"  ibaresi bulunan bir nottur. Çünkü su hayattır.. Diğeri ise internet hizmet numarasıdır. Klavyem ve mausum da kibardır. Asla bana zorluk çıkartmazlar. Yine resmin sol tarafına bakarsak bir masa lambası ve üstünde duran bir rulo kâğıt bulundururum.  Bazen spot lambayla çalışmak daha dinlendirici olabilir. Kâğıt rulo ise gerektiğinde klavyenin tozlarını alır, gerektiğinde terimi silerim. Yine sol tarafta, şimdi yenisi bulunan ve bana can simidi gibi Ankara’dan yetiştiren "Asahhara"  nın modeminden önceki emekliye ayırdığımız modemimiz bulunmaktaydı. Tam yedi yıl bize hizmet vererek bize veda etmek zorunda kaldı. Modemin önünde tok karınla alınan bir diyabetik hap, bir bardakaltlığı, bir cep telefonu ve bir de flaş diskim bulunmaktadır.

Sağ tarafa gelince duvarda bir renk skalası vardır. Bu mesleğim için çok önemlidir. Renklerin baskı değerlerini onda kontrol ederim.  Aşağıda bulunan iki ağaç vazoya insülin iğnelerimi koyarım. Günde dört kez insülin yapma seansım vardır. Yanındaki küçük vazoya genelde küçük makasımı koyarım.  Diğer vazoda kalemlerim ve kretuvarlarım bulunur.  En küçük metal kutuda ataşlarım, yandaki teneke kutuda, kartvizit ve önemli notlarım bulunur. Yandaki açılır kapanır deri notluk içi ise, anahtarlarım, tırnak makasım gibi küçük objelerle doludur. Küçük bir kitap okuma lambası da aksesuar olarak bulunur. Notluğun üzeride oranj bir postit, üstünde de bir çiğnenmiş bir ciklet yer alır. Notluğun önünde de yatırılması için bekleyen bir elektrik faturası yer almaktadır.

Bu masanın sağ tarafında benzeri bir masa bulunmaktadır. Bana bir çalışma masası yetmediğinden bir banko görevi yapsın diye eşini de yanına koyarak alanı genişletmiş bulundum. Orada da günlük dosyalarım, zaman zaman kafama geçirdiğim takkem, renkli, yapışkanlı işaret kâğıtlarım, içinde bozuk para bulundurduğum kuyumcuların içine altın bilezik koyduğu kutu böylece işime yarıyor.  En son da televizyonum ve kumandası..

Bu objelerin hepsinin birer hayat hikâyesi vardır aslında. Her biri işlevsellikleriyle bir ömür tüketirler. Onları bir bir yazmış olsam her biri bir roman, her biri bir film olarak karşımıza çıkabilir. Elbette sizin de ömrünüzü bütünleştirdiğiniz çalışma ve bilgisayar masanız vardır. Siz de duygu ve düşüncelerinizi sayfanızda paylaşabilirsiniz.

Profösör

13 yorum:

hanımanne dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım olmuş:) bizi yansıtır küçük bir hayat sığdırırız ,kendimize ait köşemiz çalışma masası

öykü dedi ki...

hayatımızın cok buyuk bı bolumunu gecırdıgımız
ıs yerımız calısma masamız


sız de cok guzel anlatmıssınız profösör

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

pek güzelmiş çalışma odan beğendim:)

esved dedi ki...

profum ama bize kahve ikram etmeyi unuttun:))

didem dedi ki...

Ne kadar duzenli bir masa! Hic fotograf goremedim ama.

Unknown dedi ki...

bir tek şey dikkatimi fazlası ile çekti.O da düzen......
Tebrikler...

Anindayorum.com (Abraham) dedi ki...

Sürekli böyle düzgün ve temiz bir odan varsa kendinle gurur duyabilirsin

Adsız dedi ki...

Bir yaziniza bir masaniza gittim geldim cok hos bir yaziydi, mini mac ilk defa duyuyorum sanki, aslinda bende 3 yil bilgisayar uzerine ders aldim ama inanin hic bahsetmediler boyle birseyden, cok merakla okudum yazinizi, sevgilerr

Profösör dedi ki...

uysalanne@ Haytımız neredeyse burda geçiyor..

öykü@ çalışma masamız hayatımızdır.

Amak-ı Hayal@ Bana yetiyor çalışma masam ve odam..

esved@ Her zaman bekleriz kahve içmeye.. Bundan mutlu oluruz..

didem@ O zaman fotoğraf da koyarız..

neşe @ Teşekkür ederiz..

ibrahim Hamurcu @ Odamda terapi oluyorum..

hazan @ Aplle nin ürünleri. Mac bilgisayarlar.. http://www.apple.com/startpage/ burası sitesi.. Bununla ilgili türkçe siteleri de bulabilirsin.a

Asahhara dedi ki...

Ben bu görüntüde en çok cikleti sevmiştim :)

aynadakiben dedi ki...

Aslan yattığı yerden belli derler ya, sizinki de o hesap, sanırım hayatınız çok düzenli ve kontrollü.. birde benim masamı görseniz darmadağınık, yerinde duran tek şey aynam..
Düzenli hayat, düzenli insan. düzenli kullanım alanı..
ben hala karmaşığım

nouvelle dedi ki...

Hakikaten benim de dikkatimi ilk çeken şey düzen oldu. :)Objelerin hizada duruşu! Böyle aktarımlarda, insan sanallık duygusundan çıkarak gerçeğe yaklaşıyor, o nedenle kişiye dair görüntülerin, anların, mekanların paylaşıldığı böyle yazıları seviyorum. Sevgilerimle,

Profösör dedi ki...

Aѕαннαяα@ ciklet benim sitresimi alabilir zaman zaman..

aynadakiben@ Bir takım sıkıntılar yaşayabilirsin. Yoksa düzenlisindir sen de..

D. @ Teşekkür ederim..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...