İslam dininin temel prensiplerinden birisi de Peygamberimizin "Komşusu aç iken tok yatan" bizden değildir uyarısıdır. Ramazan ayı dolayısıyla bu prensibin ne anlama geldiğini yüreğimizde hissetmeliyiz. İslam’ın her prensibi bizim kurtuluşumuz ve saadetimiz içindir. İslam'ın bir emrini bile yerine getirmemenin karşılığı ancak hüsrandır. Bu nedenle insanlık musibet olarak birçok felaketleri zincirleme etkisiyle yaşayacaktır. Her birimiz bunun bilincinde olmalıyız. Ramazan ayı; oruç ayı, yardımlaşma ve kaynaşma ayıdır.. Ramazan ayı bolluk ve bereketin en çok olduğu kutsal aydır.. Bu bilinçle bütün müslüman kardeşlerimizin Ramazanını kutlamakla birlikte, insanlık âlemine de hayırlar ve hidayetler getirmesini Rabbimizden niyaz etmeliyiz.
İslam dışı hayat, her tür din, ideoloji ve anlayışlar; insanlığı aşırılıklara, anarşiye, teröre, buhrana sürüklediği, istenmeyen bir gerçektir. Böyle bir dünyada hep birlikte yaşıyor, böyle bir dünyada hayatımızı sürdürürken, her türlü felaketlerin üst üste yaşandığı acı tecrübelere de sahip oluyoruz.. Bir yerde deprem olmuşsa, arkasından Tusunami gelecek demektir. Bunun arkasından nükleer felaketlerin de hazırda beklediğini ve insanlığı tehdit altına alacağını söyleyebiliriz. Bir yerde açlık ve kıtlık varsa, bunun da bütün insanlığı tehdit edeceğini biliriz. Kolera, aids, veba, sıtma gibi ne kadar bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar varsa, ayrıca bilmediğimiz bir o kadar çağdaş bulaşıcı hastalıklar bütün insanlığın başına bela olarak gelebilecektir. Böyle felaketlerin insanlığın başına gelmeyeceğini iddia etmek devekuşu gibi başımızı kuma sokmak gibidir.
Kâbe-i Muazzama'yı ve Harem-i Şerif'e kibirlenerek tepeden bakan haddini bilmez, hilkat garibesi Zemzem Tavırsların varlığı bile İslam'ın sanat ve estetik anlayışına ne kadar ters ve çelişkiler içinde olduklarına üzülerek şahid oluyoruz. Bu lüks, batı tarzı süit dairelerde kalan ve bu daireler için büyük paralar döken para babalarını da biliyoruz. Böylelerinin Umre için gitmekle birlikte, yılın altı ayını orada ibadet etmek adına istirahatta olduklarını da biliyoruz. Herkes dini vazifesini istediği gibi yapabilir. Ömrünü yaptığı ibadetin ruhuna uygun bir şekilde şekillendirmelidir. Bu konularda kimseye maksadını aşan bir şey dediğimiz de yoktur. Şu anda ölüm üçgeni dediğimiz Afrika'daki açlık kamplarında, özellikle Somali'de yaşayan insanların durumunu bütün müslümanlar, hatta bütün insanlık görüyor ve uzaktan da seyrediyor.. Kızgın çöllerde ve kızgın güneşin altında, çoluk, çocuk, kadın, ihtiyar ve hasta demeden açlığa ve kıtlığa direniyorlar. Kaldıkları yerlere, baraka bile diyemeyeceğimiz çalıdan çırpıdan ve kartondan yapılmış iğreti barınakların altında, gece ve gündüz açlık içinde Ramazanı ihya ediyorlar. Lüks içinde yaşayan zenginler, varlıklılar, para babaları vicdanen rahat olabilecekler mi? Bu kardeşlerimizin açlığı, sefilliği, yoksulluğu, kimsesizliği ve insanlık onuru için hayati haklarını koruyabilmeleri için neler yapmalıdır? Bu konuda düşünüyorlar mı? Bu imtiyazlı sınıf kendi kendilerine bir vicdan muhasebesi yapıyorlar mıdır acaba?
Hilali bekliyoruz.. "Rü'yetülhilal" ile bütün müminler ramazan sevincini içinde yaşıyorlar. Gözleri nurlanıyor.. Gönülleri nurlanıyor. Gökyüzünde ışıldayan ay aynı hilal; Ramazanda Kâbe’ye de doğuyor, Afrika’daki açlık kampına da. Hilali klimalı, her türlü konforun ve israfın olduğu Zemzem Tavırslardan da görebilirsiniz. Aynı hilali kızgın çöllerde, aç ve sefil olarak, derme çatma bir iğreti çatı altından da görebilirsiniz. Mademki ay aynı hilal, mademki Ramazan aynı Ramazan, bunun anlamı adalet ve hakkaniyet demektir. Bütün insanlık ve özellikle müslümanım diyen bizler, hepimiz, aklımızı başımıza devşirmeliyiz. Zengin ve fakir demeden her tür israfın önüne geçmeliyiz.. İsraf konusunda bir seferberlik yapar gibi çalışmalıyız. Bizim yaptığımız israflar, Afrika'daki açlık kampında bir ateş üzerinde kaynatılan tencereye malzeme olarak, ancak çakıl taşları olabilir. Hepimiz bu tür felaketlerden sorumluyuz. Başta her tür israfı hep birlikte bırakmalıyız. Zira Allah israf edenleri sevmez. Allah'ın sevmediği müsrifleri biz de sevmeyiz.
Her insan, her toplum birbiriyle her yönden doğrudan ve dolaylı olarak ilişkilidir. İkamet ettiğimiz her daire birbirinin komşusudur. Biz buna daire komşumuz diyoruz. Her apartman diğer apartmanla komşudur. Biz buna da apartman komşumuz diyoruz. Her şehir de diğer şehirlerle komşudur. Böyle düşünürsek her ülke de diğer ülkelerle komşudur. Din, dil, ırk ve bir takım özellikleri bir tarafa koyarsak, zaten insanlık ailesinin birer üyesiyiz. Komşuda yangın olsa alevi ve harareti bizi de etkiler. "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" diyen Peygamber Efendimizin hatırına "Asr-ı saadet"deki gibi, Ensar ve Muhacirin arasında tesis edilen kardeşliği esas almalıyız. Bunun yanında camilerimizi yardımlaşma ve kaynaşmayı esas alan birer mabetler haline getirmeliyiz. Camilerimizi sadece toplanma yeri gibi düşünmemeliyiz. Cemaatle namaz kılmanın feyzi ve bereketi yardımlaşma ve kaynaşmadır. Peygamber Efendimizin hayatını iyi öğrenelim ve iyi özümseyelim. O nasıl bir hayat sürdürdü ise, Nebevi bir hayat sürmeliyiz. Dünya ve ahiret saadeti için İman'ın ve İslam'ın sırrına vakıf olmayız.
Malın da, mülkün de, gerçek sahibi Allah'tır. Biz de bu dünyanın misafirleriyiz. Bu dünyada bize verilen nimetlere şükretmeliyiz. Bize lütfedilen zenginliklerimizi de Allah’ın rızasını kazanmak için, zor durumda olan kardeşlerimizle paylaşmasını bilmeliyiz. "Bir lokma bir hırka" sözü bizim fakirliğimizi anlatmaz. Tam aksine "Bir lokma bir hırka" sözü bizim gönül zenginliğimizi ortaya koyar. Allah'ın sevgili kulu ve Resülü peygamberimizin varlıkları bilinmektedir. Soylu ve onurlu bir hayat sürmüş olduğunu bütün insanlık da hayranlıkla şahit olmaktadır. Efendimiz milyarlarca müslümanın gönlünde taht kurmuştur. Bir taraftan da İslam dışı toplumların da övgülerine mahzar olmuştur.
Müslümanlar zengin olmalı, maddi ve manevi her zenginliğe kavuşmalıdır. Fakat zenginliğini de zühd ve takva içinde yaşamalıdır. Ancak zenginlik israfı önlemekle gerçekleşir. Bir taraftan komşusu açlıktan kıvranıyor ve ölüyorsa, bir taraftan da israfın haram olduğunu bildiği halde, lüks ve konfor içinde yaşayan insan inandığı değerler acısından izah edilir bir durumu bulunmamaktadır. Aşırılıklardan uzak mütevazı bir hayat nebevi bir hayattır. "Bir lokma bir hırka" sözünün işaret ettiği değer ise zühd ve takvayla kazanılan gönül zenginliğidir.
25 yorum:
yardımlaşma bu ay zirve yapmalıdır bence.dilerim hepimiz bu bilinçte olup, o şekilde davranabiliriz..israf da çok hassas, çoğumuza çok yakın bir konu..güzel aydınlatıcı bir yazı olmuş..yüreğinize sağlık..
Harika bir yazı olmuş..Allah razı olsun..
Yazınızı sosyal paylaşımlarda link vererek paylaştım hakkınızı helal edin inşaallah...
Ne guzel bır sozle baslık atmıssınız yazınıza
gercekten de varolanı paylasmak sart
o zaman daha guzel olacak dunya
ve bızler de daha huzurlu
Rabbim paylaşan gönüller nasib etsin herkese..
Ramazanda oruç tutarak açın halinden anladığını söyleyenler var.Bu kişiler ziyafet gibi, bir tek kuş sütünün eksik olduğu sofralarda iftar yapabiliyor.Hatta lüks davetler veriyor.Bazı kişiler ise ellerind ebir kap iftar çadırı kuyruğundalar.Oruçlu veya değil ama aç onlar..Her yerde görebiliriz bu çelişkiyi..Bu çelişkiyi anlamak yetmez, çözmek de gerek..
DOĞRU DİYORSUNDA HOCAM, HANGİ YARDIM KURUMUNA GÜVEN KALDI?
sevgili profösör biz edirne de azmı üzüm ve karpuz tarlaları ziyatareti sonrası o sıcakta kapıda ki erik ağacının altındaki musluğa ağzımızı dayayıp susuzluğumuzu gidermedik..yahut balıkesirde dağda yapılan uzun bir yürüyüş sonrası inişi geniş bir derenn içinden yalın ayaklarla yapıp yarı belimize kadar soğuk suda çıktık açık alınlayı söylemedik..yahut trabzonda sabah 5 te başlayan fındık toplama günlerinde bütün bir günün sıcağını burnumuza burnumuza yiyip sonra da akşamın karanlıkla aydınlıkzamanında elimize aldığımız bir şampuan kutusuyla elbiselerle derede tozlardan arınmadık..yahut gölyakada dağlara dağlara çıkıpta yaylalarda hiç tanımadığımız insanların sofrasında misafir olduk ...yani anlayacağınız hocam bu yahşi kızınız hem köyünün tozunu yutmuştur hem kentin pisliğini solumuştur..sevgiler..fotolarınızı bekliyorum..=)
yazınızı çok beğendim..duygu ve düşüncelerinize sağlık=).paylaşımlarınızı bekliyorum....
Çok güzel bir konuya dikkat çekmişsin
Yazını çok beğendim yüreğine sağlık
SMS ile ufak bir meblağ da olsa yardım edebilmemiz için çeşitli kuruluşlar duyurular yapıyorlar fakat onlara da güvenesim gelmiyor. Yine de içimden geleni yapmaya karar verip bu ufak SMS bağışlarından yaptım. Elimden bu kadarı geliyor zira...
yardimlasma..
ne yazikki pek önemsenen bi durum degil bu zamanda..yazik.
paylasim icin tesekkurler, malesef hep tuketici bir toplum olmusuz israfda basi cekiyoruz, ozellikle ev hanimlarina cok buyuk gorev dusuyor sofralarimizi firavun sofralarina benzetmezsek, yapacagimiz akillica ekonomiden ihtiyaci olanlara yardim edebiliriz, belki bizim icin kucuk olan bir yardim toplu olarak buyuk bir yardim olacak, biryerlerde birilerinin mutlu olmasi , hepimizin mutlu olmasidir. sevgilerrr
Allah kabul etsin. Dualarımızla, manen ve maddi olarak yapacağımız yardımlarımızın yerinde doğru ellere hakkıyla ulaşması dileğimle.
çok güzel bi yazı olmuş..gerçekten çok duygulandım..özellikle Allah'a yeniden yakınlaştığım ve bunun için zorlansam da çaba sarfettiğim bi dönemde beni daha çok etkiledi diyebilirim..ellerinize sağlık..dualarımda onlar için de dilekler diliyorum..
Asahhara ile siz gene döktürmüşsünüz.
Ne güzelde yazmışsınız. Üzüldüm bi yandanda gerçekler yüzeye çıkıp yüze vurulunca.
Allah paylaşmayı seven gönüller nasip etsin bize. ^^
Ah öyle güzel anlatıyosunuz ki ağır ağır tok bir sesle konuşur buluyorum bazen sizi karşımda,yüreğiniz sağlık ben de bir iki satırla kendimce destek olmak isterim blogumda..
Cok guzel profum ellerinize saglik.
Ben de Afrika hakkinda kisa biseyler yazdim.
Napiyoruzz AFRIKA yazip 5601e gonderiyoruz ! :)
Paylasmak kadar guzeli var mi? Sadece bu ay degil hep yapilmasi gereken birsey.
Keşke o Hilal'e bir şeylerin farkına vararak bakabilsek.
Keşke sadece gereksinimlerimiz ölçüsünde tüketim yapabilsek.
Keşke bencilliğimizi törpüleyebilsek ve o korkunç doymak bilmezliğimizle "insanlık"ı yemesek.
Umarım bir gün, "insan" olmanın ne demek olduğunun farkına varır tüm dünya.
Yazı için tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Gönlümüzden geçenlerin sesi olduğunuz için.
çok doğru.
birçok insan yoklukla mücadele ederken, buna sırt çevirmek müslümanlığa aykırıdır.hatta tüm insanlığa!
elimizdekileri paylaşıp,bir nebze de olsa onlara yardımcı olabiliriz.
duyarsız olmayalım.
keşke bunu herkes anlayabilse..
Emine @ Teşekkür ederiz. Paylaşım esastır.
EBRAR(Nam-ı Diğer Papuç) @ Allah razı olsun.. Her ne yapılıyorsa karşılığı ecirdir.
öykü@ Özellikle Ramazan ayında insan daha da hassaslaşıyor.. Teşekkür ederim..
esved @ Amiiin..
esved @ Katılıyorum tabi ki. Açlık bir insanlık onur problemi.
öz'üm @ Hak veriyorum size..
YAŞAMSAL GANİMETLER@ Paylaşalım. yazılarımıız ve resimlerimizi hatta çizimlerimizi paylaşalım..
BAMBİ @ Teşekkür ederim. Her zaman beklerim çaya da buyurun..
Rory @ Yardımlaşma kaynaşma derim..
hazan@ Her zaman beklerim sizi sayfamızda.. Onur duyarım..
Mavi Balon@ vet yardımlarımız yerini bulmalı. İç edilmeden..
dö jasmin @ Duanın önemini asla unutmayalım. Sen mutlaka daha da huzur içinde ve mutlu olacaksın..
▬|α.к.α.т.я.ι.є.ℓ|▬ @ Teşekkür ederiz. dualarının tabul olması dileğiyle..
iρεκβöcεĝι~ @ Teşekkür ederim. O senin yüreğinin güzelliği..
LoveMeorLeaveMe @ sorumluluk duyman çok güzel. Sen her zamamn bu kounlara duyarlısın.. Teşekkür ederim..
didem@ isnanlık ideali gereği her zaman yardımlaşarak kaynaşmalıyız..
İyi-Kötü@ Ben teşekkür ederim. İnşallah insanlık duyarlı olacaktır. Bugün onllara,yarın bize de felaketler gelebilir. Gafil olmadan paylaşım içinde bulunmalıyız..
' My Story @Teşekkür ederim. yazılarında ki hassasiyeti biliyorum. Biz uyarmış olalım. İnşallah uyarımız yerini bulacaktır..
sevgili profösör bence de cok haklısınız insan olmayı denemeliyiz birazcık
İnsanlık biraz duyarlı olsa, kendi başına gelmeden zor durumda olanları anlasa herşey daha güzel olabilir :(
Aѕαннαяα@ Aynen katılıyorum..
femme fatale@ Kesinlikle..
femme fatale@ Kesinlikle..
Yorum Gönder