Edebi bir eser, bir yazı okuduğumda, bir resim, bir heykel, bir mimari gözlerimde canlandığında, önce onunla hislerimle bir yakınlık kurar, sonra da düşüncelerimle bu sanatsal eserin bana bıraktığı değerler üzerinde kafa yorarım. Adı üzerinde sanatsal değerl olan bütün sanat eserlerinin bir eleştiriden geçtiğine inanırım. Neye inanıyor, neye heyecan duyuyor, neye hayal kuruyor ve neye ümit besliyorsak, kültürümüzü de o çerçevede genişletiyoruz demektir.
Bir yazıya, bir sanat eserine kendi zaviyemden bakarak, hakkaniyetle davranarak görüşlerimi belirtir ve yorumlayarak katkı sağlamaya çalışırım. Karşımdaki kişinin yaşı, başı, zihniyeti ya de siyasi görüşü benim için önemli bir kriter değildir. Onu kırmamak adına kelimeleri ve cümlelerimi titizlikle seçerim. Bu benim insana ve sanatçıya olan değer verişimdir. Aynı titizliği karşımdaki kişiden beklemek hakkımdır ama, ben yine o kişinin terbiyesine bırakırım. Önemli olan üzüm yemektir, bağcıyı dövmek benim asla düşünüp de yapmak istemediğim en son şeydir.
Elbette birbirimizin yaptıklarını ve hatta davranışlarını eleştirelim. Doğru, iyi ve güzel yanlarını öne çıkartalım ve övelim, övgüye layık olduğunu söyleyelim. Diğer yandan da yanlış, çirkin ve kötüyü de güzel bir üslupla söyleyelim. Yerden yere vurmak yerine hatalarını gösterelim ve eksikliklerini birlikte tamamlamaya çalışalım. Çünkü hiçbir yazar ve sanatçı birbirinin hasmı değildir. Birbirini kıskanamaz ancak gıpta edebilir. Arada tatlı bir rekabet başlar ki; o bizi topyekün hem ahlaken hem de kendi marifetimiz ve maharetimizi arttırır bizi olgunluğa ulaştırır.
Hülasa hepimiz birbirimize yardımcı olmalıyız. Önyargısız, hoşgörülü ve iyiniyetle birbirimize yaklaşmalıyız. Unutmamamız gerekir ki; herkes birbirinden etkilenir ve zamanla fikirler de, davranışlar da değişebilir, doğruda, iyide ve güzelde birleşebilir. Hak ve hakkaniyet yerini bulur; hakikat bunu gerektirir.
Profösör
6 yorum:
Keşke herkes her güzel sanat eserine sizin baktığınız gözle baksa. Bırakın böyle güzel bir bakış açısını, millet kavga etmek için bahane arıyor gibi.
İnsanları her şeye rağmen hoş görmek lâzım. Herkes heybesinde ne varsa onu serecek ortaya. Kalite burada ortaya çıkacak. Fikri güzel olmayanın zikri nasıl güzel olsun ki?
Kaleminize sağlık. :)
En sevmediğim duygulardandır kıskançlık. Ne güzel söylemişsiniz, fikirler birbirinden beslenebilir halbuki...
Edebiyatçının Biri@ Teşekkür ederim.
sezer eser perker@ Teşekkür ederim...
bu yaklaşımla sanata, sanatçıya yaklaştığımızda daha çok üretken insanlar haline döneşebiliriz.
maviye iz süren @ Doğru söylüyorsunuz.
Yorum Gönder