İzleyiciler

23 Nisan 2012 Pazartesi

Eskiden Beş Çayı Yoktu

Eskiden beş çayı diye bir adet yoktu. Kadınların icadıdır beş çayları, altın günleri.. Bir evde toplanılır, bir araya gelinir, sohbet, muhabbet derken, temsilen bir çelik tencere satıcısının, ürünlerini satmak için kendine has gösterisi başlar. Beş çayı, beş çayı olmaktan çıkmıştır artık. Şimdi de beş çayında ve altın günlerinde makyaj malzemeleri tanıtılır oldu. Buna karşı bütün kadınlar diyete girdi. Yemeyerek güzel olunacağını düşündüler. Belki de içinde yemek pişirilecek tencerelere  gereksinim kalmadı. Elle tutulur etli, butlu kadın olmak  yerine neredeyse kuru kemik, zayıflık moda haline geldi. Kadınlar duygularının esiri olmak için, ayrıca yemeden içmeden kesilerek diyet bağımlısı oldular. Oysa hayatın sadece yeme içme, güzellik makyaj değil, ulvi duyguları tatmanın bir disiplin olduğunu unuttular, kendi kendilerinin kölesi olmayı tercih eder duruma düştüler.

Biz bunları düşünürken kaburgaları sayılan afrikalı çocuklar neler düşünür. Acaba tokluğun ne olduğunun duygusunu tadabilmişler midir? Çocuklarını bir müddet daha susturmak için çölde çakıl taşı kaynatarak yemek hazırlanıyor iması veren, çocukları açlıktan ve hastalıktan sızlanan annenin yaşadığı ruhsal dünyasını düşünen ve anne adayı kadınlar, insan olduğumuzu sanan bizler ne kadar duyarlıyız hiç bunu düşündük mü acaba!.. Oysa duyarlı insanlar, küçük bir kız çocuğunun elinden kaçan uçan balonunun arkasından duyduğu hüznü ve ağlamaklı halini hissedebilmeli. Kendisinin de çocukluğunda buna benzer anılarını tazeleyerek, kendi içlerinde ve çocukluğunun masumiyetinde sevgiye, şefkate ve merhamete dair, bir vicdan muhasebesi yapabilmeli.

Onun için baştan birey olmak, sadece kendimizi düşünmek olmamalı, Birey olmak kendi kimliğimizde kişiliğimizi geliştirmek olmalı. Birey olmak, bir simitle, bir bardak çayı birlikte paylaşabilmenin erdemini bilmek olmalı.

Profösör

8 yorum:

uzunincebiryol dedi ki...

Çok haklısınız profösör çok. Empati kurabilmek önemli, aç insanın halini kim anlar, tok açın halini anlar mı? Bizler diyet diyet diye kilolarımıza çare ararken çevremizde açlıkla pençeleşenleri görebiliyor muyuz, ya da cebimizde paramız varken cebimizdeki paranın sadakasını veriyor muyuz, insan paylaştıkça insan oluyor, iyileşiyor yüreği.
Allah duygularımızı köreltmekten bizi korusun inşallah, bazen bencillik öyle bir noktaya geliyor ki çevremizi görmekten aciz oluyoruz. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Paranın konustugu zamandayiz ne yazik ki. Çok güzel anlatmışsınız. Bos vakitleri Allah'u teala soracak bizlere. Kuran okumak varken bos islerle ugrasiyoruz. Cok yazik..

Elmyraucuc dedi ki...

Ulvi duyguları unutturan yine ipince bir kız geçerken ağzının suyunu akıtan erkeklerimiz değil midir eyyy pröfösörr?

Yasemin Kokulu Bir Hayat dedi ki...

eskıden altın gunlerı vardı annemın komsuları gelırler cocuklarda baska odaya gecerdık dedıkoduları duymayalım dıye o zamanlar hersey farklıydı buyuklerımızın yanında laf dınlemezdık sımdıkıler gıbı.. sonra hersey deıstı sımdı bız arkadaslarımızla bulusup hangı dıyet moda hangı makyaj malzemesını alsak muhabbetını yapıoruz.o teyzelerın torunlarıda nereme dövme yaptırsam pıercıng yaptırsam merakındalar.baska ulkelerde baska ınsanlar ne yasıolar bunu dusunen yok var mı?tabıı aklımızda tabıı bıseyler yapmaya calısıorz yada en azından dusunsek belkıde bazı seyler boyle olmaz

Adsız dedi ki...

Çok önemli bir konuya parmak basmışsınız hocam Allah razı olsun.Çatlayana kadar yiyorlar sonrada rejime giriyorlar.

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Evet afrikayı ve açları da düşünebilmeli insan ama onları düşünürken de kendi sağlığı için diyetini de yapmalı. Zira çokça zayıflık değil kastım ama ideal olan kilo ve sağlık önemli.

La Loba dedi ki...

Tüketim çılgınlığı ev gezmelerine bile girdi. Eskiden en azından sohbet etmek, biraraya gelmek için yapılırdı çay saatleri, günler. Zamanla altındı, dolardı derken iyice ayarı kaçtı bu işlerin.

Profösör dedi ki...

uzunincebiryol @ Öyle bir zor zamandayız ki; nefsimizi dizginleyemiyoruz. Allah bizi ıslah etsin..

Adsız dedi ki...@ maddecilik bir kanser gibi bünyemizi sarmış durumda. Hani bu dünya faniydi.

elmyraucuc@ İnsanın cinsiyeti o kadar da önemli değil, insanlığımız önemli..

biricitconsungunlugu@ İnsaniyetimiz vicdaniyetimizdir.

Adsız dedi ki...@ Bunların hesabı sorulacak unutmayalım..

~♡ηυяѕαℓкιмι™@ En önemlisi sağlıklı kalabilmekte..

La Loba @ Bir tarafta kendini bırakan ev kadınları var.. Bir tarafta da sorumluluk duyan ideal kadınlar var..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...