İzleyiciler

26 Ekim 2009 Pazartesi

Bilinçli toplum

Yazı yazmak bir konsantrasyon işidir. Yazı yazmak ve bir işe yaramak bir disiplin işidir. Yazı yazmak iyj, güzel ve doğru kavramlarının bilincinde olmak bir inanç ve gönül işidir. Hergün gerek yazılı basında, gerek internette binlerce yazarın düşünce ve görüşlerini belirten günümüz meselelerine el atan yazarları görürüz. Ne varki bir yazar hangi inanç ve dünya görüşüne sahipse o açıdan meselelere yorum getirecektir. Her kalem erbabı iyi, güzel, doğru kavramlarını kendi felsefesine göre şekillendirecektir. Asıl mesele bilinçli toplum olabilmek mefkuresidir. Bilinçli toplum birbirini etki alanına alacak, tek bir güç, tekbir yürek olabilme şiarıdır.

Yazımızın başlığına dikkat edersek bilgiyle bilinç kelimesini birbiriyle irtibatlandırdık. Ne yazıkki herkesin dilinde bilgi toplumu olmak vardır. Hiç bir zaman bilinçli toplum amacı dillendirilmez. Oysa her kafadan ayrı ayrı sesler çıkmaktadır. Herkes her meseleyi kendince yorumlar. Bireyciliği esas alır. Bireycillik bir bcakıma enaniyettir. Bireycilik bencillik çukurudur. Ama bilnçli toplum olma bireyciliği reddederken bireyi esas alır ve onu toplumculuğa götürür. Toplumculuk "Birimiz hepimiz.. Hepimiz birimiz için" düsturuna göre hareket eder. Kentlilik de bunu gerektirir. Aksi halde kaos hüküm sürer. Anarşi, terör, anomi cehaleti yenmekle hallolmaz. Bilakis bilgi öğretime yarar, öğretim de eğitime destek verir. Milli Eğitim sisteminden anlamak istediğimiz talim ve terbiyenin birarada olduğu maarif sistemimizdir. İşte o zaman ilim irfan sahibi olmak anlam kazanacaktır. Uzun lafın kısası kelime ve kavramların nihai anlamı kolayca anlayabileceğimiz ve alğılayabileceğimiz bir mantık silsilesi içinde olması gerekir.

Çağımız bilişim çağaı. Ohh! Ne kadar sevinsek azdır. Bilişim internetle zirveye çıkmıştır ama, bu gerçeğe sonsuz bilgi zenginliği mi desek, yoksa bilgi kirliliği mi buna karar vermeliyiz. İşe yaramayan bilgi hafızada yüktür. Yüreklerde pastır. İşe yaramayvn bilgiden Allah'a sığınırız. Ve diyoruz ki; işe yarayan bilgiyle bilgi toplumu, bilgiyi doğru uygulamaya sokarak da bilinçli toplum oluşturmalıyız. Bilinçli toplum etik ve estetik değerlerj içinde barındıran ve üonlarla yaşayrak bir hayat tarzı oluşturan duyarlı ve tutarlı olma halidir.

1 yorum:

Asahhara dedi ki...

İşe yaramayan bilgi hafızada yüktür..
Çok doğru. Bu yazınız benim için faydalı oldu. Aldığım dersler oldu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...