İzleyiciler

26 Ekim 2009 Pazartesi

Birkaç kısa yazı



BARIŞCIL BİR DÜNYA

Seversen, sevilirsin. Döversen, dövülürsün. söversen, sövülürsün. Bu şartlı cümleleri çoğaltmak mümkündür. Bir arap atasözü "Men dakka, Dukka!.." "Kim ki kapıyı çalarsa, kapısı çalınır!.. " anlamına gelen bu söz insanlara; kişinin yaptığı herşey, mutlaka bir şekilde karşılığını kendisinde bulacaktır uyarısı yapıyor. Her yapılan iyilik, iyiliklerle karşılık bulacaktır. Her yapılan kötülük de bumerang gibi kötülük yapan kimseye geriye dönecektir. İlahi adaletin hikmeti sebebi apaçık görülmektedir. Bir türk atasözünü de burda değinelim; " İyilik yap, denize at, balık bilmesse Halik bilir." Kul iyilik yapmakla emredilmiştir. (Emri bil ma'ruf) Yine kululun kötülük yapmaması istenmiştir. (Nehyi anil münker) Kişi fikriyle, zikriyle hayatını iyilik üzerine kurmuşsa, barışcıl bir dünyaya adım atmış demektir. Barışcıl bir dünya; iyiliklerin, güzelliklerin ve doğrulukların hüküm sürdüğü bir dünyadır. Bu dünya sevginin, saygının, hoşgörünün, yardımseverliğin, fedakarlığın ve dayanışmanın var olduğu bir dünyadır.

***

MÜTEVAZI BİR HAYAT

Mevlana hazretleri bir gün işlerine bakan kimseye “Bugün evde ne var?” diye sormuş, “Hiç birşey yok efendim” cevabını alınca “Oh çok şükür evim Peygamber evine benzedi...” buyurmuştur. Allah'ın verdiği tüm nimetler için hamdetmek, şükretmek gerekiyor. Varlığın değerini yoklukla daha iyi anlayabilyoruz. Bugün bizde olmayan bir şey komşumuzda olabiliyor. Komşumuzda bugün olmayan bir şey de bizde mevcud olabiliyor. Bunun da bir hikmeti sebebi olmalı. Yoklukta bile hamdetmek, kanaat etmek, var olanı yok olanla paylaşmak gibi ulvi duyguları tatmamız gerekiyor. Değil mi ki; nefes alıp veriyoruz. Yaşıyoruz demektir. Yaşadığımız sürece hamdetmeliyiz. Şükretmeliyiz.

***
BİRLİK VE KARDEŞLİK

Birlikten kuvvet doğar. Köylerde kurulan kooperatif binalarının ön cephelerindeki duvarda yazılarıdır bu atasözü. Nedense bir türlü bir araya gelerek kooperatifleşme yeterli güveni ve güvenceyi verememiştir bizim topluma. İstisnaları ayrı tutalım. Bir dönemin yapı kooperatiflerinin furyasını biliyoruz. Ne yazakki binlerce aile mağdur olmuştur. Buna benzer, bankerler, holdingler, bankalar ve borsalar nice yatırımcıların canını yakmıştır. Her ne yaparsak yapalım; kardeşliği tesis edelim. Yüce kitabımızda Cenabı Hak "Ancak müminler kardeştir." diyor. Bununla da kalınmıyor; "Allah'ın ipine hepiniz birden sımsıkı sarılın." deniyor. Birlik ve kardeşlik özellikle bize güç verecektir. Böyle bir toplumda bir kardeşimizin burnu kanasa, bütün toplum olarak bizlerin de bu sızıyı yüreğimizde hissedecek bir yapıda olmuş olacağız. Çünkü hepimiz birimiz için, birimiz de hepimiz için var olmuş olacağız.

***
İNSANİ..VİCDANİ..AHLAKİ

İnsan mahlukatın içinde mükemmel biçimde yaratılmış olanıdır. Ve insan en iyilere layıktır. İnsanın hem dünyevi, hem de uhrevi bir boyutu vardır. Hayat ve ölüm arasındaki çizgi her zaman bir ibret vesilesidir. Yaptıklarımızdan ve yapmadıklarımızdan bir gün hesaba çekileceğiz. Bizden iyi bir insan, iyi bir kul olmamız istenmiştir. Biz insanoğluna akıl gibi büyük bir nimet verilmiştir. Yol gösterilmiştir. Kitap gönderilmiştir. Muhakeme yeteneği ile donatılmışızdır. İrademizi iyi yönde kullandığımızda kurtuluş vardır. Huzur ve mutluluk vardır. İnsani, vicdani, ahlaki bütün değerler inandığımız ve teslim olduğumuz yüce dinimiz İslam'da mevcuttur.

1 yorum:

Asahhara dedi ki...

Güzeldiii tüm konu başlıkları. İtina ile okunup düşünüldü..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...