Kelimeler, kavramlar bazen doğrudan anlamlandırılmazlar; kullanıldığı yere ve zamana göre, atfedilen değerlere göre biçimlenirler. Mesele kelimeler ve kavramları yerli yerinde kullanabilme iradesini gösterebilmektir. Bazen uzun boylu olmak, bazen de kısa boylu olmak önemli olabilir. Uzunluk da kısalık da değer olarak izafidir. "Uziun boylu bir kadın, kısa boylu bir kadına boyu senin boyun kısadır benimkisi uzundur der. Kısa boylu kadının cevabı hazırdır; ben minyon tipliyim kısa boylular tavuk değil piliçtir der. Demek ki kısa boyluluk pirim yapabiliyor. Siz kendinizi bu durumda nasıl hissettiğinize bağlıdır. Cüce bir insana siz cücelerin de cücesisinizdir denebildiği gibi, siz yücelerin de yücesisiniz aynı anlama gelebilir. Bazıları uzun boylu olur onunla övünür ama, kısaboyluların zekası ve bilgeliği uzun boyluları bastırabilir. Velhasıl kelimelerin efendisi olmak lazım gelir. Yoksa kelimelerin esiri olmak zorunda kalırız.
Profösör
16 yorum:
Gerçekten öyle 👏 sevgiler....
Nice uzun gördüm aptaldılar ve nice cüce gördüm akıl küpüydüler. Fakat aptal cüce de gördüm ve akıllı uzun da. Akıl ne yaştadır, ne kumaşta, ne taş gibi vücutta, akıl baştadır elbette uzun ya da kısa. Ve elbet kimseye düşmez doğuştan gelene hakir bakmak! Hepimiz Allah’ın kuluyuz! vesselam…
sessizkaldım@ Teşekkür ederim.
nessuno Ç @ Amenna ve saddekna.. Teşekkürler...
offff bu mevzu üzerine çok düşünüyrum şu aralar , oğlum 1. sınıfta ve sınıf annesi die bir şeyim sınıf etkinliklerine katılıp tüm çocukları gözlemleme şansım oluyor bu sayede angarya işleri olsa da bu yanına seviniyorum , sınıftaki çocuklar dersiniz ki 6 7 yaş aralığındalar kalplerinde kötülük olduğuna asla inanmıyorum söyledikleri sözleri bazen eğlenmek bazen de belki sadece kendilerince gıcık etmek için söylüyorlar arkadaşlarına ama karşı taraf bunu incinerek hissediyor , ve bunlardan bazıları o kadar anlamsız ki saçı olan çocuğa keltoş diyor biri o da demiyor ki benm saçım var kör müsün keltoş diyor diye gözleri dolarak yanıma geliyor ki bu gözledi dolan aslında sınıfta şiddet eğilimi en yüksek olan çocuk hani zorba diye tabir edilir ya belki ilerleyen yıllarda oraya evrilcek umarım olmaz tabi ama yani en sert görünen ne kadar anlamsız bişeyden ne kadar incinebiliyor , yanıma çağırdım ikisini ve de biraz konuştum ne kadar etkili olrum bilemiyorum ama fırsatım oldukça hep aynı sohbeti yapıyorum o çocuklarla bir noktada iyi yönde bir değişime vesile olacağıma inanıyorum çünkü veliler benim oğlum yapmaz sınıfa uyuyor kafasında çok ilginç tutumları var , kelimeler güçlü evet ama size söylenen güç yüklenin üzme amaçlı yollanan kelime sizde o zayıflık zannedilen karşılık yoksa kalkanınıza çarpar ve düşer size zarar veremez o zırha sahip olmak belki çokca özgüvenle belki merhametle ama belki sadece kendini tanıyıp da olduğu gibi sevmekle olabilir bilemiyorum bu mevzuları uzmanları bilir benim sezgilerim bu yönde inşallah kendini daha çok seven bireyler yetişir :) çok uzun yazdım ne yaram varmış bu konuda
Söyleneni anlamayan, okuduğunu algılayamayan, iki lâfı bir araya getiremeyenlerin çoğaldığı bir zamanda kelimelerin efendisi olanları bulmak zordur ve bunlar çok yalnız insanlardır:)
Klio'nun Şarkısı @Nasıl inanıyorsak, nasıl düşünüyorsak, nasıl hissediyorsak, nasıl davranıyorsak şuurumuz kadardır. Hayat da ölüm de şuurumuz kadar vesselam...
uzmanamator @ Gerçekten de aynı hassasiyetlere sahibiz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Senin benim çocuğum gibi tabiri de pek doğru bulmuyorum. Çocuklar hepimizin. Hepimiz duyarlı olmalıyız vesselam.
kelimelerin gücünü iyi kavramalı, ne iyi ifade etmişsiniz :)
teşekkürler :)
maviye iz süren @Teşekkür ederim...
Kelimelerin gücüne hakim olmalı insan. Güzel bir içerik olmuş, elinize sağlık.
Beyaz Yakalı @Teşekkür ederim.
belkide her gnümüz kelime oyunlaruyla yönetiliyor
kelimelerin gücüne inananlardanım. Ayrıca da ben normalim siz uzun boylusunuz :)
1 çay@ Aynen...
LerzanKaradan.com d@ Kelimelerin hakkını veririsek kelimelerin efendisiyiz. Kelimelerin hakkını veremessek o zaman da kelimelerin esiriyiz. Boy bos Allah'tandır. Ama yücelmek istiyorsak Onun rızasını kazanmaktan geçer.
Yorum Gönder