İzleyiciler

12 Eylül 2012 Çarşamba

Bizim Parametrelerimiz


İnsanoğlu öğrenmeye asla kapalı bir varlık değildir. Öğrenmek isteği insanda, yaratılışta kendisi için kodlanmış bir nimettir. İlk emir "Oku" derken, yaratan rabbinin adının hatırlatılması önemlidir. Çünkü öğrenilecek herşey Allah içindir. Onun için yapılacak herşey, bizi doğru yolda huzurlu ve mutlu bir ömür geçirmemizi sağlar. İnsanın okumaması, öğrenmemesi, cehaletle savaşmaması ancak kendi nefsiyle izah edilebilir. Çünkü varlık olarak insanoğlu hayatını idame ettirebilmede okumaya ve öğrenmeye meyyaldir. Bir küçük çocuğun bile, etrafına bakarak taklid etmesi bir anlamda doğal olarak aldığı bilgiler kendisi için rol model olan en yakınları ailesi ve çevresidir. Bir erkek çocuğuyla bir kız çocuğun farklı bilgiyi algılamasının hikmeti de fıtri hakikatlerde yatar. İnsan öğrenmeye aynı zamanda mecburdur. Fakat öğrendiğini uygulamaya gelince de nefsiyle karşı karşıyadır. Meleklerden farklı olarak insan, sırtında ateşten bir gömlek gibi bir nefis elbisesi taşır. Doğruyu, iyiyi güzeli öğrenip bildiği halde insanın gaflette olması, atalette olması, dalalette olmasının anlatımı ancak nefisin varlığıyla mümkündür.

Okumuş cahillere gelince, eğer okumamız bizi yaratan rabbimizin adıyla olmamışsa, artık düşünce ve duygular iğfal olacak, ifsad edip, iflas edecektir. Bir kişinin yanlış düşünmesi, duygularının bozukluğu, hakikati anlamada, içselleştirmede ve hakikate ermede başta doğru akıl etmeyi, muhakemeyi, kaybettirecektir. Bunun yerine duygulu olmak, duyarlı olmayı, doğru düşünmek de tutarlı davranmayı peşinden getirdiği gibi, aynı zamanda insanoğlunun hem dünyevi hem de uhrevi hayatında dimdik ve anlı açık bir şekilde kendisine ebedi bir hayat bahşedilecektir.

İlmi isteyene ben veririm diyen rabbimiz, Alemlerin en büyük terbiyecisidir. Asıl bizim meselemiz okuyup öğrenmemek değil, okuyup öğrendiğimizi hayatımızda uygulamamamızdan kaynaklanıyor. Kuran hükümleri tamamen Allah rızasını esas alıyor. Allah rızasını kazanmak da insan için kulluk, huzur ve mutluluğun kaynağıdır. Çünkü Allah kendi yarattığı kullarını sever ve sevdiği için hidayette olmalarını ister. Kulun en büyük savaşımı kendi nefsidir. Nefis bize durduracağı yerde, biz taşıdığımız zorlu nefsimizi önümüzde diz çöktürmesini bilmeliyiz. Aksi takdirde bütün aletler ve cihazlar yanlış tartacak ve yanlış bilgi verecektir. Elbette okumalıyız, öğrenmeliyiz, öğrendiklerimizle Allah için yaşamalıyız. Nefsimizle mücadeleyi de büyük cihad olarak kabul etmeliyiz.

Parametreler, varlığımızın ve hayatımızın değişkenlikleridir. Bizim parametrelerimiz, iyiye güzele ve doğruya giden parametrelerdir. Bizim değişkenliklerimiz ruhen ve bedenen olgunluğa giden ve Allahın rızasını kazanmaya yöneliktir.

Profösör

5 yorum:

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Kendini yenebilen herkesi yenebilir.Sevgiyle...

Şükran dedi ki...

Okuduğun kadar öğrenmek ,öğrendiğin kadar uygulamak da insanlar için bir fark atar kanaatindeyim ayrıca ...:)

Profösör dedi ki...

Şükriye Karahan@ İşe yaramayan bilggi kullanılmayan bilgidir. İşe yarayan bilgiyi hayatımız için kullanmak esastır.

Profösör dedi ki...

Kelimeler Dunyasi @ Kesinlikle.. Teşekkür ederim..

Asahhara dedi ki...

Düş kırıklıkları yaşıyanlar başına gelenleri hak ediyor demek ki..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...