İzleyiciler

16 Nisan 2011 Cumartesi

Bir Köpeğin Marifetleri



Hayvanlarla dostluk kurabiliriz. Onlarla iyi anlaşabiliriz. Onları iyi anlayabiliriz. Onlar da bizi iyi anlayabilirler. Fakat hayvanları istediğimiz gibi kullanabilir miyiz? Bütün yaratılmışlar insanın emrine verilmiştir ama onları kul ve köle gibi kullanabilir miyiz? Bir kedinin, bir köpeğin, yada bir merkebin bilinen görevleri vardır. Bunların dışında kendi egomuzu tatmin etmek için kullanmamız doğru mudur? Bir ayının burnuna halka takıp oynatabilir miyiz? Evde kalmış göbek atan kaynana taklidini yaptırabilir  miyiz? Bu videoyu izlerken de bir anlamda bunları düşündüm. Bu davranışı övsem de, yersem de internete düşmüş bu videoyu paylaşmak istedim.

Madem  hayvan haklarını ima eden bir post yazmaya karar verdik, öyleyse Osmanlıda bir hayvana verilen değerin ne olduğunu bir hatırlatayım istedim. Osmanlıda hayvanlar için vakıflar kurulmuş. Leyleklerin bile bakımları için vakıf kurulmuş. Leylekler göç ederken karşılaştıkları kartallar ve akbabalarla savaştığından yaralananların tedavisi için vakıf bütün ihtiyaçlarını karşılarmış. Kuş sarayları ve evleri yapılmış. Bizim İnancımızda ve kültürümüzde merhamete önem verilmiş. Allah "Benim merhametim her şeyi  kapsamıştır" buyuruyor. O halde canlı ve cansıza karşı muamelatımız merhamet ölçülerinde olmalıdır.

İşçi , işçi, işçi hakları diyoruz.  Diyoruz da hem merhametin, sevgi ve şefkatin değerini bilmemize rağmen, arz ve talep esasına göre insanları işyerlerimizde eziyoruz. Mesai vermiyoruz. Ağır ve riskli işlerde çalıştırıyoruz. Güvenlik önlemi almıyoruz. Çalışanlarımızın zerre kadar değeri yoktur.  

Osmanlıda bir merkebin bile haftada iki gün izni vardı. Bu kanunnameye uymayıp da eşeğini izin günlerinde çalıştıranlara, haklarını korumak için, hem hapis cezası, hem de para cezasına çarptırılıyorlardı.

Profösör

11 yorum:

Ebru dedi ki...

Hakları işçi,hayvan,çocuk,kadın diye ayırmaya başladığımız an hak-sız-lık başlıyor.Topyekün yaşayan her canlının yaşam hakkı var ve bu hak biri tarafından bir diğerine verilmiyor. Doğuştan kazanılmıştır. Sorun kazanılılmış ve zaten var olan hakların ihlal edilmesinde.

Adsız dedi ki...

zavalli kendini yataga zor atti.

Adsız dedi ki...

Çocuklar yetiştirilirken dahi dokunma pistir,ısırır yaklaşma komutları veriliyor.Eğitimle öğretimin farkı burda. Nerde merhamet,hayvan sevgisi,insanlık?

Katun dedi ki...

bu sevgi; hatta doğaya , ağaca, böceğe olan sevgi ve saygı küçük yaşlarda yapılandırılır inancındayım..Biz küçükken soğukta eve alınan kedi beslenip "yazık yavrum, o da bir can" diye öğretildi...biz de öyle bildik ve öyle öğretiyoruz...
hayvanları eğitmenin de kendi işlerimizde kullanmak için değil de başka faydalı işler için olabileceği kanısındayım mesela engelli çocukların eğitiminde kullanılan yunuslar, atlar yahut, bir amaya yol gösteren,emniyet birimlerince kullanılan uyuşturucu maddeleri bulan, depremlerde vs. afetlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılan eğitilmiş köpekler gibi...

Takıntılı ergen dedi ki...

Bende miminiz var

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

Hayvanlara eziyettir kişinin egolarını tatmin etmek üzere yaptırdığı her eylem...Ya da gelir elde etmenin en çirkin halidir bir ayıyı çalgı ile oynatmak... O hayvanları kızgın sac üzerinde eğitiyorlar,biz onları oynuyor sanıyoruz o halbuki ayakları yanacak dice öyle davranıp duruyor:( yazık...

Çok güzel bir konuya değinmişsin profösör...
Video şirin ama kardeşim bile bu kadar hamarat değil:)

Asahhara dedi ki...

Videoyu izlediğimde köpeğe nasıl bir eğitim verdildiğini gördüm. Herşeyi öğretmişler. Ama bu yapılan sanki fazla gibi. Bu kadarda kullanılmamaı bir hayvan. Bu videoda verilen eğitimi görmek istiyorum. Osmanlıda adalet gerçekten çok iyiymiş. Yaradılan herşeye gereken değer verilmiş. Rabbimin merhametide böyle değilmi. O kadar yüceki o merhameti ile umutlnabiliyoruz sadece :(

NANİ dedi ki...

Bu sevimlinin sahibine ne iş kalıyor evde acaba? Yazık ,kıyamam ben ona !

Adsız dedi ki...

mimlendiniz :)

Gülşah dedi ki...

Sevgili Profösör,

Muhtemelen bu video köpeğin marifetlerini göstermek için çekilmiş ve bikaç numaranın yaptırıldığı bi video. Pekala ustaca öğretilmiş ve eğitilmiş. Sanmıyorum ki köpek hergün bu işleri yapsın ve kullanılsın. Köpek için böyle ilgilenen ve eğiten bi sahibinin olması büyük şans bence. Çokta sevimli.

Her zaman ki gibi duyarlılığınızı hayvanlarda da göstermişsiniz, leziz yazınız için tebrikler.

gül dedi ki...

bayıldım ben buna ya kıyamam.hayvanı doğadan koparıp eve hapseden sevği.bencil sevfidir.hayırlı günler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...