İzleyiciler

29 Mart 2019 Cuma

Bir İnsansanlık Manifestosu


Anlamak ve anlaşılmak; iki kişi, yada toplumlar arasında kalbi bir bağ kurmak o kadar zor olmamalı. Bu da empati yapmayı gerektirir. Eski dilde diğergamlık da dediğimiz empatiye özdaşlık ve duygudaşlık da deniliyor. Hatta anlamak ve anlaşılmak kavramı o kadar ileriye gitmiştir ki, iki insan birbirine ruh ikizim, kankim diye hitap bile etmektedir. Muhataıbmızla empati kurmak, aslında onu anlamaya çalışmaktır diyebiliriz. Onu anlamaya çalışmak kendimizi onun yerine koymaktır ki; o da kendini bizim yerimize koyabilsin.

Enbaşta empati kurmanın birinci ögesi sevmektir. Çünkü sevgi bütün problemleri çözer. Sevginin açamayacağı kapı ve kilt yoktur. Sevgi olacak ki ilgi olsun. İlgilenmek karşımızdakiyle empati kurarak onu çözmek, anlamak, onu ürkütmeden sizin yanınızda iyi olmasını hissettirmektir. Onunla inancı, ümidi, güveni pekiştirmektir.

Ne yazık ki günümüz dünyası açlıktan sefalete, savaştan toplumsal çatışmalara,  kutuplaşmalara, adaletsizlikten ahlaksızlıklara, hastalıklara ve doğal afetlere karşı çaresiz kalmaktadır.  Yakıp yıkmalar, vandallıklar, toplu katliamlar insanlığı tedirgin etmektedir. İnsan yaratılıştan özgür bir varlıktır. İstediğine inanır, istediğini yüceltir, istediğinin de peşinden gider. Hele din gönül işidir. Zorlama olma olmadığı gibi  kimseyi de ayrıştıramayız. Sadece fikrimizi  rencide ve hakaret etmeden muhatabımıza  beyan ederiz. Her insanın aklı ve vicdanı vardır. O halde kardeşlik tesisi için ayrım yapmadan birbirimizi anlamalıyız. Başım ağrıyor diyen bir kimse hastadır. Bize düşen baş ağrısını giderecek ilaç bulup onun ilacını kullanmasına yandımcı olmalıyız.  Senin başının ağrısı sana ıstırap veriyorsa, senin ıstırabın geçene kadar biz senin yanınındayız demektir empati kurmak, diğergamlık, özdaşlık ve duygudaşlık.

Yenizellanda’da camiye yapılan katliamdan bütün düya nefret etti. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanlığın yanında yer aldılar. Fakat Yenizellanda Başbakanının başına başörtüsü takıp derin üzüntü içinde olduğunu, camide öldürülen müslümanların  aileleriyle birlikte olması ve bu menfur olayla ilgili verdiği beyanatlar bir insanlık manifestosu  gibiydi. Bundan alınacak büyük dersler var!.. Umarım insanlık birbirinin elinden tuttukça ve birbirinin yanında oldukça yücelecektir.

Profösör

Nasıl da Umutlanıyor İnsan



Nedir bu kızıllık!.. Sanki akşam karanlığına hazırlık!.. Perde perde şehrin üzerine çöken karanlık.  Gökte bir bir kaybolan uçan martılar, suda oynaşır hala alık balıklar. İşte Osmanlıdan kalan tarihi otantik köprü ve üzerinde adım başı balık avcıları... Bu şehir hayatında, gönül yarası, kafa yorgunu olmayan var mı!.. Bir terapi köprüsü gibidir adeta Galata köprüsü. Belli mi olur; birazdan ufuktaki kızıllık yanıp tutuşuverir!.. Karagümrük ne ki; İstanbul yanar da, kül oluverir!.. Nerede yangın yeri diye bağran, yalınayak baldırı çıplak, nara atan başı kabak tulumbacılar!.. Bir an Ulu Hakan Sultan Abdülhamid devrindesin. Elinde baston yada kehribar bir tesbih başında kırmızı püsküllü bir fes. Yeleğinde köstekli gümüş bir saat. Bıyıkları kaytan, bıçkın bir delikanlı gibisin! Evet Galata’da hüzünlü bir hava var... Yüksekkaldırım’dan sonrası Beyoğlu ve  İstiklal. Dini, dili,  mezhebi, meşrebi ayrı, fakat gönlü bir; ermenisi, rumu acemi; her milletten insan var!.. İstanbul büyülü, istanbul övgülü, namazında, niyazında camileri, kubbeleri ve minareleri var!... Beyler ve hanımefendiler anlayamadığım bir şey var; balık tutan adam, hoş vakit geçiren, avare insan, çocuksu ve masum dervişan, bir tava balığa gönlünü kaptırmış, bir akşamlık azık götürmek isteyen gariban, hepsi bir arada, hepsi bir hizada... Umutsuz insan var mı bu dünyada!.. Nasıl da umutlanıyor insan  Kızılkıyamet kıyamet kopsa da!..  (Fotoğraf: Hurşit Akyıl)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...