İzleyiciler

10 Ağustos 2012 Cuma

Huzur


Hayvanlar da Allah'ın yarattığı birer canlı varlıklardır. Onlar da doğarlar, yerler, içerler, yaşlanırlar ve ölürler. Onların da birer yaşam düzeni vardır. Onlar da hayatın anlamı içinde kendine düşen görevleri yaparak ömür tüketirler. Ne var ki hayvanların, bazı insanlar tarafından zerre kadar hayat hakkı ve değeri yoktur. Yırtıcı hayvanlar da evcil hayvanlar da yeri geldiğinde zaman insanlar tarafından zulüm görmektedirler. Hayvanları öldürmek  ve telef etmek yerine onlara yaşam alanları açmak bir uygarlıktır. Uygarlığın özü; sevgi, şefkat ve merhamete dayanır. Özünde bu değerleri barındırmayan bir yaşam felsefesi günümüzde çökmüştür. Çünkü "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz"  sözüyle gerçekler ortadadır.

Bir çiçeğe, bir böceğe, kullandığımız cansız bir varlığa bile sevgi, şefkat ve merhamet duyarız. Kullandığımız bir cep telefonunu başkasına kızıp, öfkemizi ondan alamayız. Öfkemizin yatışması için, tutup telefonumuzu fırlatamayız. Bize hizmet eden araçlar her ne olursa olsun ona duyulan sevgi ve şefkatle korunur. Bize hizmet veren eşyalarla bir duygu paylaşımı içinde olduğumuzu unutmamalıyız. Bu bağlamda, bir telefonun, bir çantanın, bir gözlüğün, bir kalemin bizim gözümüzde  maddi bir değeri olmasa bile,  mutlaka manevi bir değeri vardır. Dedelerimizden bize intikal eden köstekli, burmalı, kurmalı bir gümüş saati fırlatıp atabilir miyiz? Gerek hayvan, gerek bitki, gerek eşyalarımıza karşı hakkaniyetle yaklaşmalıyız.

Mahallemizde aklı başında sandığım, bir kişinin bir sokak köpeğine yaptığı eziyeti gördüğümde şiddetle kendisini uyarmış, hatta güvenlik görevlilerine de ihbar etmiştim. Bize hergün kuyruğunu sallayarak sevgi gösterisi içinde bulunan, sokağımızın sahiplerinden olan bir köpeğin  kuyruğuna teneke bağlanmıştı. Hayvancağız bu durumdan kurtulmak için  kuyruğuna bağlanan tenekenin sesinden ürkerek,  koştura koştura kan ter içinde kalmış, yorgunluk ve korkudan bir yerde bayılıp kalmıştı. Nihayet görevliler gelip hayvancağızı bu zulümden kurtardılar. Bu zulmü yapanı da alıp götürdüler. O gece zulme uğrayan siyah sokak köpeğini rüyamda dehşet saçarken gördüm. Kendisini taciz eden adamın peşinden olanca gücüyle ve hiddetiyle koşturuyordu.

Bu dünyada huzurlu yaşamak istiyorsak hiçbir insana, hiçbir hayvana, hiçbir bitkiye, hatta canlı, cansız hiçbir varlığa kötülük yapmamalıyız. Zulüm etmemeliyiz. Onları hor kullanmamalıyız. Çünkü huzur iyilik yapmak kötülüklerden kaçınmaktır.

Profösör

5 yorum:

Pabuc dedi ki...

''Merhameti olmayana merhamet olunmaz ''diye biliyorum...

Geçen gün izlediğim bir belgeselde binlerce yıldır var olan bir timsah cinsinin yok olmaya başladığından bahsediliyordu..Binlerce yıldır var olan bir hayvan insanların para için onları öldürmesi yüzünden yok olmaya başlamış ,çok acı /üzücü bir durum ..İnsanlar çok vurdumduymaz,merhametsiz oluyorlar çoğu zaman ...

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Zavallı hayvan.
Keşke o gördüğünüz rüyayı yapan kişi görseydi. Belki az biraz düşünebilirdi yaptığının yanlışlığını.

Profösör dedi ki...

Pabuc@ Allah sevgisiz,şefkatsiz ve merhametsizlere hidayet versin.

Uyuşuk Hayalperest @ Onlar bırakın rüyada görmeyi, gerçek hayatta mutlaka karşılığını bulurlar. Allahın adaleti gecikmez.

Sitare dedi ki...

insanlar vicdandan merhametten soyutlanmış artık bu çağda.gitgide tükeniyoruz maneviyatımızdan.hayvanlaştık bile diyemiyorum zira onlar bile bizim kadar zulüm yapmıyor kendinden güçsüzlere.sonumuz nedir acaba nedir:(

Profösör dedi ki...

Sitare@ Merhamet etmeyene merhamet olunmaz biliyorusunuz ki; merhamet olunmayan bir böcekten bile daha aşağıdadır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...