İzleyiciler

12 Mart 2011 Cumartesi

Bir Felaketin Düşündürdükleri

Japonya'da 8,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 400 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. 

Dünya tarihine baktığımızda nice felaketler, nice tufanlar birer ibret vesikası olarak yerini almıştır. En gelişmiş ülkeler büyük felaketlere ve afetlere sebebiyet veren etkenlere karşı önlem alabilir mi? Alışılagelmiş iklim şartlarına göre önlemler alınmaya çalışılsa da insanlık aciz kalabiliyor. Tsunamiler, kasırgalar, hortumlar, yanardağ püskürtmeleri, çekirge istilaları, buzulların erimesi neyin habercisi? İnsanlık kendini sorgulaması gerekmektedir. Hepimiz bir zincirin halkasını oluşturmuyor muyuz? Bir halkanın koptuğunu düşünebilir misiniz? Bu kurtuluş zinciri bize ne kadar güven telkin edebilir ki? Çevrecimiyiz? Çevrecilik deyince ne akla gelmelidir. Fıtri ve doğal yaşama karşı ne kadar acımasızız? Yüzyılda bir görülmemiş kar yağsa ve bu duruma mahkûm kalsak, hemen suçlanacak merciler ararız. Muson yağmurlarını önleyebilir miyiz? Muson yağmurları ekvator ülkelerini sele bassa da orda bu yağmuru bekleyen milyonrlarca insan var. Yağmur yağsa da hasat mevsimi başlasa. Bereket olsa. Açlık bertaraf edilse diye düşünürler. Muson yağmurları başladığında bütün köy halkı günlerce sokakta dans ettiklerini duymuş muydunuz? 

Bizim umduğumuz ve beklentilerimiz afet ve felaketlere duçar kalmadan doğanın dengesi bozulmadan bir yaşam felsefesiyle bilinçlenmektir. Bir çivinin naldan düşmesi, bir nalın at ayağından yere düşmesidir. Bir nalın atın ayağından düşmesi demek, atın da tökezlemesi demektir. Bir atın yere yuvarlanması demek, üstündeki şehzadenin attan düşmesi demektir. Bir şehzadenin atından düşmesi demek, canından olması demektir. Bir şehzadenin ölmesi demek, ordusunu yönetememesi ve murebeyi kaybetmesi demektir. Muarebeyi ve savunmayı kaybeden ordunun da ülkeyi kaybetmesi demektir.

Bu böyle uzayıp gidecektir. İşin felsefesine gelince, en büyük tedbir bildiğimiz her türlü doğru, iyi ve güzel kavramlarıyla bilinçlenmek, yine toplumu ifsad eden bütün eğrilik, çirkinlik ve kötülüklere karşı savaşmak demektir. Her insan kendi nefsinde bunun muhasebesini yapacaktır. İnsanlık en büyük kötülüğü kendisine yapmaktadır.  Bunu yaparken de kendisini var eden ve varlık sebebi oluşturan bütün maddi ve manevi değerlere karşı da nankörlük etmektedir. 

Her konuda bilinçlenmeliyiz. Birbirimizi bilinçlendirmeliyiz. İnsan olmalıyız, Allah'a kul olmalıyız, maddi ve manevi değerlere sahip olmalıyız.

Profösör

12 yorum:

Kırmızı Çizmeli Kedi dedi ki...

Her konuda bilinçlenmeliyiz de, bilinçlenemiyoruz maalesef. Bakın Japonya'ya, pencereden atlayan tek kişi bir Türk.

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Onların acısı, bizim acımızdır.Allah yardım etsin.Her şerden bir ders çıkarmasını bilmeliyiz.

Asahhara dedi ki...

Ne güzel bir yazı. Depremler, felaketler, afetler, toplu hayvan ölmüleri. Bunlar aslında hepsi kıyametin habercisi. Bugün aynı konu üzerinde düşünmüşüz Profösör. Selam ve dua ile.

Giz dedi ki...

Profösör üniversite'de okurken ekoloji dersinde "evrenin bir yerinde bir yaprak kıpırdasa zincirleme olarak tüm dünya etkilenir" yasasını incelemiştik. Söylediklerinizde çok haklısınız, hiçbir şey birbirinden ayrı kopuk değildir, olayların zincirleme etkisi kadar kişiler de aynı yaratıcının bir parçası olarak birbiri ile bağlantılıdır.

Japonya'da yaşanan felaket bizim de felaketimiz aslında, insanlığın felaketi. Allah yardım etsin ve sabır versin oradaki insanlara...

Elif Kararlı dedi ki...

Allah razı olsun ,olaylara başka yöndlerden bakmamızı sağladınız..Svgiyle kalın hocam..

Adsız dedi ki...

Benim de ne dikkatimi çekiyor biliyor musunuz profösör, tüm bu felaketler yaşanırken bizim arsız basınımızın her şeyi görmezden gelerek "acaba bizi etkiler mi, marmara fayını harekete geçirir mi" diye arsız sorular sorması. Bu nasıl bir insan müsveddeliğidir ki bana dokunmayan yılan bin yaşasın prensebiyle hareket eder?

GüLüm'Se dedi ki...

Onca mal mülk nasilda harap oldu.. Yalan dünya iste bi anda herseyin elden gidebiliyo...

Unknown dedi ki...

zincirin halkası koptuğu zaman zaten kıyamet gelmiş oluyor ....bunu düşünmek lazım diye düşünüyorum :)

Mystery dedi ki...

çok güzel yazmışsın, ellerine sağlık. aynen katılıyorum ben de bu yazıya.

Profösör dedi ki...

Kırmızı Çizmeli Kedi @ Başka çaresi var mı ki. Yoksa kaderimizi bekleriz.

Kelimeler Dunyasi @ Bütün insanlık adına üzüldük.

αѕαннαяα @ "La rahate fiddünya"

Giz @ Biz de Marmara depremleriyle yaşadığımız travmalar hala üzerimizde. Allah korusun bir daha yaşatmasın..

Ρɑɓuç @ Allah razı olsun.

Şirvan @ Bizim basın diyemiyeceğim. Bizim arsız basın dediğimiz basın, ikiu yüzlü.. Şimdi de özgürlük arayışı içinde nümayiş yaptılar. Milletn değerleriyle alay etmekten başka ne yaptılar ki..

GüLüm'Se @ Ölüm vardır ve gerçektir. O'ndan gelip O'na döneceğiz.

SÜPER İNCE PARLAK ÇORAP @ Ya nükleer felaketler, bütün dünyayı sarabilir.

Mystery @ Allah bir daha göstermesin..

Medanşeri @ Biz herşeyden ders çıkarmalıyız. Her şey bir ibret vesikasıdır.

Asahhara dedi ki...

Katılıyorum profösör. Geçici dünyamızı yaşarken azığımızı en güzelinden doldurmamız dileğimle. Hayırlı haftalar.

Profösör dedi ki...

αѕαннαяα @ Teşekkür ederim. Allah razı olsun sizlerden..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...