İzleyiciler

11 Ocak 2017 Çarşamba

Emir Yumuşatılmaz


Emri bil maruf, nehyi anil münker. İyilikler emredilir, kötükler men edilir. Emir cümleleri hep kesinlik ifade eder. Elbette bilgilendirici ve öğüt verici olmakla birlikte didaktiktir. Çünkü emirler de, yasaklar da insan insan ve toplum hayatı için gereklidir. Hayati bir önem arzeder. 

Trafik levhalarında da kesinlik ifade eden yönlendirme işaretleri bulunur. örneğin; sağa dön, sola dönülmez gibi ifadeleri içeren trafik tabelalar vardır. Sağlıklı trafiğin işleyişi açısından sürücüler bu emirleri yerine getirmek zorundadır. Virajı alamayan bir otomobil son süratle şarampole yuvarlanarek azrailin kucağına düşebilir, canından olabilir. Elbette trafik canavarı arkanızdan kıs kıs gülebilir.

Emir emirdir. Sağa dön yerine sağa denebilirmisiniz şeklinde bir trafik işareti yoktur. Bir komutan askeri birliğine komuta ederken, nişan alır mısınız, ateş eder misiniz şeklinde emri yumuşatmaya gidemez.  İş yapmada insanları ikilem içinde kalacak bir düşünceye sokamaz. O işlemin kesinlikle yapılamsı gerektiği emirle belirlenir.

Profösör

2 yorum:

Yurdagül Çelik dedi ki...

Evet emir,kesinlik içerir opsiyon yoktur.Güzel bir ifadeyle anlatmışsınız :)

Profösör dedi ki...

Daha Mutlu Yaşam@ Teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...