İzleyiciler

12 Şubat 2016 Cuma

Tütün Tarlası

Yağmurdan kaçarken doluya tutulurmuş; derler ya!.. Yağmurdan kaçılır mı hiç!.. Demem gerekiyor.  Yağmurdan kaçılmaz, yağmura ancak kucak açılır. Ne çıtkırıldım olduk millet olarak!.. Yazın cavcavlı sıcağında çöl rizgarı gibi yakan, gündoğu rüzgarı  eser gündoğudan. Tire ovası cayır cayır yanmaktadır. Tütünler sıcaktan ve susuzluktan çaresiz kendini salmış ve bırakmıştır. Yapraklar buruşmuş, umutlar tükenmiştir. Oysa bütün yaz umut ettiğimiz çalıştıklarınızın karşılığını kışın  tütün hesabında göreceğiz diye hayal kurmaktayız.

Bir dua sonrası bir şimşek çakar Keldav'dan, gök gürler tam karşıki dağlardan. Eğridere'den, Çamlıca'dan. Bir yağmur bastırır aniden; bir eşek anırır komşu tarladan. Herkes koşuşturur; ne varsa yazgı olarak, ısgarada kurutulmak için duran tütün kargılarının üzeri bastırılır. Umut bu; korunması gerek. Bir toprak kokusu yayılır bütün ovaya; dirilmiştir tütünler ve mahsüller. Canlanmıştır bütün ova.

Nerede kaldı şimdi o günler!.. Geceyarısı tütün tatrlası tütüncülerle dolup taşmaktadır. Tütün kırılmaktadır. Zifri karanlıkta tütün kıranları ışıl ışıl aydırqnlatmaktadır  yanan löküsler. Tire ovası Paris'i andırsa da, yanık bir ses duyulur uzaklardan,  bir uzun hava yayılır gece yarısı. 

Profösör

2 yorum:

Moira M dedi ki...

Yağmur çok güzel aslında, biz şehirdekiler olarak her şeyden kaçar olduk. Hatta geçenlerde, yağmur sadece geceleri yağıp sokakları temizlese, sabahları hiç yağmasa da çamur çekmesek dedim. Kendimden utanmalıyım sanırım :)

Profösör dedi ki...

Uzakdoğuda aylarca Muson yağmurlarını bekleyen köylüler, yağmur bastırmasıyla yediden yetmişe herkes sokaklarda sevincinden tepinirler. Çünkü onlara göre yağmur rahmet demektir. Çünkü ektikleri yeşermekle, başak vermekle karınları doyacak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...