Kelimeler ve kavramların yüklendikleri anlamlar çok önemlidir. Üzülerek belirtmeliyiz ki; toplum olarak bunun farkında olmadığımızı düşünüyorum. Kelimeleri ezbere kullanıyoruz. Düşünmeden ve tartmadan sunulanı alıyoruz. Özellikle yabancı kelimelerde bunu çok yapıyoruz. Ne yazık ki en göze çarpan hatalar da Medya tarafından yapılıyor. Geçenlerde televizyondan izlediğim bir yabancı belgesel’in adı “İslam İnanç İmparatorluğu” idi. İslam düşüncesinin İmparatorluk mantığıyla yakından uzaktan alakası olmayan bir kavramla bağdaştırılması beni şaşırtmadı. Artık şaşırtmıyor böyle şeyler. Çünkü bilinçli yapılıyor. Yani bunu çeviren bilinçli çevirmiyor olabilir belki ama kelime batıdan öyle bir yerleşip geliyor ve diğer kavramları sömürüyor ki, işte batının ruhuna uygun davranış biçimi, burada kendini gösteriyor. Batı yüzyıllardır davranış biçimi olarak sömürme bilinciyle hareket etmiş ve imparatorluk fikrine de böyle ulaşmıştır. Batının imparatorluk kelimesine bakış açısı budur. Tüm bunların dışında İmparatorluk bir yönetim biçimidir. Haklıların değil de güçlülerin bir yönetim biçimidir. İslam İnancı ile nasıl bir bağlantı kurulmak istediğini düşünemiyorum. İslam inancının temelinde “senin dinin sana, benim dinim bana” prensibi vardır. İnancın kimseye zorla, sinsice kabul ettirme çabası yoktur. Bu mantık her alanda da böyledir. Sorumluluk bilinciyle hareket edildiği zaman ister istemez çarpıklıklar gözden kaçmıyor.
Bu itibarla kelime ve kavramları yerli yerince kullanmak ancak, kendi medeniyetimizin temel felsefesini iyi öğrenmekten geçiyor. İslam inancı, evrenselliğin başına madde olarak adaleti, hak ve hukukun yerine gelmesini şart koşuyor. İslam inancı sömürüyü, emperyalizmi ve imparatorluğu inancı gereği reddediyor. Zulmün yerine adaleti kaim etmeyi bir mefkure olarak inanan insanlara bir mükellefiyet yüklüyor.
Yazan - Çizen : Profösör
BİR KELİME = RAKİK
-
Rakik : (Arapça) 1. (sıfat, eskimiş) İnce, narin. "Yazılarında olduğu
gibi konuşurken de kelimelerin en asil ve en rakiklerinden seçiyordu." -
Orhan S...
2 gün önce
43 yorum:
çok haklısın
ben diyorum ki yazım ve anlam bakımından konuda haklısınız fakat affınıza sığınarak şunu eklemeden de geçemiyeceğim: Anadolu toprakları 8 yıldır İslamın "imparatorluk dönemini" yaşıyor!!bakın bu kullanım da farklı bir arıza;)
Profösööör çok ilginç bi çizim. Siz söylemeseniz sizin olduğunu anlamazdım. :) Benim çok sevdiğim bir stile çok benziyor. Sırf kapağında o stilden bi resim var diye karikatür kitabı almışlığım vardır.
Konuya gelince, haklısınız. Hem de çok... Malesef böyle bir durum var ortada; ama bunu nasıl çözümleyeceğiz? Önemli olan bu. Medeniyetimizin temel felsefesini nasıl öğreneceğiz yani...
Çizimin çok başarılı,ben bunun eğitimini almama rağmen hala beceremiyorum.:)
Bu çiziminide,diğer yazıdakileride çok beğendim.Çizgi tarzın çok güzel.Şu an daha çok anatomi üzerine yoğunlaştık.Eskizler alıyorum,böyle şeyler denemeye pek vakit olmuyor.:)
mükemmel.. ne desem bilemedim.. bazen öyle boğazımda kalıyor kelimeler.
çizim gerçektn güzel görünüyor
kelimelere ne yüklerseniz onu alırsınız bana göre de hani derler ya ne yöne çekersen diye öyle olsa gerek
güzel bir konuya değinmişsiniz profösör..biz herşeyde olduğu gibi kelimeleride ithal ediyoruz,farkımız bu !
sanki hiç kelimemiz yokmuş gibi..
batı dünyasının islama bakış açısı bu demekki ve insanlarıda bu yönde etkiliyorlar.insanlar ne sunulursa ona inanıyor.böylece kitle iletişim araçları insanları yönlendirmek için kullanılıyor.
çiziminize uzun uzuzn baktım...bir yüreği çizimde görmek , tanımaya , anlamaya çalışmak güzeldi.
Son bir kaç yazınızda rastlıyorum bu çizimlerinize. Ve çok da beğeniyor ve kıskanıyorum da. Ne yazık ki böyle bi kabiliyetim yok. Bakalım daha neler görücez bu kadar değildir umarım çizimleriniz...Devamını bekliyorum..
Katılıyorum yazınıza. Kavramlar öyle olmadık yerlerde kullanılıyorki biz bile bunları farketmekte zorlanabiliyoruz bazen.
Haklısınız Hocam..Yüreğinize bakışınıza bilginize kuvvet...
Resim de harika..Elinize sağlık..
Attila İlhan ve Cemil Meriç aynı soruyu sormuş ve yakın cevaplar vermişler: Hangi Batı, hangi kavramlar: çağdaşlaşma, batılılaşma, muhafazakarlık,ilericilik, kültür, özgürlük...Ortak bir tanımı olmayan, kaygan, meçhul kelimeler...
Attila İlhan’ın Ulusal Kültür Savaşı kitabı ile C.Meriç’in Umrandan Uygarlığa kitabını, bu bağlamda, şiddetle tavsiye ederim, naçizane. İki farklı aydından müthiş irdelemelerdir. Gerçekten düşünmek isteyenler için :)
gerçekten güzel bi çizim olmuş çok tebrikler...yazıda güzel..böyle önemli konulara değinmeniz dahada bi güzel :))
Böyle bir çizim gerçek bir yetenek ister.
sayfanızın yazı biçimini resimleri çok beğendim profösör peki ama yeşil şartmı gelincik çok güzel bir resim...
kelime kazasına ugramayalımda ..:))
cızım harika ..ben ne diyebilirim ki ya ..
yazınız çok güzel ve haklısınız.daha özenli olunması gerekirken sürekli dizilerle,potlarla karalanıyor islamiyet ne yazık ki.
işte geldim burdayım:) buyrun?
aaa bi dakika,gerçek anlamda çiçek mi sizin çiziminiz:) harika bu,çok güzel olmuş.
Sayfa tasarımınıza yardımcı olmak isterim ama nasıl yapabilirim bilemiyorum
Sevgili profösör, bikaç gündür iş seyahatindeydim ve ancak şu saatlerde bolguma baktım yorumunuzu okudum.Şiir kitabı demişsiniz gözlerim doldu inanın.belki bir gün, inşallah ve sizin çiziminiz harika olurdu.Ahh keşke....
Kelimeler ve anlamları; neler söylense az onlar hakkında..Hayat demek bence...Yanlış kullanın bence en çok onları incitiyor.Meramımızı güzel ve istediğimiz gibi anlatabilmemiz dileğiyle...
bazi kavramlar dogduklari topraklarin dillerinde kelimelere sigabiliyorlar. biz onlari biz onlari ait olmadiklari dillerin kelimelerine tikmaya calistikca fiskirip baska kelimelerin anlamdirdiklari kavramlara da bulasiyorlar.. halbuki biraksak ait olduklari yerde 'uyarlanma' cabasi olmadan kalsalar, olduklari gibi.
yalnızyakamoz @ TRT gibi büyük ve köklü bir kurum için daha da duyarlı olmasını beklediğimizden, sayfamda bu konuyu işlemek istedim.
SonsuzKuyu @ İmparatorluk, sömürgecilik başlı başına bir zulümdür zaten. Ne yazık ki "Türkçenin Sırları" yazarı olan Nihat Sami Banarlı Hoca, kitabında "Devleti Ali Osmaniyye'nin adını, batılı tarihçiler gibi "Osmanlı İmparatorluğu" kavramını kullanabilmiştir. Ne yazık ki en azından biz bunu bir talihsizlik olarak görmekteyiz. Üzüntüyle paylaşmalıyız ki, daha ilkokulda okuduğumuz Emin Oktay tarih kitabı da böyledir. Demek ki daha on frırın ekmek yememiz gerekmektedir. Tarih bilincini yaşatmak ve yaşamak için bu şarttır.
rengarenk @ Senin de fotoğraflarında sanki bir sır var. Bu büyü "16" sayısının taşıdığı bir anlam olmasın sakın. En iyi on fotoğrafını seçerek resimaltlıklarıyla yayınlayabilirsin..
Missbone @ Senin de çizgilerin gelişebilir. Biraz üzerine düşmeniz yeterlidir. Sadece öeğitim yetmiyor. Bir de yüreğinizden bir tutam sevgi katmanız gerekiyor
Akşın @ Anatomi temel bir ders zaten. Ama ileride anatomik bir çalışmanın dışında da serbest ve soyutzkavramlar üzerinde de çalışacaksınız. Senin de çalışmalarını ve eskizlerini görmek isteriz.
Zat-ı Hatun@ Sende de potonsiyel bir sanat anlayışı var. En azından yazarak başlamıssın. Ama senin de bir resim yeteneğinin olabileceğini iyi biliyorum. bence yavaş yavay başlayabilirsiniz.
Ruhumun Cesareti @ Senin yazıların da çizgilerle daha da keyifli oluyor. Dünkü sayfandaki öykü ve imaj birbirini besleyen güzel deıelerdi doğrusu..
machu picchu kaymakamı@ Aynen ketılıyorum size. Oysa Osmanlı aynı zamanda bir cihanşümul bir lisana sanhipken.
öz'üm @ Batı kültürünün beslendiği kaynak zaten sömürgecilik. Siz de biliyorsunuz ki, haçlı seferleri sömürü ve koloni anlayışının devamı için yapılmamış mıdır. Haçlı seferleri başlıbaşına bir zulümdür. Bir mezalimdir.
Mavi Balon @ Ben de sizi takip ediyorum. Yazılarınızın farklı bir üslubu var. Bir ege iklimini bize keyifle yaşatıyorsunuz. Teşekkür ediyorum size..
αѕαннαяα @ Biz kendi değermerimize sahip çıkalım. İnsanlık idealine ters ve zulmü barındıran batı kaynaklarını reddedelim. Belki duymuşsunuzdur; İsviçre lügatlarında "Piç" kelimesi diye bir kelime yoktur. Babası bilinmeyen ve nikahsız evlilikten doğan bebeğe piç denir. Bu bir teknik kavramdır.
EBRAR(Nam-ı Diğer Papuç) @ hanemize şeref veriyorsunuz. Bekleriz yine.
N.Narda@ çağdaşlaşma, batılılaşma, muhafazakarlık,ilericilik, kültür, özgürlük nedir ve ne değildir bizler İslam değerleri açısından bakabilmeyi öğrenmeliyiz önce. İslam evrenseldir. İnsanlık evrenseldir. İslam'la herşey hak ve hukuk kavramıyla bezenmiştir.
Rahmetli Cemil Meriç Hocanın gazetedeki tefrikalarının yayımlanmasında editörlük görevini bana vermişti. Üstad'a burda rahmetle anıyoruz.
EMEL@ ilginiz için teşekkür ederiz. Hasta olan kardeşimize de burdan şifalar dileriz. Dualarımızla onun yanındayız.
Luigi @ benim çizgilerim belki de senin öykülerine eşlik edecektir zamanla.
SÜPER İNCE PARLAK ÇORAP @ Sevgili meşlektaşım bloğa ilk başladığımda nasıl olduysa böyle başlamıştım. Değiştirmek istedim ama, yeterli bilgiye sahip olamadıĞım için korktum doğrusu. Bunu önce sizlerden öğrenmem gerekecek sanırım. Önce yazma ve çizme disiplini oluşturuyorum kendimde. Tabi ki onu da geliştirmemiz lazım ki bir ahenk yaklaylım.
aşkolsuN :) @ Senin çizimlerinde bir başka anlam var. Bunu biliyorum.
iρєк~ @ Üzülerek ifade edelim ki, önce medya kendine çeki düzer vermeli. ipek çok teşekkür ederim, sayfa tasarımı için destek vermenizden mutlu olurum tabi. Senin yazıların da iyi bir tema işleniyor. İnsan ilişkileri ve davranış biçimleri..
Kelimeler Dunyasi @ sanki burda hepimiz bir aile gibiyiz. Zaten ileride mutlaka seçmelerin olacaktır. Onu kitaplaştıracağız. En güzeli kısa ve öz duygularınızı şiirsel olarak paylayşıyorsunuz bizimle.
Cressy @ Her kelime ve kavram kendi uygarlığı içinde işlev kazanabiliyor. Yoksa anlamlar sapabiliyor, size hak veriyorum.
ellerinize ve yüreğinize sağlık yazı da çizim de harika...
insanın eli ,kalemi hakkıyla tutmaya görülsün çağlayan oluyor herşey.
orda ne kelamlar kalıyor ertelenen ne çizimler ne şiirler...
Kaleme yürek vermek başka ve bir gün geliyor senden önce atılıyor elin aklından önce gidiyor çizgiler.
sen susuyorsun başka bir boyutun dilleri aralanıyor...
sevgiyle...
çok haklısın profösör.ve çizime bayıldım ellerinize sağlık :)
kalem çizimi çok güzel olmuş gerçekten, elinden geliyo böyle şeyler maaşallah :) yazıyı da çok beğendim ben. islamda zorlama olmadığını savunan insanlar görmek çok güzel. elinize sağlık :)
ooo, hocam öyleyse sizden daha faydalanmalıyız, ne anılar, anekdotlar vardır sizde şimdi...
Sayın Profösör çiziminizi gerçekten beğendim. Kalem çizdiğinizin farkındayım ama uzaktan bakılınca sanki kafasına çiçek takılmış bir hanımın profilini de andırdı bana. Neden bilmem... İnsan beyni işte neler yapıyor.
diğer çizimlerin sahibi de sizsiniz sanırım,imzadan dikkatimi çekti.
ama yazıyı okumadım kusuruma bakmayın aklımda toplamaya çalıştığım cümleler var,tam hikaye yazıyorken yorumunuzu görünce koştum geldim.
çizimleri daha önce görüp incelemiştim ama nettendir diye konuşmamıştım haklarında.
güzeller ve çizim yayınlamaya üşenip "çizer" adı altında yorum yazan bu bünyeden daha az üşengeçler.
çok güzel çizimler... ama ben de yağlı boya yaparım haberiniz ola :)))
amak-ı hayal @ Teşekkür ederim beni yüreklendiriyorsunuz.
muyurt @Teşekkür ederim dostum. Her zaman beklerim soframıza..
Mystery @ teşekkür ederim. zaman zaman çizgilerimi yayınlayacağım.
N.Narda @ Hayatımız kitaplar, matbalar ve mürekkepler arasında geçti. zaman zaman anlatırız da..
Kırmızı Çizmeli Kedi @ ben bu resmi beş dakikada yaptım. Bu çıktı karşıma sonra..
Kırmızı Çizmeli Kedi @ Her zaman beklerim çizgi atölyeme. Sizede bir tabure buluruz.
Özlem @ Senin de yağlıboyalarına bakacağız nasıl olsa. Arkasından grafik tasarım dersleri gelecek. Unutmamalısın.
ne hoş bir çizim
uyumuycam @ teşekkür ederim. Nacizane çiziktiriyoruz...
Bazen çevremdeki insanlara dikkat ediyorum konuşuurken kelimelerin anlamını anlamakta, ve ifade etmekte farklılıklar gözlemliyorum..çogu kişi gerçekte söylenen şeyi değilde kendi kafalarında kattıkları yorumları o söylenen şeyin anlamı sanıyorlar..
bir çizim gönderin üzerine yazayım bende :))
PROFÖSÖR TEŞEKKÜR EDERİM FARİD FARJAD İÇİN BAk bakalım yeni posta ne olmuş senin faridi dinleyince sevgilerimle :)
Yorum Gönder