İzleyiciler

25 Ekim 2009 Pazar

Besmele.. Hamdele.. Salvale...


Haftasonu tatili olması münasebetiyle 'Din kültürü ve ahlak bilgisi' öğretmenliği yapan iki genç ziyaretimize gelmişti. Her zamanki gibi sohbetimiz eğitimimizin sorunları üzerine yoğunlaşmıştı. Yanlarında getirdikleri 'İbadetlerimi öğreniyorum' isimli bir kitaba göz attık. Diyanet bu kitabı bastırıp Milli Eğitim yoluyla ilköğretim Okullarında  görev yapan Din kültürü ve ahlak bilgisi' öğretmenlerine ücretsiz olarak göndermiş. Bizim de İletişim alnında birkaç söz  söyleme hakkımızın olduğunu düşündüğümüz için, kitabın kritiğini onlarla birlikte yapmış olduk. Kitap temiz bir baskı ve renkli çizimleriyle özenle teknik çalışmaları yapılmış. Yine de bir iki püf nokta üzerinde durmamız gerekiyor; bunlardan ilki kitabın adı 'İbadetleri öğreniyorum' ismini taşıyordu. 

Mutlaka ibadetlerle  ilgili ana hatlarıyla bilgiler verilmekte olsa  da, salt ibadetlerin dışında da bilgiler içermekteydi. Bu vesileyle kitabın adının  'İbadetleri öğreniyorum' başlığı yerine 'Dinimi öğreniyorum' olsa daha isabetl olmaz mıydı? İkinci püf nokta; kitabı resimleyen ressamın çalışmaları ve kitap metinleri aynı zamanda da CD olarak da verilmiş. Lakin kitap montajında namaz kılan çocuğun resmi  tersmonte  edilmiş. Çocuk ayakta kıyam halinde sağ eli sol eli üzerinde olması gerekirken baskılı kitap halinde önümüzde sol el sağ elin üzerinde durmaktadır. 

Düşünebiliyor muyuz bu kitaptan milyon adet basılsa! Yazık kontrol de edilmemiş. Asıl bu yazımızın başlığına gelirsek; İslam kültüründe bir kitaba, hatta bir kitabın bir faslına başlarken bile mutlaka "Besmele, Salvale ve Hamdele olarak adlandırdığımız bir giriş vardır. Önce besmele çekeriz. Sonra Alemlerin rabbi olan yani alemlerin terbiyecisi olan Allah'a hamd ederiz. Sonra da peygamber efendimize, ailesine ve ashabına salat ve selam getririz... Ne yazık ki çocuklarımıza dinimizi ve ibatetlerimizi öğreten ve bir başlangıç mesabesunu teşkil eden bir kitaba ve bir çalışmaya   'Besmele"yi koymaktan çekiniriz.  

Kitabın grafik ve mizampajıyla ilgili söylenecek  şeyler de var ama bu son yazdıklarım yeter de artar bile. Bir taraftan ibadetlerimizi öğretmeye çalışacağız. Bir taraftan besmelesiz işe başlayacağız! Her iş ehil kişilerin elinden çıkmalıdır. İlimsiz ne din olur. Dinsiz  ne ilim. Sürçü lisan ettiysek affola...

1 yorum:

Asahhara dedi ki...

Kitabın başlığındaki tespitiniz çok doğru. Ama besmele ile başlanmamış olmasıda üzücü. Dikkatiniz için takdir ediyorum sizi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...