İzleyiciler

15 Ağustos 2016 Pazartesi

Tesettürlü Kadın


Tesettürlü kadın; mahrem yerlerini örten, cinsi cazibesini  gizleyen, kem gözlerden sakınan ve iffetini koruyan inançlı kadın demektir.

Profösör

9 yorum:

minikare dedi ki...

Anlamını öyle yitirdi ki maalesef bu yüzden heryerlere yazmalı paylaşmalı....

Çıplak Yazar dedi ki...

Sevgili profösör hocam. Yorumunuz çok çarpıcı özellikle son söz için bir şeyler yazmak istedim.

iffetini koruyan inançlı kadın demektir demişsiniz.

Bu durumda tesettürlü olmayan diğer tüm kadınlar iffetini korumayı istememiş ve inançsız mı olmuş oluyor?

Yağmur Tozu dedi ki...

ne güzel yazmışsınız...

Calimero dedi ki...

Öylesi pek bi azaldı sanki... Yanılıyor olayım lütfen...

Profösör dedi ki...

minikare@ Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

Yağmur Tozu @ Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

Calimero@Haklısınız. Kadın önce kendisi bilecek kendi değerini.

Profösör dedi ki...

Çıplak Yazar@ Sevgili dostum; yorumun için çok teşekkür ederim. Sizin de yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Tabi ki birbirimizden feyz alıyoruz. Bendeniz ilahiyatçı olduğum kadar aynı zamanda iletişimciyim. Mümkün mertebe yanlış anlaşılacak cümleler kurmaktan da çekinirim. Önemli olan bizim ne yazdığımız değildir; o yazıdan okuyanın ne anladığıdır. Onun için çoğu zaman bir hükmün mefhumu muhalifini düşünerek de yazarım. Yani karşıt kavramlarını ihmal etmemeye çalışırım. "iffetini koruyan inançlı kadın demektir demişsiniz. " cümlesi tesettürün anlamına tamamlayıcı bir cümle olarak yazıldığı muhakkaktır. Bir nevi tesettür nedir onun tarifini yapmaya çalıştım edindiğim birikime göre. İffet de, tesettür de geniş kavramlar. Tesettürsüz ve inançsız kadın iffetini koruyamaz demedim. Yapı ve fıtrat gereği iffetini kadın koruyabilir ve engel yoktur. Ayrıca tesettürlü ve inançlı kadın da iffetini mükemmelen koruyabil anlamı da çıkmamalıdır. Herşey eğitim, terbiye ve irade kuvvetiyle ilgilidir. Nefis asalet, zerafet gibi yüce duyguları bırakıp süfli duygularla kiyim kuşam içinde olursa davranışları da o yönde olur. Esasında bu metni hazırlamamamın sebebi tesettürü sadece başörtüsü gibi görenlere bir uyarıydı. Bana göre bir başörtülü kadın sokakta sigara bile içmemelidir. Dikkat edilirse ayrıca müslüman kadın ifadesini de kullanmadım özellikle. İnançlı dedim. Bir değere insan inanır. Bir değere inanmak da bir disiplin içerir zaten. Konuyu uzatmış oldum. Teşekkür ederim tekrardan.

bücürükveben dedi ki...

Sayın 'çıplak yazar' arkadaş benim söyleyeceğim şeye değinmiş. :)
Tesettür denince insanın gözlerinin önüne uzun pardesü ve türban/başörtüsü takan kadın geliyor.
Ancak bunun böyle olmadığını sanırım siz de açıklamışsınız yukarıdaki cevabınızda.

Katılıyorum mahrem yerler elbette örtülmelidir, ben son derece laik, çağdaş, denize girenlerin mayo/şort vs. ile girmesinden yana - denize en uygun giysidir- bir insanım ama günlük hayatta, bir iş yerinde, mahallede, otobüste bir kadının göğüs çatalını, neredeyse iç çamaşırını gösterecek kadar mini giyinmesini doğru bulmam.
Sonuçta 58 yaşındayım ve ailemde böyle gördüm, böyle öğrendim. Her şeyin bir sınırı olması gerektiğine inanırım.

Çarşafa karşıyım, burkaya vs. keza ama isteyen başını örtsün elbette, fakat başörtmek, ŞEKİL, kumaş namus, iffet için yeterli değil siz de belirtmişsiniz. Hatta tam tersine bir MASKE olarak bile kullanılabilir. Çarşafın, başörtüsünün içinde son derece fettan, iffetsiz, fahişe beyinli biri de olabilir ki, gazetelerde sevgilisine kocasını öldürten ama görünüşte türbanlı kadınları görüyoruz. Az da değiller sıksık polisiye haberlere konu oluyorlar. Ya da televizyona çıkıp türbanlı türbanlı 70 milyonun karşısında koca arıyorlar:)))nasıl bir iffetse:) ya da türbanlı, başı örtülü ama sınav sorularını haksız yere almakta beis görmüyor, kul hakkı yiyor. Hepsi iffetsizlik.

Demek ki neymiş iffetin, namusun kılık kıyafetle alakası yokmuş.
Mini etek giyen bir kıza "Sınav sorusunu sana vereceğiz" deyince belki "yok ben kabul etmem kul hakkı alamam" da diyebilir. Yani kimse kimsenin kalbini bilemez. Davranışlardır mühim olan. Ama yine de hanım hanımcık giyimi tercih ederim hemcinslerim için, magazin haberlerinde mankenler, ünlü dizi oyuncuları özellikle yabancılar bu işin .....nu çıkatmışlar maalesef. Anadan doğma gibi giyiniyorlar çağımız maalesef böyle. 60'lı yıllar ne güzelmiş. Bir de şu var erkek de tesettüre girmeli yani her kısa kolludan, her mayoludan, her mini etekliden kuduracaksa ya kendini ıslah edecek, ya bir psikoloğa gidecek, sonuçta 2000'li yıllardayız zaman çok değişmiş ne kadar 'hanım hanımcık edepli giyinin' istesem de herkese zorla kabul ettiremeyiz biz gözümüzü kapatacağız.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...