İzleyiciler

2 Ağustos 2016 Salı

Hüsnühat Üzerine Bir Düzeltme


Hüsnühat  güzel yazı demektir. Bir değerin güzel olması için kendisini meydana getiren mahiyetinin de doğru olması gerekir. Hüsnühat bir harfin, bir kelimenin, bir cümlenin şuualtına yerleşmesi için estetik bir istif kazandırıylmasıdır. Bu işlem hattatın tecrübesi ve yüreğinde taşıdığı ulvi duyguların bir yansımasıdır aslında. Biz hattatın hüsnü hat yapmasına meşk denir.

Meşk yapan her hattat harflerin, kelimelerin ve cümlelerin en estetik biçimde istif eden kimsedir. Her hattat kullandığı harfin, kelimenin ve cümlenin yapısını  bilmek zorundadır. Aynı zamanda hangi lisanda olursa olsun o lisanın gramer yapısını, kullanım biçimini ve  kültürünü  özümsemiş olmalıdır.

İnternette beğeni alan, kufi yazı stili olarak istif edilen, İnternette paylaşılan bu istif yanlış olarak yazılmış bulunmaktadır. Allah lafzında elif, lam, lam ve he harfinden ibarettir. Allah lafzında lamelif bulunmaz. Böyle bir hataya düşmek ise cahilliğin bir tezahürüdür. Bize düşen uyarma görevini yerine getirmek, kendi yazımıza ve kültürümüze sahip çıkmak olmalıdır.

Profösör

2 yorum:

müfred dedi ki...

Ben hattan pek anlamam ama elif de elife pek benzemiyor sanki.

Profösör dedi ki...

Elif kufi yazıda başta olunca bir denge unsuru olarak manipule edilebiliyor ama, olmayan harfi lafzatullaha izafe etmek cahilliğin de ötesinde zır cahilliktir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...