İzleyiciler

15 Aralık 2011 Perşembe

İyi bir insan olabiliriz

Ateşten inşa edilmiş, cehennemi andıran bin bir labirentin içindeki çıkmaz sokaklarında, inancını ve pusulasını kaybetmiş bir seyyahın, aç, susuz, sefil yalnızlığında, ruhunun karanlıklarında var olan bütün umutlarını tüketmiş, müflis bir ruhun kabir azabında boğulmak üzere iken, karşısında hala "inanma inanma!." diyen bir iblisin, kurtarmak vadiyle kendisine uzattığı el, kendisini kurtarıp, yüceltecek müşfik ve güçlü bir el asla olmayacaktır. Maneviyeten çökmüş bir insanın bu ruh halinden, iblisin uzattığı el; müşfik bir el olmayıp, onu cehennemin esfeli safilin yapan çukurlarından bir çukuruna düşürecektir. Bir insanın ruhen çöktüğü ve ruhen kendini bitirdiği an, ölüm anından beter bir iç hesaplaşmasının yaşadığı iman ile inkar halidir. O öyle bir haldir ki; zerre kadar bir imanın pırıldayışı ile, zerre kadar bir inkarın karşılaştığı bir ikilemdir.

Ya yüreğindeki iman kıvılcımıyla inanç meşalesini yakasın, ya da inkarın karanlık dehlizlerinde, karanlık sokaklarında, kendi ruhunun kendi karanlık hücrelerinde, yapayalnızlığında boğulursun. O halde bize uzanan el lanetlenmiş olan bir iblisin eli olmamalıdır. Bize uzanan el, inancımızı pekiştirecek bir Allah dostunun eli olmalıdır. Bize uzanan el bir mürşidin eli olmalıdır. Kurtuluşun ilk reçetesi, inanmak ve inandığını yaşamaktır. Bu durumda insanın her türlü, iyilikleri ve güzellikleri oluşturacak hayırlı işlerin içinde yer alması, bir taraftan da kötülüklerin ve çirkinliklerin oluşturduğu bütün günahlardan kaçınması olmalıdır.

Zaman zaman aynaya bakacak yüzümüz olmayabilir. Yaptıklarımızla ve işlediklerimizle yüz yüze gelmek istemeyebiliriz. Oysa yüzleşmek demek, kendimizi hesaba çekmek ve kendimizi sorgulamak demektir. Sorgulayarak akleder ve fikrederiz. Sorgulayarak vicdanımızı işletiriz. Sorgulayarak iyi, kötü ikileminden, irademizi iyi yönde kullanma şansını yakalar, çıkmazlara sapmaz, dipsiz çukurlara düşmeyiz. Bunun yanında vicdanımızın sızlaması demek, doğrularımızı harekete geçirecek ve bizi doğru davranışlara sevk edecek melekeyi bize kazandıracaktır. Bu melekeyle irademizi iyi yönde kullanabilir, bu melekeyle güzel ahlaka sahip olabilir ve bu melekeyle iyi bir insan olabiliriz.

Profösör

10 yorum:

Emine dedi ki...

yine yol gösteren bir yazı olmuş..
yüreğinize sağlık.

Pabuc dedi ki...

İkilemlerle kaldığımızda (iyilik ya da fenalık yapma konusunda) iyiliği seçecek yüreklere sahip olabilemk için nelere dikkat etmeliyiz çok önemli..Yoksa o seçimlerde Allah muhafaza ayağımız doğrudan sapar ve yanlışa batmış kalırız...Seçimlerimizi yola çıkarken yaparsak yanlışa gitmiş olsak bile doğruya dönüşümüz hep vardır değil mi..

Çok güzel açıklamışsınız hocam ,Allah razı olsun..

just not found. dedi ki...

Çaresizlikten kıvrandığım vakitler içimden bi ses hep beni maneviyata yönlendirir. Biliyorum her ne kadar nankörlük olsa da buna da şükür diyorum zira saçma sapan şeyler yapmayıp aklı başında olarak dua ile arıyorum çaresini. Yani başka bi deyişle şeytanın esaretine kulak asmıyorum. Keşke devamını da getirebilsem ama...
Çok güzeldi, yüreğinize elinize sağlık.

uzunincebiryol dedi ki...

İyi insanlardan olalım hep inşallah, iyi de kötü de içimizde, bu mücadeleyi hep iyilik kazansın isteriz, Allah doğru yoldan ayırmasın ve hep iyilerle karşılaşmayı nasip etsin inşallah. Yazı için teşekkürler profösör, sağlıkla kalın:)

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

İyi insanlarımız bereketli olsun...

Profösör dedi ki...

Emine@ teşekkür ederim.

Pabuç@ Yazı uyarıcı ve sorumluluk getiren bir yönü var. Biz de dikkat etmeliyiz..

kuccukkurba@ İçimizdeki iyilik ve güellik duygularını kaybetmemeliyiz..

uzunincebiryol@∂uana amin diyorum. Esas oln duğru yolda ilerleyebilmektir.

Kelimeler Dunyasi @ åmin diyelim..

Adsız dedi ki...

'Ya yüreğindeki iman kıvılcımıyla inanç meşalesini yakasın, ya da inkarın karanlık dehlizlerinde, karanlık sokaklarında, kendi ruhunun kendi karanlık hücrelerinde, yapayalnızlığında boğulursun'

Ne güzel anlatmışsın.. Ellerine sağlık!

mavi dedi ki...

Harika bir yazı olmuş. Hani üzerine iki çift kelam etmek istesem de güçsüz kalıcak Allah razı olsun sağlıkla huzurla tuzaklara düşmden iblise fırsat vermeden gecsın gunlerımız

Unknown dedi ki...

Çook çok güzel ve okunası bir yazı olmuş... Ellerinize ve yüreğinize sağlık! Konunun resmi de çok orjinal ve güzel, çok beğendim. Aslında hata yaptığımız zaman kendi iç dünyamızda kendimizle hesaplaşıyoruz ama iblis burada da devreye giriyor. Boşver, sen haklısın, kötü bişi yapmadın, hakettiler. diye kulağımıza fısıldıyor ve biz de kanıyoruz..:( inşAllah aynı hatalara tekrar tekrar düşmeyiz ve her daim iyi bir insan olarak yaşarız... Hayırlı günler dileklerimle.. :)

Asahhara dedi ki...

İyi bir insan olmak inancımızın en önemli öğesidir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...