İzleyiciler

12 Kasım 2011 Cumartesi

Çocukluğumda yaptığım ilk resim hüzünlü bir sonbahardır

Geçen akşam ilkokul öğrencilerinin resim dersinde yapmış oldukları resimlere baktığımda, çocukluğum bir film şeridi gibi gözümde canlanmış oldu.  İlkokula kendi köyümüz olan "Kırtepe İlkokulunda başlamıştım. Daha ilkokul birinci sınıfa başladığımda en çok sevdiğim derslerin başında resim-iş ve müzik gelirdi. Daha sonraları resim yapmak benim için bir tutku halini almıştı. O zaman elime ne geçerse onunla düz zeminler üzerine resimler yapıyordum. Okula başlamadan önce de elime geçirdiğim kurşun kalemlerle odanın duvarlarına resimler yapardım. Bu yüzden de annemden çocukluğumda azarlar işitirdim. Çizmek ve boyamak kadar bir çocuğu eğlendiren hiçbir şey yoktur diyebilirim. Bazen resim dersi, okul bahçesinde çubuklarla toprak zemin üzerine resimler yaptırılarak işleniyordu. Açık havada toprak üzerinde resimler yapmak o zamanlar bize çok eğlenceli ve zevkli gelirdi. Daha sonra ortaokul ve lisede de resim dersi benim için çok ayrı bir önem arzetmiştir. 


Münevver Şefik Fergar İlköğretim Okulu üçüncü sınıftaki bir öğrencinin yaptığı resmi çerçeveleyerek sayfamda yayınlamak istedim. Bu paylaşım benim ilkokula başladığım ilk resme çok benziyordu. İlkokulda öğretmenim benim resmimi sınıf panosuna asarak beni ödüllendirmişti.  Sonra da resim yapmanın zevkini her zaman doyasıya yaşamış oldum.  İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteye kadar bütün kitaplarımın kabına resimler yaparak adeta stres atıyordum. Gittikçe çizimlerim de gelişiyor ve arkadaşlarım tarafından takdir görüyordum. Bu bende kimlik ve kişiliğimi etkiliyordu. Adım sanki unutulmuş, herkes bana "Ressam" diye çağırıyordu. Bu "Ressam" lakabı beni o kadar mutlu etmiştir ki, sanki kimliğimi ressam olmama borçluydum. Bir taraftan da eskiye nazaran daha güzel çizimler yapabilmenin sorumluluğunu büyük ölçüde hissettim.  Kendimce çizgi çizmeyi bir disiplin haline getiriyordum. Kışın buğulanan pencere camlarına dahi resim yapar ve yaptığım resmin köşesine de imzamı çakmayı ihmal etmezdim.

Zaman geldi, bir dergide çizgilerim yayınlanmaya başlayınca, dergiyi takip eden bir gazeteci ağabeyimiz tarafından, çalışmış olduğu gazetede benim de ressam olarak çalışmam teklif edildi. Artık çizgilerim, resimlerim, karikatürlerim, grafik çizimlerimden para kazanacak ve maaş alacaktım. Nitekim gazetecilik serüvenim ressamlıkla başladı. Nihayet sırasıyla beş ulusal büyük gazetede resim ve grafik de yaptım. Karikatür de çizdim. Muhabirlik ve yazarlık da yaptım.. Mesleğimi sevdim. Mesleğimi severek icra ettim. Hayatımı böyle kazandım.  İlkokula giden çocukların yaptıkları resimlere baktıkça anılarım hep tazeleniyor. Çok iyi hatırlıyorum ki; çocukluğumda ilk yaptığım resim bir sonbahar resmiydi. Bütün ağaçlar sararmış, yapraklar dökülürken, bacalardan da dumanlar tüterdi. Her sonbahar gelişinde, sarı sarı yapraklar ve hüzün içinde olduğum günler bir bir gelir aklıma.. Çünkü  sonbahar bir hüzündür.  Hüzün bütün sonbahara resimlerinde en yakışanıydı.

Profösör

19 yorum:

hanımanne dedi ki...

Ne güzel bir anı, siz bahsedince benimde yaptığım resimlerimin panolara asıldığında yaşadığım heyecan aklıma geldi. Ne güzel sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz bir meslek ile uğraşıyorsunuz..
En güzel paylaşımlar hayal dünyası güzel ve kendi ile barışık insanlardan çıkıyor diye düşünmüşümdür, kendisi mutlu bir insan etrafına da mutluluk verir paylaşım için teşekkürler sağlıcakla ve mutlulukla kalın :)saygılar

senkimsegibidegilsin dedi ki...

okurken benim de resim dersiyle ilgili bi anım geldi aklıma, fakat sizinki kadar güzel değil. resim yapmak yetenek işi ve ben keşke biraz ben de yetenekli olsaydım diyorum her seferinde. :)

Neredeyse Kafasız Nick dedi ki...

Ne kadar güzel. :)

Milena dedi ki...

benim izlediğim şey resme yetenekli insanların ne kadar duyarlı,hassas,her şeye cayip yetenekli çok farklı insanlar olduklarıdır.sanatçılar hep çok özel ama sanki resim biraz daha özel benim gözümde..

Pabuc dedi ki...

Yazınızı yeni gördüm ama okuyamadım...Resme takıldım kaldım HARİKA..Yapraklar da çok büyük anlam katmış..

En kısa zamanda yorum yazacam inşaallah..

esved dedi ki...

çok şekersiniz :) ben hep resimler yapardım ama takfir edildiğim söylenemezdi :) sonra zamanla sevmemeye başladım

SmG dedi ki...

her ne kadar şimdi yapmıyor da olsam resim yapmak, çizim yapmak benim için çok özel, tıpkı sizin de hissettiğiniz gibi. Tabii belirli bir zeka ve duygu da gerektirdiğini düşünüyorum. Çok güzel bir yaşayış olmuş sizinki tebrikler:)

Pabuç dedi ki...

Yazınızı okuyunca içten bir ''Ahhh Ahhh'' dedim :)

Ben de resimde fena sayılmam ama yazmak hep en çok sevdiğim uğraş oldu...Orta okuldan itibarek eğitim hayatımın her adımında gazeteler dergiler çıkarmış biri olarak ben de (bu yaştan sonra) bu iş de bir yerlere gelebilir miyim dersiniz :)

Ahhh keşke...

Saygılar,yüreğinize sağlık ,kılavyenize(kaleminize9 kuvvet..

Unknown dedi ki...

Ne güzel bir resimmiş.. ner güzel anı.. sizi okurken bende ilkokulda panoda asılan resimlerimi hatıradım. Ne heyecandır o panoda görmek resimleri değilmi...

Lütfi Mutluer dedi ki...

Prof ellerine sağlık :)

LoveMeorLeaveMe dedi ki...

ne güzel profum yaa bayılırım böyle doğuştan yeteneklere :)

Nini Nileud dedi ki...

profösör ellerinize sağlık. öyle güzel bir ifadeniz var ki okurken duygu yoğunluğu yaşatıyorsunuz bana. yazılarınızı okumak benim için bir zevk. bu yazınız özellikle çok ama çok güzel olmuş.

not: küçüğümüzün resmi çok başarılı

Profösör dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Profösör dedi ki...

uysalanne@ Teşekkür ederim. Her zaman kritiklerinizi beklerim. Sizlerin teşviki bize ounur veriyor..

AnoktaA@ Siz de resim yapmayı deneyebilirsiniz. Zamanla olgunlaşıyorsunuz. Yeter ki isteyin.

Neredeyse Kafasız Nick @ Teşekkür ederim.

Milena@ Senin de yazıların çok güzel. yazı işini daha da geliştirebilirsin. Öykülere ve senaryolara girebilirsin. o yetenek ver sende..

Pabuç@ Teşekkür ederim. her zaman beklerim. Sen de zamanla çizgiyle ve resimle buluşabilirsin. o zeka vardır sende.

esved@ O zaman resmi sana sevdirelim. zamanla sen de yapmaya başlarsın.

SmG@ Teşekkür ederim.

SÜPER İNCE PARLAK ÇORAP@ Çocukluğumuzda yapılan her şeyde bir anlam vardı. Şimdi nostalji olsa da..

Anindayorum.com (LtfMtlr)@ Teşekkür edrim.

LoveMeorLeaveMe@ allah herkese farklı yetenekler vermiştir doğuştan..

nini @ Teşekkür ederim. tevccühünüz. her zaman beklerim. Yorumlarınız beni için bir teşviktir aynı zamanda.

Dyginl dedi ki...

Güzel bir sonbahar resmi.Bende çocuklara yaptırayım bakalım neler çıkacak.Birkaçını paylaşırım belki bende.:)Ressamlar çıkar belki aralarından.Belki yazarlar kimbilir.

otuzundansonra dedi ki...

ne güzel bir anı,keşke o kadar yetenekli olsa idim,selamlar

Unknown dedi ki...

Çok güzel çizmiş çok çok beğendim:)
ellerine sağlık:) biz de küçükken çok güzel resimler yapardık ama değerlendiremedik, harcandık tabii:(( umarım şimdiki çocuklar harcanmaz:)
Ben de sizi bloğuma beklerim.
http://www.tuubasah.blogspot.com

Dyginl dedi ki...

Yaptırdım prfösör resmi.Güzel şeyler çıktı.Paylaşmayı düşünüyorum.

Asahhara dedi ki...

Ama ben de çizim yapmak istiyorum. En kısa zamanda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...