İzleyiciler

10 Ekim 2011 Pazartesi

Doğru düşünme mantığıyla karikatür çizmek


İletişimin dili sadece ses ve görüntüden ibaret değildir. Çok şey yazabilir ve çok şey çizebiliriz. Fakat bunlarla meramımızı anlatamayabiliriz. Çok şey yazmanın ve çok şey çizmenin bir karşılığı tepkisizlik de olabilir. Bazen hiç hareket etmemenin, görünmemenin, suskunluğun binlerce kez haykırışın yerini tutabilir.  İletişim dili bazen haykırmak, bazen sessizliğe gömülmektir.  Çünkü günümüzde herşey bir iletişim mecrası halini almıştır. Bir karikatür, bir haber, bir yorum, bir fotoğraf, bir grafik, bir animasyon hepsi birer anlatım şeklidir. Bu anlatım şekli içinde bir fikir, bir duygu, bir emek ve bir eforun olduğunu biliriz.  İletişim sanatları dediğimiz zaman bilinen bütün mecralarda konu olacak herşeyin anlatımında, sanat becerileriyle yer alması demektir.  Karikatür sanatı da bunlardan biridir. Karikatür sanatı belki de sanat yapmanın en zor şeklidir. Güldürerek ve düşündürerek, olumlu ve olumsuz gelişmeleri, karikatür okuyucusunu bilinçli bir tavır aldıracak şekilde etkileyerek anlatmaktır. Karikatür sanatı doğru bir mantıkla hakaret ederek hicvetmektir. Karşımızdaki kişiyi ahlaki, insani ve vicdani bir sıkıntıya sokmadan konumunu belirlemek ve bu konuda izleyicileri bilinçlendirmektir. Sanatların amacı bilinçli bir toplum oluşumuna katkı sağlamaktır. Sanatçılar ancak bu şekilde bir değer ifade edilirse, toplumun bilinçli ve aydın kişileri sayılırlar. 

Bu karikatür görsel olarak grafik mantığına göre yapılmış olup, "yazısız" olarak neşredilmiştir.  İlk bakışta savaş ve barış konseptini betimlemektedir. Mavi gökyüzünde savaş uçakları bir tarafta, bir tarafta da barışı simgeleyen kuşlar karşı karşıya uçmaktadırlar.  Savaş uçaklarının karşısındaki kuşlar ise turnalardır. Turnalar bir göçmen kuşları katagorisinde yer alırlar. Uçuş biçimi ve düzeni "A" harfi biçimindedir. Buradan onların bir grup turna olduğu kanatine varıyoruz. Açıkçası turnaların görsel biçimleri de bu şekildedir. Bu karikatürü çizen sanatçı burada bir yanılgıya düşmektedir. Gökyüzünde her tür kuş uçabildiği gibi, her tür de uçak veya hava taşıtı uçmaktadır. Biz insanlar huzur ve mutluluğumuzu düşündüğümüz için, hiç bir yerde savaşın olmasını istemeyiz.  Buna mukabil doğal olarak barışın hüküm sürmesini istemekteyiz. Barışı da turnalar betimleyemez. Barışı güvercin betimler. Ayrıca barışı barış güvercini betimler. Barış güvercini gagasında bir zeytin dalı bulundurur. O halde savaş uçaklarının karşısında barışı temsil eden ve gagasıyla zeytin dalı bulunduran bir güvercin olmalıydı.

Çizerin yanılgısı ise, turnaların uçuş düzeniyle savaş uçaklarının uçuş düzeni arasında bir benzerlik kurmuş olmasıdır. Bizler yazı da yazsak, karikatür de çizsek, film de çeksek, mutlaka yaptığımız işin bir alt kültürüne sahip olmalıyız. Yoksa yaptığımız her işte doğru düşünme mantığıyla değil de, yanılgılarımızla hareket etmiş oluruz. Doğru düşünme mantığı demek, bir konseptin bütün unsurlarıyla bilgi sahibi olup, onu içselleştirerek, kendi yeteneklerimizle birleştirip sağlıklı  bir iletişim dili oluşturmaktır. Bu dil; etik ve estetik değerleri taşıyorsa, ancak o zaman doğru bir iş yapmış sayılırız.

Profösör

3 yorum:

otuzundansonra dedi ki...

farklı bir bakış acısı,hiç böyle düşünmemiştim doğrusu,ilginç geldi,teşşk

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Çizimle, karikatürle, saatlerce konuşarak anlatamayacağımız şeyleri bir çırpıda anlatabilmek mümkün..Yeteneğinizi takdir ediyorum herzaman..bol bol çizim bekliyorum..

Profösör dedi ki...

otuzundansonra@ Ben teşekkür ederim. Her zaman beklerim.

Kelimeler Dunyasi@ Sizlerin teşvikiyle çizmeye gayret edeceğim. teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...