İzleyiciler

10 Eylül 2016 Cumartesi

Kuran'ı Doğru Anlamak


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez "Haram ve helal koyma yetkisi sadece Allah'a aittir. Allah'tan başka kim olursa olsun haram ve helal koyma yetkisi yoktur. Kim Allah'tan başkasınında haram helal koyduğuna, koyabileceğine inanırsa şirk koşmuştur." diyor. Hiç bir kimse kendinde o yetkiyi göremez. Kur'an temel umdeleri belirler. Örneğin içki haramdır. Sebebi nüzulü bellidir. Aklı baştan alır. O zaman her serhoşluk veren, aklı baştan alan bütün yiyecek ve içecekler haram dairesine girer.  Tefsiri bilmeyen, tefsir usulü görmeyen kardeşlrimiz alınmasınlar ki; "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olmaz". İslam'ın doğuşunu, öncesini ve sonrasını bilmeliyiz.  Ayrıca Siyer-i Nebiyi bütün ayrıntılarıyla öğrenmeliyiz.  Kuran'ı anlamada Peygamberimizin Allah'ın hem kulu hem de Resulü olduğunu unutmamalıyız. Onun fiillerini, sözlerini ve takrirlerini idrak etmeden Kuran'ı anlamada idrak sahibi olamayız. Bu arada polemiklerden de şiddetle kaçınmalıyız. Tebliğde Allah'ın ayetleri ayrıntılı bir şekilde Kuran'ın ruhuna uygun tefsiri yapılır. İletişim kurmak ise bizim ne söylediğimiz o kadar önemli değildir. Bizim ne söylerqdiğimizin karşımızdaki kişinin ondan ne anladığıdır. Önemli olan Hakikati doğru anlatmak ve karşımızdaki ile doğru iletişim kurabilmektir. 

Profösör

16 yorum:

Yurdagül Çelik dedi ki...

Doğru anlayabilmek ve yorumlayabilmek önemli :)

Yağmur Tozu dedi ki...

Tefsir dersini lise sonda görmüştüm. Anlattiklariniz çok doğru insan bu dersleri sürekli almalı altı ayda bir siyer kitaplarını bitirmeli ve tefsir dersleri almalıyız. Ama yapmıyoruz malesef :(

siyah kuğu dedi ki...

Çok doğru helali haramı herkes eleştirir herkes çok bilir oldu. Hırsızlık günah deyip yolda bulduğu parayı bunu bana Allah yolladı deyip cebe atan insanlardan öğreniyoruz işte yazık çok yazık:(

Begonvil Sokağı dedi ki...

Her yıl rutin tekrarlanan, söyleyeni de kafası bulananı da küfre götüren tartışmalar var. Kurban bayramı öncesi bu ibadetin ve uygulanış şeklinin sorgulanması gibi. Tartışma ortamına sokulmaması gereken imani hakikatler, ahir zaman ve popüler kültürün etkileriyle her fırsatta münakaşa zeminine taşınır oldu. Tahkiki anlamda kulluğunu ve tebliğ sorumluluğunu yerine getirmek isteyenlere çok görev düşüyor. İnancımızı anlamak ve hakkıyla anlatabilmek. Sabır ve sağduyu ile, benim öğrenip şüphesiz inandığımı karşımdaki bilmiyor düşüncesiyle hareket ederek. Bireysel anlamda olduğu kadar, toplumsal boyutta da ciddi bilgilendirmeler yapılmalı. Herkesi kucaklayan ama Hakkın hakkını da tam ifade edebilecek bilgi sahibi kişilerce. Vebalı hepimizin üzerinde oluyor. İnancımızı tam anlamayı, ilimin herkese gerek olduğunu idrak etmek nasip olsun hepimize. Bu zamanda ilime cahiliye devrinden daha çok ihtiyaç var. Güzel yazılarınız için teşekkür ederim..

Kalem Kuklası dedi ki...

Tam vaktinde ve yerinde olan bu yazıyı yazdığınız için teşekkür ederim.

siyah kuğu dedi ki...

Bayramınız mübarek olsun elinizden öper saygılarımı iletir güzellikler dilerim.

siyah kuğu dedi ki...

Bayramda gelip yazdım diye aklımda kalmış baktım yazmamışım özürlerimi diliyorum geçmiş bayramınız mübarek olsun elinizden öperim inşallah iyisinizdir iyilik sağlık ve huzur dilerim .

Özlem (ybgbb) dedi ki...

teşekkürler

Profösör dedi ki...

Daha Mutlu Yaşam@ Aynen katılıyorum size... Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

Yağmur Tozu@ Zamanla değerini daha çok anlıyoruz.

Profösör dedi ki...

Siyah kuğu :(((((

Profösör dedi ki...

Ben eşekkür ederim size; ayrıca aydınlatmanız mutlaka yararlı olacaktır.

Profösör dedi ki...

Kalem Kuklası@ Ben teşekkür ederim...

Profösör dedi ki...

Siyah kuğu: Geç de olsa nice bayramlara. Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

Siyah kuğu@Ayrıca eskiye göre sağlığım daha da iyi şükürler olsun. Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

ozlem@ Ben teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...