İzleyiciler

7 Şubat 2013 Perşembe

Dostluklar İletişimle Pekişir



İletişimin sırrı, kendi içinde saklıdır.  İletişim herkesin beklediği alışagelmiş, her zaman beklediği bir çikolata değil, beklenen çikolatanın içinde sürprizi olması demektir. İletişim kurmak demek;  konuşurken bir taraftan karşı tarafın konuşmasını dinlemek ve ona konuşma hakkı vermek demektir. Tek başına konuşmak demek, seni dinleyen, yığınlar da olsa faşist bir lider gibi, kalabalıklara bağırmak demektir. Eğer karşımızdaki gerçekten bilgili, alanında uzman ve otoritelik vasfı taşıyorsa, onu nefes almadan dinlemek demektir. Belki o kimsenin sana değer vermediği kadar sana değer veren, senin hocandır. Belki o senin en zor durumda sana koşan ve gözyaşlarını silen gönül dostundur.

Bir hoca aynı zamanda bir ana gibidir. Bir ana kadar, seni yeniden doğuran demektir. Seni hayata doğrularla ve olgularla hazırlayan demektir. Hoca demek; sadece öğrencisinin huzuru ve mutluluğu demektir. Hoca demek; öğrencisinin herkes tarafından hayranlık duyulacağı bir insan olması demektir. Hoca demek; önyargılardan uzak, bütün menfaatleri ayaklar altına alan, çiğneyen demektir. Hoca demek;  bilgisi ve birikimiyle, bütün varlığıyla öğrencisinin yanında olmak demektir. Hoca demek; sezgisi güçlü olan, basireti olan demektir. Feraseti, sadece bilgisiyle değil, görgüsüyle ve yüreğinde taşıdığı sevgisiyle olan demektir. Hoca demek; sevgi şefkat ve merhametini sadece öğrencisine değil, her zaman ve her yerde, sevgi, şefkat, merhamet mağduru olanların yanında olmak demektir. Hoca demek insan gibi insan demektir. Hele hocayla iletişim halinde olmak demek, kör kuyulara düşmemek demektir. İçinde inancı, umudu taşımak demektir. Olumsuzlukları bertaraf etmek, korkuları korkutarak yenmek demektir. Yerinde saymak, hatta gerilemek ve monoton yaşamamak demektir. Berrak bir bellek, billur gibi bir yürek sahibi olmak; asla zihinsel yorgunluk yaşamamak demektir. Hocanın varlığı demek; hayatında kopamayacağın bir dostun varlığı demektir. Kendinden emin olmak; kendine olan güvenin tam olması demektir. Bin kere tökezlenip yere düşsen de, gülümseyerek tekrar ayağa kalkabilmak demektir.

İletişimin sırrı; içinde fındığı gizli çikolata gibidir. Lokumları çifte kavrulmuş fıstıklı yemektir. Dolmaları zeytinyağlı yapmak, böreği ıspanaklı pişirmek demektir. İletişimin sırrı; kahveyi birlikte içmek, varolan, sürüp giden dostlukları daha da pekiştirmektir.

Profösör

10 yorum:

Pabuc dedi ki...

Haklısınız,çok iyi dile getirmişsiniz olması gerekeni...

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Özledim karşılıklı kahve içmeyi..

Adsız dedi ki...

keşke iletişimde olabilmek bu yazıyı yazmak yada okumak kdr kolay olsa. Özelliklede çocuklarla iletişim .. Güzel bir konu okunası bir post olmuş ellerinize sağlık

Profösör dedi ki...

Pabuc@ Teşekkür ederim. insan kullandığı otomobille bile dostluk kurabilmeli, trafikte rahat sürebilmelidir.

Kelimeler Dunyasi @Karşılıklı kahve içmek demek dertleşip, keyif almak demektir.

cicileydi@Teşekkür ederi. Çocuktqklarla kllayca iletişim kurabiliyorum:)). Kulağına birşeyler fısıldamamla hemen uslanırlar onlar..

Şükran dedi ki...

ah böyle kurulan dostluk bağlarına paha biçilemez...ha bir de konuşmak için bile iyi bir dinleyici olmak gerekir değil mi..evet haklısınız..yazınızı okumayı özlemişim,kaçırdığım varsa okumaya yine geleceğim:))

guilty kisses dedi ki...

Hocam;
Siz yazdıkça benim de yazasım geliyor... harikasınız :)

Sıdıka dedi ki...

Ne güzel tanımlamışsın 'iletişim'i. Dahada anlamlandı gözümde.

Profösör dedi ki...

Şanselize Bulvarı@ Her zaman bekleriz. Bizim dergahımız ümit dergahıdır. :))

Profösör dedi ki...

Mrs Small@ O zaman sen de yaz biz takip edelim seni..

Profösör dedi ki...

Sıdıka@ Tekrar bekleriz sayfamıaz ine onurlandırmış olursunuz..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...