İzleyiciler

13 Aralık 2011 Salı

Sittin sene yaşasam da, ihtiyar olarak, ömür sürmek isterim

İnsan ömrü o kadar kısa ki; zaman değil mi, su gibi akıp geçiyor. Her sene bir yaş daha alarak, günümüzün moda deyimiyle yaşlanıyoruz. Bir başka açıdan baktığımızda yaş aldığımız için, yaş günü, ya da doğum günü adı altında kutlamalar yapıyoruz. Yaşlanmak demek, hayatını eskitmek, ömründen her yaşadığın günün ve anın, bir daha geri gelmemecesine harcamak ve tüketmek demektir. Oysa bizim kültürümüzde ömür tüketmek, olumluluk anlamında pek kullanılmaz. Karşımızdakine yeri geldiğinizde "Ömrümü tükettin" "Ömrümü yedin bitirdin" gibi serzenişlerde bulunuruz. Aslında esas olan yaşamaktır. İnsan varlık itibarıyla doğar, yaşar ve ahiret hayatı olduğu için öbür aleme göç ederek, ahirette ebediyyen yaşar. Ölmek ve ömrümüzün bitmesi ancak bu dünya yaşamının sona ermesi anlamına gelir. 

Her insan doğum günü, ya da yaş günü kutlayabilir. Kötü insan da, zalim, katil ve cani insan da bu mantıkla doğum ve yaş gününü kendi anlayışına göre kutlayabilir. Doğum ve yaş günü kavram ve kültür olarak yaş almaya delalet eder. Oysa ömrü hayatımızda önemli olan, iyiliklerin ve güzelliklerin kutlanmasıdır. Kutlama, takdis etme tam anlamında dini bir kavramdır. Hiçbir kutlama İçinde, alkollü içkiler kullanmak dahil, hiç bir gayri meşru davranışları içermemektedir. Ayrıca bizim kültürümüzde yaşlanmanın övülecek bir tarafı yoktur. Bizim kültürümüzde ihtiyarlamanın bir anlamı vardır. İhtiyarlamak, kavram olarak kesinlikle yaşlanmayı içermez. Ömrümüzü şu kadar veya bu kadar yaşadık diye övünmek züğürt tesellisinden öteye gidemez. Önemli olan ömrümüzü iyilikler ve güzellikler içinde geçirebilmemizdir. İşte o zaman ihtiyarlamanın bir anlamı vardır. Onun için yaşayanlarımıza hayırlı ömürler dileriz. Ömrüne bereket derken bile, ancak iyilik ve güzellikler içersinde ömrün artsın demektir. Zaten ihtiyar kelimesi kavram olarak "Seçkin" demektir. Bilgisiyle, görgüsüyle, ahlakıyla, davranışlarıyla, hayırseverliğiyle toplum nezdinde, çok değerli, toplumun her anında kendisinden destek istediği, varlığıyla toplum hayatına abı hayat kadar değerler katan insan demektir. İhtiyar ömrü hayatını iyilikler ve güzellikler içinde yaşayan ve yaşatma konusunda bir mefkuresi olması demektir.
İhtiyar kelimesi "Hayır" kelimesinin kökeninden gelmesi itibarıyle, hayırla yönetmek anlamında "ihtiyar meclisi" ve "muhtar" kelimesi de bu kökenden türetilmiştir. Bu açıdan da bakarsak, "insanların en hayırlısı, insanlara hayrı dokunandır" hayatın özünü teşkil eder. İnsanlara hayrımızın hakkıyla dokunması için de, en başta güzel ahlaka sahip olmamız gerekmektedir.

Profösör

Not: Ömrümüze bir yaş daha katarak, ihtiyarlayıp, hatta dede olduğumu hatırlatan gönüldaşlarım, dostlarım, arkadaşlarım, öğrencilerim ve blogdaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Hepsine ömürlerini iyilikler ve güzellikler içinde geçirmelerini diliyorum.

18 yorum:

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

İhtiyar kelimesinin ne kadar nitelikli olduğunu siz söyleyene kadar gerçekten bilmiyordum o zaman demek ki birine yaşlı demek yerine ihtiyar demek çok daha düzgün bir ifade olacaktır...

Bu arada o meyve sepetimi yoksa bir doğum günü pastasımı her ne anlamadım ama çok hoş görünüyor... tek sorun Doğum günü pastasını umarım fazla kaçırmamışsınızdır malum şeker:)

Emine dedi ki...

çok güzel değinmişsiniz..
etrafımıza baktığımızda sözünü ettiğiniz ihtiyar insanları görmek
zor..onlardan olmayı hedef edinmek gerek sanırım..
hayırlı ömürler dilerim..

aglea dedi ki...

ailenizle, sevdiklerinizle, sağlıklı, huzurlu yıllar diliyorum.

meyve tabağınaysa hayran oldum. bakmaya doyamıyorum:)

Pabuç dedi ki...

Doğum gününüz kutlu olsun..Rabbim hayırlı bereketli huzurlu sağlıklı uzun ömür versin size ...Sizin gibi insanları etrafımızdan asla uzak etmesin...

Selam ve dua ile hep aramızda var olunuz Hocam...

İyi ki varsınız...

otuzundansonra dedi ki...

hayırla dolu nice sağlık,huzur ve güzel günleriniz olsun Profösör.
bu arada her yazınızda bir şeyler öğretiyorsunuz,Allah razı olsun.

hanımanne dedi ki...

İnsan ömrü her dakikası ile yaşadıklarımız ile çok değerli ne güzel ifade etmişsiniz :) size de hayırlı güzel ömür geçirmenizi diliyorum tüm sevdikleriniz ile:) saygılar

La Loba dedi ki...

Her yaş daha güzel. Daha aklı başında geliyor.

Mutlu yıllar Profösör :)

Asahhara dedi ki...

Nice sağlıklı güzel yıllara..

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Mutlu, huzurlu, sağlı olun ve hep olun, eksik olmayın...

dedi ki...

Allah daha uzun ömürler versin inşaAllah :) mutlu yıllar meyve buketiniz de harika...

Nini Nileud dedi ki...

Sizin yazılarınızı okuduktan sonra hep bir yorum yapma ihtiyacı duyuyorum. maksat katılayım, sizinle konuşmuş olayım. bazen ciddi bir konuda bahsediyorsunuz, nutkum tutuluyor. bazen de bu yazınız gibi hayata dair anlamlar içeren şeyler yazıyorsunuz, yine bir çok şey kapıyorum. size bir şey yazarken genelde, özenle olgun bir tavır takınmak geliyor içimden. ama bu defa kendimi tutamayacağım:)

Profösör iyi ki doğmuşsunuz, iyi ki varsınız! Fotonuza bakıyorum da, hakikaten dünya tatlısısınız, size neden bilmiyorum ama öyle içim ısındı ki anlatamam!

keşke daha önce blog yazmaya-okumaya başlasaydım. ama olsun. geç de olsa sizi tanıdığıma mutluyum! kocaman sevgilerr. sevdiklerinizle huzurlu ihtiyarlamalar...

Momentos dedi ki...

Sağlık ve bereketle nice senelere..

Elmyraucuc dedi ki...

Bu yaşın, geçtiğin yaşından daha güzel olsun.. Ve hep bizimle ol blog dostum :)

Profösör dedi ki...

Amak-ı Hayal @ Resimdeki bir pasta değil, bir meyve sepeti. Pasta olsa şeker izin vermez. Belki küçük bir parça tadımlık olurdu.

Amak-ı Hayal @ Teşekkür ederim. ben bastonsuz bir dedeyim. ama yıkında bir baston kullanırım. o zaman tam ihtiyar oluruz sanırım.

aglea@ Teşekkür ederi. Biz de size ve ailenize hayırlı ömürler diliyoruz.

Pabuç@ Aynı duygu ve liklerle karşılık veriyorum. Allah razı olsun.

otuzundansonra @ Allah sizden de razı olusn. Bizi yalnız bırakmadığın için teşekkür ederim.

uysalanne@ teşekkür ederiz. bil mukabele biz de ynı duyguları sizin için taşıyoruz.

uysalanne@ Her yaşın kılmetini bilmeliyiz. Teşekkür ederim.

Asahhara @ Herşey için teşekkür ediyorum. Allah ne muradınız varsa versin diyorum.

Kelimeler Dunyasi @ Çok teşekkür ederim. Hepimiz, mutlu ve huzurlu olalım.

lâ@ Teşekkür ederim. Meyve sepetiyle iyi bir resmim oldu ve sizlerle paylaşmış oldum :))

nini@ Samimi duygularınız için çok teşekkür ederim. İnşallah sizleri mahçup etmemiş olurum. Sizlere de sağlıklı, huzurlu ve mutlu ömürler diliyorum.

momentos @ Çok teşekkür ederim. Her zaman beklerim. Ben de size en iyi dileklerimi sunarım.

Adsız dedi ki...

Merhaba sayın Profösör çoook mutlu oldum.Ben de 13 aralık doğumluyum:)Size ailenizle birlikte sağlıklı,mutlu,huzurlu nice upuzuuun yıllar geçirmenizi diliyorum.her gününüz bir önceki günden daha umut dolu,dilediğiniz gibi geçmesini dilerim.her şey gönlünüzce olsun:)

aynadakiben dedi ki...

çok mutlu sağlıklı uzun yıllara inşallah...torunlarınızın evlendiğini de görmek nasip olsun inşallah....

Yok dedi ki...

İçimin içime sığmadığı pırpır edip beni öldüreceğini sandığım anda,öyle bir cümle ediyosunuz ki ışık gibi,izninzle dünkü yorumunuzdan bi cümleyi kattım yazıma henüz onaylamadım yorumları ama
cevaplayacak takatım olmadığı için, eksik olmayın başımızdan babamız abimiz oldunuz varolun..sağlıklı huzurlu bir yıl dilerim ailenizle:)

deniz saatçioğlu dedi ki...

Ben ne zamandır blog ziyaretlerimi aksatıyorum maalesef, doğumgününüzü de kaçırmışım bu yüzden. Geçmiş de olsa, sağlıklı, iyilikler, güzelliklerle dolu uzun bir ömür dilerim size. meyve sepetiniz harika, bütün pastalardan daha güzel :)


denizsaatcioglu.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...