İzleyiciler

8 Aralık 2011 Perşembe

Kağıttan bir filo yapalım.. Akdenize birlikte açılalım..


Kağıttan gemi yapmayı bilmeyenimiz yoktur hemen hemen. Çocukluğumuzda özellikle ilkokula başladığımızda beyaz defterimizin ortasından bir yaprak kopartıp, mutlaka ondan ya kağıttan bir gemi, ya da uçurtmak için bir jet uçağı yapmışızdır.  Öğretmenlerimiz bu duruma kızsa da, bizim ayağımız dursa, elimiz durmadığından defterimizden bir yaprak kopartmakla birşey olmaz düşüncesini taşıyorduk. Okul sırasının üstünde kağıttan gemiler yüzer, teneffüslerde kağıttan uçaklar, jetler uçuşurdu. Şimdi bile, zaman zaman masamdaki küp bloknotumda bulunan kare biçimindeki kağıtlardan gemiler yapar, filolar oluştururum. Hayal bu ya; bu kâğıttan oluşan filoyu Fatih'in döktürdüğü toplarla donatıyorum. Akdenizde fırtınalar estiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın aziz hatırasına Akdenizde yaramazlık yapan bütün korsanları vuruyor, dize getiriyorum. Mazlumların ve mağdurların, hiçbirinin kanı yerde kalmaz diyorum. 

Kağıttan gemi dedik ya; kare biçiminde bir bloknot kağıdı önce dörde katlayacağız. Sonra dörde katlanmış bu kağıdı alt ve üstten, açık uçlarından bir ucunu, katlayıp karşıt köşe uçuna birleştireceğiz. Sonra diğer üç yaprağı birleştirip, onu da karşıt uca götürerek katlayacağız. Üçgen şekline gelmiş bu katlanmış kâğıdın içine iki elimizin başparmaklarını sokarak, elde edilmiş olan her iki köşeyi birleştirip, katlama işlemini tekrar yapacağız. Elimizdeki katlanmış kağıt sanki bir tomurcuk çiçek de, doğal olarak açılacakmış gibi bir durum arz eder. Biz katlanmış olan bu kağıdın, bir yaprağını bir yana, diğer üç bitişik yaprağı öbür yana, iki elimizin parmaklarıyla çektiğimizde kağıttan gemimiz ortaya çıkacaktır. Ondan sonrası iyi bir kağıttan filo kurmaktır işimiz.

Yıllar önce, ilk çocuğum olduğunda oynasın ve oyalansın diye önüne bir blognot küp koymuştum. O zaman iki buçuk üç yaşlarında olduğunu söyleyebilirim. Bir müddet sonra oynadığı odanın kapısında ne göreyim; kendisine yapmış olduğum bir kağıttan gemiyi, bilinç altı izleyerek yapılışını ezberlemiş bir konumda, blognot küpünde ne kadar kağıt varsa kağıttan gemi yaparak bitirmişti. Gemiler de odanın her bir tarafına tek tek yerleştirilmiş durumda, kendisini de odanın tam ortasında otururken bulmuştum. Hayretler içinde kaldım. Bir çocuğun o yaşta ve kısa bir zaman içinde bunu gerçekleştirmesinin mümkün olamayacağını düşünerek, hala bunun sırrını çözebilmiş değilim. Unutmayın kağıttan gemi yaparak stresinizi bir masum çocuk gibi atabilirsiniz.

Yazı - Resim Kompozisyon:  Profösör

7 yorum:

esved dedi ki...

Ben çok sevdm bu fikri ucak yapmayı biliyorum ama gemi yapamıyorum. Siz anlatmışsınız ama yine yapamam sanırım:) profum videoyla anlatsanız bize biz de yapsak sonra ben oturup kendi yaptığım gemilerle yepyeni,pırıl pırıl hayaller kursammmm:)

Dyginl dedi ki...

Kağıttan bir şeyler yapmayı çok seviyorum.Origamiye ilgim var çocukluktan beri.Gemi uçak lale kurbağa vb yapardık çocukken.Birde kağıt mendilden çiçek yapardık.:)

Unknown dedi ki...

Kağıttan gemiler neşelendirebilse keşke karmaşık yüreğimizi...

otuzundansonra dedi ki...

bende hatırlıyorum o kağıttan gemileri.
hatta evvelden bizim orada akan bir dere vardı,götürür orada yüzdürmeye çalışır,sonra sualır götürür bizde üzülürdük.
şimdi denesem yapabilirmiyim hiç bilmiyorum ?

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Kağıttan uçak istiyorum ben de Profösör, binelim, gidelim, gezelim dünyanın her köşesini...

Profösör dedi ki...

esved@ Kamerayı kullanabildiğimde kağıttan gemi yapmayı bir videoyla anlatırım. O zaman yaptığın gemiye binerek hayal ettiğin umutlara yolculukyapabilirsin. Umut mutluluktur çünkü. Mutluluk da içinde umutları besler.

huyumkurusun@ Ben ed kağıttan yapılmış bütün oyuncakları severdim. Kağıttan uçurtme yaparuçururduk. Sonra da seyrine dealardık.

öz'üm@ Çocukların yaptığı tükm oyuncaklar bizi mutlu eder. masumiyeti oyuncaklarla yaşarız.

otuzundansonra@ Ben de akan derelerde kağıttan gemilerimi yüzdürdüm. Siz de yapabilirsiniz yine de.

Kelimeler Dunyasi : Kağıttan uçak da yapabiliriz. Uçabiliriz de, gezebiliriz dünyanın her keqöşesine. Kağıttan uzay gemisi yapsak da uzayı gezebilsek, yıldızların arasından geçebilsek nasıl olur acaba..

Gkhn dedi ki...

Yazınız beni başka bir aleme götürdü. Ne zaman şimdiki gibi yoğun duygular yaşasam aktarmayı beceremem. Önceki gün yazdığınız yazı ve bana verdiği fikir ile dün çok sevdiğim yeğenimin yanına gittim, kendi kendime öğrenebileceğim gemi yapmayı yeğenimin öğretmesinin verdiği sevdiklerinle birşeyle paylaşma duygusunun mutluluğunu yaşadım. Şuan da ofisimdeyim ve yeğenimden öğrendiğim kağıt gemileri yapıyorum. Saygılar ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...