İzleyiciler

27 Ekim 2011 Perşembe

Aklımızı Başımıza Devşirmeliyiz

Bütün Türkiye'yi mateme boğan son bölücü örgütün saldırısıyla yitirdiğimiz şehit askerlerimizin, polislerimizin ve sivil vatandaşlarımızın acısını yaşarken, hemen akabinden bütün Türkiye'yi sarsan, büyük bir depremle karşı karşıya kaldık. Doğu bölgemizde de bulunan Van ve Erciş'te vuku bulan bu acılı deprem, yine aynı şekilde doğudan batıya, güneyden kuzeye bütün milletimizi mateme boğmuştur. Terörün verdiği zayiata karşı duyulan matemden de öte bir nefrettir, Lanetlemedir. Fakat depremin getirdiği duygu ve düşüncemiz, takdiri ilahidir, teslimiyettir.

Deprem olur olmaz bütün Türkiye, ferd ferd ve sivil kuruluşlarıyla yardımlaşma konusunda adeta yarışma halindedirler. Milyonlarca bağışlar kampanyalarla elde edilirken, bir annenin, depremde annesini kaybetmiş depremzede bir süt bebeğe annelik yapabileceğini ve onu emzirebileceğini belirtmesi kadar manidar bir durum olamazdı. Evini depremzedeye açanlar, turizm bölgelerinde otelini barınak için açanlar, depremzede çocukları okutmak isteyenler, deprem bölgesine okul, hastahane öğrenci yurdu ve iş sahası açmak için fabrika kurmak isteyenler bağışlarını söylerken bizlerde gözyaşlarımızın akışını durduramadığımıza şahid olduk. Bu duygu, öyle bir garip duygu ki; bir taraftan üzülürken, bir taraftan da bu milli seferberlik duygusunun verdiği gurur ve sevinçle de gözyaşlarımızı tutamıyorduk.

İnancımız gereği "Her şerde bir hayır vardır" derken bu depremin oluşturduğu birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunu da oluşturduğu görmemezlikten gelemeyiz. Bu depremle birlikte, topyekûn bir millet olduk. Kardeş olduk. Yaralarımızı sarma konusunda görülmemiş bir refleks gösterdik. Bu kaynaşmayla dayanışmamız, depremzedelerimizin ereceği huzur ve rahatlığa kadar sürecek ve bu birliğimiz ilelebet devam edecektir. Zaten bu davranış; insanımızın yapısı ve yaratılışında var olan güzel bir haslettir. Bu deprem bize kardeşliği gösterdi. Kalpten birbirimize bağlı bir millet olduğumuzu gösterdi. Bu deprem bölücü terör örgütünün ve vatan hainlerinin sonunun geldiğini gösterdi. Bu deprem insan olduğumuzu ve vicdan sahibi olduğumuzu gösterdi.

Van'da, Erciş’te olan bu yıkıcı depremin aynı zamanda da bize bir ikazı vardı. Deprem öldürmez; binalar öldürür. Yasalara ve bilimsel tekniklere aykırı olarak malzemeden çalınarak yapılan çürük yapılar insanı öldürür. Suistimaller insanımızı öldürür. Her ne olursa olsun biz aynı zamanda yine tek bir yürek oluruz mantığı da çürümüştür. Depreme herkes hazır olmalıdır. Üzerimize düşenleri ihmal etmeden yerine getirmeliyiz. Aynı zamanda yangın, sel, deprem gibi afetler yaşanırken olumlu gelişmelere katkıda bulunmalıyız. Gereksiz olarak incir çekirdeğini doldurmayacak ve maksadını aşan tartışmalara izin vermemeliyiz. Her anlamda kendimize çeki düzen vermeliyiz. Aklımızı başımıza devşirmeliyiz. Bilinçli olmalı, bilinçli olarak da kardeşçe ilelebet mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamalıyız.

Yazı ve Grafik : Profösör

10 yorum:

Pabuç dedi ki...

Ders alabişmişizdir inşaallah..Maddi ve manevi ....

Saygılar..

Unknown dedi ki...

Güzel özetlemişsiniz gerçekten son zamanlarda yaşananları... Bir de depremin oluşumuna dair komplo teorileri var tabii.

esma gül dedi ki...

Duygularımı sizin kaleminizden okudum desem yeridir...
99 depreminde uzmanların belirttiğine göre sadece bir kişi deprem sebebiyle ölmüş, fayın geçtiği yerde yarılmış toprağa düşerek. Geri kalan binlercesi binalar sebebiyetiyle öldü.
Teknik açıdan değişen pek bir şey yok... Türkiye'nin neresinden 7 şiddeti ve üzerinde bir deprem olsa bu tarz bir yıkıma neden oluyor. Gerçi bölgede TOKİ konutlarında yıkım olmaması olumlu bir gelişme sayılabilir.
İnsani açıdan gelişen ne çok şey var... Hüzünle karışık bir sevinç sizinde ifade ettiğiniz gibi...
sevgi ve selamlar,

Adsız dedi ki...

Haklısın Profösör... Bilinçli ve kardeşlikle, her şeyin üstesinden gelebiliriz. Engeller aşılmayacak gibi değil. Yeter ki nereden gelip, nereden gideceğimizin bilincinde hareket edelim ve senin de dediğin gibi 'Aklımızı başımıza devşirelim...'

deniz saatçioğlu dedi ki...

Ne güzel yazmışsınız, keşke bu birlik beraberliği, sadece felaket zamanlarinda değil, her zaman gösterebilsek. Hatta sadece biz değil bütün dünya hep yaşanan acılara bu kadar duyarlı olsa da, insanlar artık açlıktan ölmese mesela. Dünyanın her yerinde, her an o kadar çok acı var ki böyle..
Neyse, en azından kötü günlerde olsa da, bunu hissetmek güzel.

denizsaatcioglu.blogspot.com

Emine dedi ki...

tam da söylediğiniz gibi profösör..
iyi günlere hep birlikte kardeşçe..

otuzundansonra dedi ki...

çok doğru Profösör,söylediklerinize aynen katılıyorum.selamlar

Peygamberim İzinden dedi ki...

Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu olsun..
Nice nice bayramlarda görüşmek üzere..
Allah'a emanet olun.

Profösör dedi ki...

Pabuç @ Her felaket ders niteliğindedir. Aynı zamanda birer ibrettir insanlık için..

Gürhan@ İnşallah böyle felaketlere bir daha düçar olmayız.

esma gül @ Ziyaretiniz den ötürü teşekkür ederiz. Her zaman yorumlarınızı beklerim.Güç verirsiniz.

Dilara AKSOY @ İnşallah..

deniz saatçioğlu@ Birlik beraberlik kardeşlik demektir. kardeşlik her zaman olsun.

Emine@ İyi günlerde de kötü günlerde de birlikte olmalıyız.

otuzundansonra@ Aleykümesselam bil mukabil.

EMİNE KAYA@ Allah razı olsun. İyi dileklerle..

Asahhara dedi ki...

Rabbim bizleri bu afetlerle sınarken bizler ne kadar ders alıp ona göre hayatımıza çeki düzen veriyoruz acaba :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...