İzleyiciler

26 Ocak 2012 Perşembe

Ben olmak.. Bencil olmamak..


"Ben" olmak demek; bir kimlik sahibi olmak demektir. Tam anlamıyla "Ben" olmak demek; kendini ne için, nerede ve nasıl olması gerektiğini çok iyi bilmektir. Kişi kendini bilmek ve tanımakla ilgili, çok iyi bir konumda olsa da, aynı zamanda kendini tanıdıkça bir hiç olduğunu da anlayacaktır. Bir damlanın ağırlığı ve hacmi ne kadar bir değer ederse etsin, ancak bir okyanusa kavuştuğunda kendini bir hiçlikten kurtarmış olacaktır. Yağmurlar yağar, seller akar, çaylar, dereler, nehirlerle denizlerle buluşur. Uçsuz bucaksız bir su kütlesinin içinde bütün zerreleriyle birbirine karışarak vuslat hasıl olmuş olur. Tekrar yeryüzü ısınır, tekrar sular buharlaşır, tekrar bulut olur, yağmur olur. Seller akar. Su bir yağmur damlası iken belki hiçtir ama bir okyanusa karışıp, okyanus olduğunda herşeydir.

İnsan da tek başına bir hiçtir. Ancak bütün yürekler toplanıp, hep birden attığı zaman birbiri için atar, büyük bir değer ifade eder. Bu yürekler birbiri için sevinir, birbiri için coşar. Birbiri için ağlar, birbiri için üzülür. Artık benlik içinde bencillik yoktur. Birlik ve beraberlik vardır. Hep birlikte doğruya sarılmak varken, hep birlikte yanlışa dur demek varken, hep birlikte bir kişinin kaldıramayacağı yükü bin kişi omuz atarken, insan tek başına ne yapabilir ki. Birimiz; hep birimiz, hepbirimiz birimiz için var olduğunda, bir damlanın okyanus oluşu gibi ebediyet değerlerini yaşarız.

Bir insan "Ben" olmayınca da bir kimlik sahibi olamıyor. İnsan birbiriyle birlik ve beraberlik yaşamayınca da bencil olabiliyor. Bu kavramlar birbirine aykırı gibi görünse de, gerçek "Ben ve Benlik" birlik ve beraberlik için olduğu zaman gerçek bir "Ben ve Benliğe" kavuşuyor. Yoksa birlik ve beraberliği içeren bir kimlik taşımıyorsak o zaman bencillik yakamızı bırakmıyor. Bencillik yapısı gereği içinde sadece hiçlik ve yalnızlık barındırıyor. "Ben" olalım. Herkes içinde bizi ve hepimizi temsil eden bir "Ben" olmalı, Hepimizi temsil eden bir "Benlik" içinde olmalı.. Gerçek bir "Ben" olmak demek; bencil olmamak demektir. Bencil olmak demek; kendi yalnızlığımız içinde, dünya kaygılarıyla, dünya sıkıntılarıyla, üzüntü ve ıstıraplarla bir nefes alış veriş kadar yaşayarak ömür tüketmek demektir. Bu dünyadan ulvi değerlerden yoksun olarak kendi yalnızlığımız içinde  boğulup gitmek demektir.

Profösör

13 yorum:

just not found. dedi ki...

ben olmayı benlik duygusunu hissedebilmeyi becerebildikten sonra biz olmayı da bilmeli insan.
şahane olmuş, ellerinize sağlık.
Allah hepimize bencillikten uzak bir benlik duygusu versin inşallah...

Nini Nileud dedi ki...

"ben" olmak her şeyin başı... İnancın da, sevgin de, saygın da "ben" olabilmenden geçiyor... keşke herkes bunu başarabilse!

öykü dedi ki...

kendını bılmek ben olmak
ben olurken bız olmayı ogrenmek


ama uzak durumlası gereken sey bencıl olmak

Pabuc dedi ki...

''Bir''lik ''Beraber''likle güzel..

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Bencillik almış başını yürümüşken, yalnızlık ve tekbaşınalık revaçtayken ilaç gibi bir yazı olmuş.Elinize sağlık..

eviminnuru dedi ki...

ben liğinin farkına varmalı bence insan bencilliğiyle kaybolmadan...
sevgilerle

otuzundansonra dedi ki...

kişi ben olmayı beceremeyince sorun başlıyor zaten,paylaşımınız için çok teşekkürler Profösör,hayırlı Cumalar

MOMOL dedi ki...

zaten ben diyebilmeyi, ben olmayı bir öğrenebilsek, devamı gelcekte...

çok güzel bir paylaşım. sevgiler...

richard'ın damadı dedi ki...

tesadüf müdür bilmem ama dünde aynı şeylere kafayı yormuştum. bu yazını yeni gördüm.

benim gibi bir hödük için fazla içten.

'ofelya dedi ki...

Merhabalar :))

Kendi hayatımda ^bencillik^ diye tabir ettiğim zor bir dönemim vardı.Her şeye sadece 'ben' olarak yaklaşıyordum ki...Zamanla farketmeden yalnızlığa sürüklendiğimi farkettim.

sevgi, nefret, umut gibi duygular da bencillik ile ortaya çıkıyor, bütün canlıların doğasında bulunan kendini koruma insanda da bulunmakta fakat dozunu iyi ayarlamak zorundayız.
Ki bencillik toplumu da olumsuz etkiliyor...

Sevgiler...

AslıASLI dedi ki...

Bencildim çok uzun zaman önce, sonra anladım. Ben olmalı tabi, ama Biz olmayıda yaşayarak ögrendim.

LoveMeorLeaveMe dedi ki...

ne demiş recep ivedik, bu kadar bencil olma biraz sencil ol:))
yazı her zamanki gibi harika profumm..

Profösör dedi ki...

kuccukkurba @ Amin... Teşekkür ederim. Aşk da öyle değil mi ? Bencillikle ben olmanın ara çizgisinde oynayıp duruyor. Tecrübeyle sabittir.

nini@ Kimlik olmadan da kişilik gelişmiyor. Kimlik önce insanın karekterini bilmesi ve kendi karekterine uygun kişilik elbisesini de giyebilmesidir.

öykü@ Evet sen iyi özetledin bu durumu. Teşekkür ederim.

Pabuç@ Bütün dostlar birlik ve beraberlik içinde güzellikleri paylaşabilmeli.

Kelimeler Dunyasi @ Teşekkür ederim. bizler nadirattanız.

eviminnuru@ Benliğumizin farkına varalım. Bencilliğe izin vermeden inşallah.

otuzundansonra @ Kişi ben olmayı becermesi için ulvi değerlere tam inanması gerek. Ona göre bir yaşantısı olursa mutlaka ben olmayı becerecektir.

MOMOL@ Ben teşekkür ederim. her zaman beklerim.

Bora Gurcay @ Bence senin de içinde ulvi değerler var. önemli olan hissetmek ve hissettirmek. Sayfa ziyaretiniz beni memnun etti. Teşekkür ederim.

'oFeLya@ Bencillik toplumu bütünüyle yalnızlığa mahküm ediyor.

Aslı@ Bencilliğin panzehiri biz olmatır. Katılıyorum.

Medanşeri @ O zaman biz olalım. güzellikleri paylaşalım.

LoveMeorLeaveMe@ Teşekkür ederim. Beni mutlu ediyorsunuz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...