İzleyiciler

4 Ekim 2011 Salı

Dua; Yüce Rabbimizin himayesine sığınmak demektir

Dua insanın kendisiyle yaratanı arasında başbaşa en açık bir şekilde dertleşmesidir. Bizler O'nun kulları olarak günahkârız ve mücrimiz. Buna mukabil O Rahmandır. O Rahimdir. O Gafurdur. Biz kullar olarak;  bin kere tövbe eder, bin kere tövbemizi bozmamıza rağmen yine bütün günahlarımızla, boyun büküşlerimizle O’nun huzuruna çıkabiliyoruz. O'ndan hidayet, af ve mağfiret dileyebiliyoruz.  Biz kulları olarak ancak O'na kulluk eder ve ancak O'ndan yardım isteriz.

Yaşımız her ne olursa olsun insan ömrü nice sıkıntılar, nice ıstıraplar, nice darlıklar, mutsuzluklar ve huzursuzluklarla doludur. Bizler bireysel olarak da toplumsal olarak da nice buhranlar, nice travmalardan geçiyoruz. İnsanlık onuruna yakışmayan bir hayatı paylaşan insanlarımız için bir çıkış yolu, bir kurtuluş yolu olmalı. Herkes düşündüğü, hissettiği ve yaptığı tüm işlerin yansımasını iyi yada kötü olarak bir bumerang gibi kendisine döndüğünü iyi bilmeli.  Bir başkasının yaptığı hata ve suçlardan da kendisine orantılı olarak isabet ettiğini bilmeli. Bize düşen görev doğru yolda hidayet üzerinde iyilik ve güzelliklere koşmak, kötü ve çirkinliklere karşı da bir mücadele kampanyası içinde bulunabilmektir. Yaptığımız herşey doğru olmayabilir. Fakat iyi niyet esasıyla yapılan herşey, dualarımızla bütünleştiğinde bizi koruyacağı inancını taşımalıyız.

Dua; her varlığın yaratılış sebebinin bir ifadesidir. Bütün varlıklar dua halindedir. Dağlar, taşlar, çiçekler, böcekler Allah'ı tesbih eder. Zikreder, şükreder.. Allah ile yaratılanlar arasındaki iletişim, af edenle af dileyen arasındaki bir olgudur. Af dileyen, önce pişmanlık duyacak, kendini bilgiyle donatacak, bilinçlenecek, sonra da dualarında bütün isteklerini Allah’tan isteyecek. Dünya hayatı fani olduğuna göre, dünyada da rahatlık olmayacağına göre, dünya hayatı mihnet ve meşakkatlerle doludur. Altından kalkamayacağımız yüklerin altında bazen ezilir gideriz. Maddi ve manevi bunalımlar içinde buluruz kendimizi. Bu durumlarda hayatımızı bir gözden geçirmeliyiz. Düşünce tarzımız ve hayat anlayışımızda bir takım değişiklikler olabileceğini bilmeliyiz. Gittiğimiz yol bizi yanlışlıklara götüren, bizi üzüntü, gam ve keder boğan bir yol olabilir. Bu durumda dua bir anlamda kişinin kendisini yenilemesi ve kulluk görevi bilinciyle Yüce Rabbinin himayesine sığınmış demektir.

Profösör

10 yorum:

otuzundansonra dedi ki...

Çok doğru Profösör o nedenlede; "Deki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var."
(Furkan suresi 77.Ayet) buyrulmuştur.

Pabuc dedi ki...

Allah razı olsun hocam...

Dua olmasa insan çıkmazlarında kilitlenir kalır ve bir adım bile atamaz..Çok şükür bizi Huzuruna Çağıran Rabbimize...

just not found. dedi ki...

Dua en temiz en ferahlık veren en yalın bi çıkış yolu insana.
Ne yaparsak yapalım dua etmenin verdiği huzuru başka hiç bi şey vermiyor.
Dualarda buluşmak dileğiyle.

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Cok güzel bir paylasim olmus Allah razi olsun sizden ve hepimizden... Annem der hep DÜNYA DUA ÜZERINE AYAKTA KALIYOR YOKSA KIYAMET COKTEN KOPMUSTU.

Emine dedi ki...

dua kulun en büyük zenginliği..
çok güzel bir paylaşım profösör..

Milena dedi ki...

çok güzel bir yazı hocam..

insan dualarla tutunuyor hayata..

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

"Bir dua edenin olsun" demişti bir keresinde biri..Ne güzel diye düşünmüştüm..En iyi dilek bir insan için "iyi insanlarla karşılaş ve dua edenlerin olsun" bence...

uzunincebiryol dedi ki...

Çok teşekkürler Profösör:)

Profösör dedi ki...

otuzundansonra@ Paylaşımın için teşekkür ederiz..

Pabuç @ Sizden de Allah razı olsun..

kuccukkurba @ Dualarda buluşalım..

NeSLiNaMe@ Annenize hürmetlerimi sunarım. teşekkür ederim.

Emine @ Duasız hayat yaşanamazdı doğrusu..

Milena @ Her zaman dualarımdasınız..

Kelimeler Dunyasi@ Dostluklarla dualarımız eş değer..

uzunincebiryol @ Ben teşekkür ederim.. Her zaman bekleriz..

1i dedi ki...

teşekkürler ,güzel bir yazı .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...