İzleyiciler

13 Şubat 2011 Pazar

Bir kitap Önerisi..


ÜZÜNTÜYÜ BIRAK YAŞAMAYA BAK
Yazarı: Dale CARNEGİE / Yayınevi: Deniz Kitaplar Yayınevi 

I.BÖLÜM: 
‘Sorun Sızdırmayan Bölmelerde Yaşayın’ Başlığının kullanıldığı bölüm: 

Burada 1871’yılının baharında Montreal Hastanesi’nde stajyer tıp öğrencisi olan ve geleceğini, bir de nasıl para kazanacağını düşünüp üzülen ve daha sonra 11 kelimelik bir sözcüğü okuduktan sonra üzülmeyi bırakıp kendi adına belirlediği amaç doğrultusunda yapması gerekenlere çalışan William Osler’in hayatı ve ünlü bir doktor oluşunu anlatır. 

Osler daha genç ve yalnız bir öğrenci iken nasıl hayatta yaşayacağını ve zengin olacağını düşünerek çok üzülür ve hayatını kaosa sokar. Bu arada 11 kelimelik şu cümleyi bir kitapta okuyunca onun hayatı değişir. Devrinin en iyi doktoru olur. Ve öldükten sonra hayatı iki ciltlik bir eserde yayınlanır. 

Bu sihirli söz: 

‘Asıl görevimiz uzaktaki belirsiz şeylerle uğraşmak değil elimizdeki belli olanla ilgilenmektir’. Sözüdür. 

Osler bu sözün etkisinde kalarak geçmiş hatalarını ve kötü olayları unutup geleceğe bakmıştır. Ayrıca gelecekle ilgili tüm korku ve endişelerini bırakmıştır. Böylece kendi deyimiyle ‘Sorun sızdırmayan bölmeler’ oluşturmuştur. Ve kendi anını, hayatın bulunduğu anı yaşamaya ve elindeki imkanları değerlendirmeye çalışmıştır. Bu teknikle Osler genç bir asistanken, Oxford Üniversitesi Tıp Profösörü olmuş, Britanya Kralı ona şövalye ünvanı vermiştir. 

Bu konuda bir değerli insan: ‘Sabrınızı geçmiş ve geleceğe dağıtmayın’ demektedir. Şeytan insana gelecekte yapacağı işleri çok göstererek sanki onların hepsini o anda yapacakmış gibi bir ruh sıkıntısı vermektedir. Bundan dolayı geçmiş ve gelecek, insan olarak bizi ilgilendirir. Fakat daha gelecek gelmemiş; geçmiş ise bitmiştir. Bizim için önemli olan şimdiki andır. Onu değerlendirirsek, başarıya ulaşırız. 

II.BÖLÜM 

Herhangi bir kötü olay karşısında insanın üzüntüsünü nasıl yenmesi gerektiği Amerikalı ünlü işadamı ve aynı zamanda Cornegie’nin öğrencileri olan bu kişilerin hayatlarından örnekler verilerek anlatılır. 

Herhangi bir üzüntüden kurtulmanın sihirli yöntemini bu sefer işadamı Willies Corrier’in hayatından anlatacaktır. Bu kişi hava soğutma sisteminin mucidi ve şu andaki Corrier Klimaları’nı üreten şirketin sahibidir. 

Corrier bir şirkette çalışmaktadır. Burada kendisinden gaz temizleme sistemi kurmasını isterler ve bunun maliyeti şirketin neredeyse yarı fiyatıdır. Ama başarılı olursa karlı bir iştir. Carrier bu sistemi uygulamaya başladı. Fakat başarısız oldu. Hem şirket çok büyük kayba uğradı. Hem de kendi kariyeri sıfırlandı. O, buna çok üzülmüş bir şekilde, yerinden kımıldayamıyordu. Bu ortamdayken üzüntüyle hiçbir yere varamayacağını anlayarak üç basamaktan ibaret olan şu yöntemi uyguladı. 

1-Olayı inceleyip, en kötü olasılık nedir? Bunu araştırmak. 

2-Gerekirse bu en kötü olasılığa hazırlanmak. 

3-Sonra sakince zararı azaltmanın yollarını aramak. 

Bu yöntemle işe eğilen Carrier 20.000 Dolar zarar yerine 15.000 dolar kar elde etti. 

III.BÖLÜM 
Üzüntü size ne getirir? 

Yazar, ‘İşadamları ve yöneticiler işlerinden ve kişilerden dolayı çok üzülmekte ve bunun etkisiyle genç yaşta ölmektedirler’ diye yorum yapmaktadır. 

Mayo Clinic’den doktor Alvarez, ülser ağrılarının sinirsel gerilimin şiddetine göre arttığını ve azaldığını söylemektedir. 

Platon, doktorların en büyük hatasının hastaları ile ruhsal ve fiziksel olarak ilgilenmeleri olduğunu söyler. Platon’a göre ruh ve beden bir bütündür. 

Carnegie tıp biliminin gerçeği kabul etmek için iki bin yıl beklemesi gerektiğini ve buna bağlı olarak da ‘Psikosomatik’ adlı hem ruhsal, hem bedensel tedavi biliminin yeni geliştiğini söylüyor. 

Montaigne, Bordeaux’ya belediye başkanı seçildiğinde ‘sorunlarınızı ciğerlerimle değil ellerimle çözeceğim’ demişti. 

Cornell Üniversitesi Tıp doktorlarından Russel Lecid eklem hastalıklarının sebebini şöyle açıklıyordu: 

1-Ailede geçimsizlik 

2-Para sıkıntısının getirdiği üzüntü 

3-Yanlızlık ve sıkıntı 

4-öfke. 

Çin Derebeyleri tutsak aldıkları düşman askerlerinin ellerini ve ayaklarını bağlayarak bir su fıçısının altına koyarlar, oradan bir delik açarak, tutsağın başına küçük su damlacıkları bırakırlar ve tutsağı çıldırtana kadar bunlar devam ederlermiş. 

Doktor A. Carrel ise: 

‘Modern şehirlerin kargaşası içinde kendini rahatlatabilen insan sinir hastalıklarına karşı aşılanmış sayılır’ diyor. 

Carnegie üzüntü, stres ve iç sıkıntısının verdiği maddi ve manevi tesirin önlenmesi için yukarıdaki örnekler gibi yaşanmış olaylardan örnekler vererek insanın kendini üzüntü kurbanı yapmaması gerektiğini söyler. 

Yazar, yaşam ve olaylar karşısında insanoğlunun üzülüp, bunalıma girmesi gibi kötü sonuçların önlenmesi için örnekleri Amerika’da yaşayan ve Hristiyan olup inancı yarım olan insanlar üzerinde durmaktadır. 

Halbuki Müslüman olan bir insan Allah’a inanmış, tam tevekkül etmiş ve kainattaki tüm olayların Allah’ın kudretinde olduğuna inanmaktadır. Bir sineği O (c.c.)’nun yarattığı gibi, koca bir Güneş’i de O (c.c.) yaratmıştır. Dolayısıyla herşeyde Allah’ın ve kaderin payı vardır. 

Said Nursi Hazretleri: ‘İman Tevhidi, Tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dareyn’i iktiza eder’ sözü bize çıkış noktası olmaktadır. 

IV.BÖLÜM 
Üzüntü veren sorunları nasıl çözebiliriz? 

Sorunları çözmenin üç ana yöntemini öğrenerek her türlü üzüntüyle savaşabiliriz. 

1-Olayı ve özelliğini kavramak 

2-Olayı ve özelliğini çözümlemek 

3-Bir karara varıp ona göre hareket etmek. 

Yazar bu kurallarla üzüntüye ve strese girmiş bir insanın, ondan kurtulmak için önce olayı incelemesi ve daha sonra çözüm kurallarını gerçekleştirmesi gerektiğini söyler. Örneklerle ve yaşanmış olaylarla buna örnek gösterir. 

Andre Maurois: ‘Kişisel isteklerimize uyan herşey gerçek gibi görünür; uymayan ise bizi öfkelendirir’ demektedir. 

V.BÖLÜM 

İşinizle ilgili sorunların verdiği üzüntünün yarısını yok etmenin yolu 

Carnegie, ‘Sizin üzülmenize sebep olan olayı inceleyerek bir kağıt, kalem alın ve şu soruların cevaplarını yazın’ der: 

1-Sorunu inceleyin. Colombia Üniversite dekanı Hawkes’in şu sözünü hatırlatarak, ‘Üzüntünün yarısı, sorunu yeterince anlamadan çözmeye çalışmaktan kaynaklanır’ demektedir. 

2-Elde ettiğiniz bilgileri yeterince inceledikten sonra karar verin. 

3- Kararınızı verince hemen harekete geçin. Olası sonuçları düşünüp kuşkuya kapılmayın. 

4-Eğer uygulamada herhangi bir kuşku oluşursa şu soruları cevaplayın: 

a-Sorun nedir? 

b-Sorunun nedenleri nelerdir? 

c-Olası çözüm yolları nelerdir? 

d-Sizin öğrendiğiniz en iyi çözüm yolu nedir? 

VI.BÖLÜM 
Üzüntüyü kafanızdan çıkarmanın yolları 

Üzüntüye zaman kalmıyor. II.Dünya savaşının en kızgın zamanında Churchill günde 18 saat çalışırken üzerine aldığı sorumluluktan dolayı üzülüp, üzülmediği sorulunca ‘fazla meşgulüm, üzülmeye zamanım kalmıyor’ cevabını vermişti. 

Doktor Cabott ‘Üzüntünün en iyi ilacı çalışmaktır’ diyor. Öyleyse üzüntüyü yenmenin birinci kuralı ‘Boş kalmayın acı sizi yutmadan eyleme başlayın’ 

VII.BÖLÜM 
Kuruntuya kapılmayın. 

En korkunç felaketlere göğüs gereriz fakat parmağımızın ağrıması gibi küçük şeylere yeniliriz. 

Harry Vane’nin başının kesilmesi sırasında giyotinin bulunduğu platforma çıkınca cellattan bıçağı, ensesindeki çıbana dokundurmamasını istemişti. Dolayısıyla küçük sorunların yaşamımızı zehir etmesine izin vermemeliyiz. Unutmamak gerekir ki yaşam küçük şeylerle uğraşmaya değmeyecek kadar kısadır. 

VIII. BÖLÜM 

Üzüntülerinizin önemli bir bölümünü yok edecek bir yasa: 

Olaylar karşısında sakin, dikkatli ve hoşgörülü olmak gerekir. Sinirlenildiği zaman telaşlanma olayını bir kez ayrıntıları ile düşünelim. Niçin üzülüyorsun? 

Üzüntüyü yenecek diğer kural ‘Kayıtlara bakalım, sonra soralım kendimize’ olasılıklar yasasına göre beni üzen olasılığın gerçekleşme olasılığı nedir. 

IX.BÖLÜM 
Kaçınılmaz olan şeylerle işbirliği yapın. 

Hepimiz yıllarca hoş olmayan birçok durumla karşılaşırız. Bunlar başka türlü olamaz. Önümüzde iki seçenek var: Ya onları zorunlu diye kabul edip alışacağız ya da isyan edip yaşamımızı zehir edeceğiz. 

William James: ‘Öyle olmasını kabullenin, olayları kabullenmek, hoş olmayan sonuçları önlemeye doğru atılan ilk adımdır’. 

Epiktetos dokuz yüzyıl önce ‘Mutluluğun tek bir yolu vardır. O da irademizin gücünden üstün olan şeylere üzülmekten vazgeçmektir’ demiştir. 

CARNEGİE bu bölümde yaşamış birçok örnek vererek ve Batıllı filozoflardan okuduğu kitaplardan öğrendiği hayatla ilgili fikirleri yazmıştır. 

Müslümanlıkta Kader İnancı’nın bir nevi açıklamasını yapmaktadır. Tevekkül eden, olaylar karşısında Allah’a sığınan insan mutlu olur. Hem de iki saadeti birden elde eder. Hem dünya, hem ahiret saadetini. 

Böylece diğer kural; ‘Üzüntü sizi yenmeden siz onu yenmek isterseniz zorunlu şeylerle işbirliği yapın’ 

X.BÖLÜM 
Kaygılarınıza ‘Dur’ demeyi bilin. 

Bir olayın gerçek değerini saptayıp, ona göre davranmak, zihni rahatlığa kavuşturan en önemli etkenlerden biridir. Bunun için, ‘Üzülmeye neden olan şeyin gerçek değeri nedir? Ve bu olaya ne zamana kadar üzülmeliyim?’ Bu soruları cevaplayarak üzüntünün insanın hayatını mahvetmesine izin vermemek gerekir. 

XI. BÖLÜM 
‘Talaş biçmeye çalışmayın’. 

Geçmişte meydana gelen olaylar, bitmiştir. Bugün artık onların tesirinde kalmanın hiç bir olumlu tesiri olmayacaktır. Yani ‘Talaş biçilmez’. Çünkü daha önce biçilmiştir. Geçmiş de öyledir. Olmuş bitmiş şeylere üzülmeye başlamak talaş biçmeye uğraşmak gibidir. 

Onun için insanların gözyaşlarını boş yere dökmesinin gereği yoktur. Tabii ki hepimizin yanlışı, kabahati olmuştur. Olsun! Kim yanlışlık yapmamış ki Napoleon bile önemli savaşlarının üçde birini kaybetmiştir. Belki bizim yanlışlarımız Onunkinden daha kötü değildir. 

XII.BÖLÜM 

İnsanın huzur ve mutluluk getirecek ruhsal ve zihinsel yapıya ulaşması gerekir. Bunun için de insan kendini devamlı mutlu kılmalıdır. Yoksa hem yaptığı işte, hem de insanlarla arasındaki ilişkilerde başarısız olur. 

XIII.BÖLÜM 
‘Kin tutmanın büyük bedeli’ 

Shakespeare: ‘Düşmanınız için öyle çok kızdırmayın ocağı. Çünkü o ocak sizi yakacaktır’ demektedir. Yani kin tutan ve nefret eden insana bunların çok zararı vardır. Bunun için. ‘Düşmanlarımıza kin beslemeyelim. Aksi halde onlar verdiğimiz zarardan fazlasını kendimize veririz. 

‘Sevmediğiniz insanları düşünmeye bir dakika bile harcamayın’.


34 yorum:

yamesin dedi ki...

Seninde mevlit kandilin kutlu olsun abim..:)

mavi dedi ki...

Ben de kandilinizi kutluyorum. Tüm dualarınızın, dualarımın , sevaplarmızın kabulunu, günahlarımızın da affolmasını diliyorum. Bilgiler çok güzel olmuş. Teşekkür ederim..

Yok dedi ki...

Sizin de kandiliniz mubarek olsun ellerinizden öperim:)
yazınızın tamamını gene keyifle okudum,dar zamanlarımda yorum yazamıyorum affınıza sığınırım.ama mutlaka sizden öğrenecek,bazen anımsayacak çok şeyimiz var bunu görüyorum.
bu kitabı ben de okudum çok zaman önce.gerçekten bir başucu kitabıdır.tşk.

Özlem dedi ki...

Öncelikle sizin de kandilinizi kutluyorum.

Bu kitabı benim çıkmaz zamanlarımda bana da önerip, ayağı kalkmamı sağlamıştınız. Bence okuyucular bu kitabı okuduktan sonra size teşekkür mesajları yağacaktır. Herkese şiddetle öneriyorum.

Saygılar,

girlythings dedi ki...

Kandiliniz kutlu olsun!
kitabı çok güzel özetleyip, can alıcı noktalara dikkat çekmişsiniz.
elinize sağlık!

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Knadilinizi en içten dileklerimle kutlarım..Bu kitabı okumuştum hala da ara sıra okurum.Çok faydalıdır bence de...

Elif Kararlı dedi ki...

Hayırlı Kandiller Hocam..

Kitap öneriniz ve tanıtımınız için de tşkler..

Varolunuz..

huzur ve sevgiyle kalın..

Funda Karataş dedi ki...

Hayırlı kandiller bayım. sevgiyle, huzurla..

önerinizi dikkate alıcam...

dicle kıyısında masal kentim dedi ki...

özellikle ihtiyacım olan bir kitapmış. teşekkürlerr....

Unknown dedi ki...

ne kadar iyi kalpli ve güzel ruhlusunuz.bu özelliğiniz sizi dahada güzelleştiriyor.
hiç tanımasanızda insanlara yardımcı olmaya çalışmanız, destek vermeniz ve bunu güzel bir uslupla yapmanız ne kadar güzel...
önerdiğiniz kitabı 15 yıl önce okumuştum.fakat kütüphanemden çıkarıp tekrar okuyacağım.
teşekkür ederim , desteğiniz, iyi insanlığınız için...

Ebru dedi ki...

Ben de en kısa zamanda alıp okuyacağım teşekkürler gayet titizce hazırladığınız bilgiler için.
Kandiliniz mübarek olsun:)

MağdurumDaMağdurum dedi ki...

Hayırlı Kandiller...

İyi bir kitaba benziyor.
Tanıtım ve tavsiye için teşekkürler.

Holy Go-Nightly dedi ki...

hayırlı kandiller tekrardan prof.

kitabı beğendim. tanıttığın için teşekkür ederim kendi adıma :)

Lunarita dedi ki...

Merhabalar,

Kitap öneriniz oldukça yerinde. Kendi gelişimimiz biraz gerilerde kalıyor maalesef ki, hayat telaşesi içinde. Oysa her şey bizden geçiyor en önce...

Sevgiler.

Luna.

Hich dedi ki...

kitabın yazarı carnegie'nin ironik şekilde intihar etmesi da ayrı bir konu tabi!

Gokyuzu99 dedi ki...

Merhabalar, çok doğru tespitler yapmışsınız. Yine de derim ki, tüm çareler insanın kendi içinde, yeter ki dinlemeye, duymaya niyet etsin. Dışarıdan medet ummak, bizi bazen kendine merhem olamamış insanlara çıkartıyor, bu da ironik geliyor bana... Sevgiyle,

uyumuycam dedi ki...

hayırlı kandiller prf,

kitap güzel bir çalışmaya benziyor ama yazık ki okumakla olmuyor bu işler :)

MOMOL dedi ki...

kandilin mübarek olsun (:
kitap önerini de çok beğendim, ilk fırsatta okumaya çalışcağım (:

sevgiler...

Marilyn Curie dedi ki...

Merhaba Profösör,

İşlerimi halletmek üzere dışarı çıkmadan önce rastladığım yeni kaydının tamamını, aceleden, okuyamadım ancak genç bir stajyer doktorun gelecek endişesi ve bunu nası yendiğiyle ilgili anlatımın beni çok etkiledi; ve şeytanın insanın içine tohumlarını ektiği ruh hali betimlemesi.

şimdi'ye odaklanmak; şimdiyi avuçlarımızın arasına almak ve şimdi aldığımız her nefesin; ve şimdi her ne yapıyorsak onun; sadece onun tadını çıkarmak;önemini kavramak, gerekli ilgiyi ona odaklamak; otomatik olarak geleceği de sağlam bir şekilde getiriyor, gelecekte, zaten bize.

düşündüm de blog'un, rastladığım, derinliği olan nadir 'bilge blog'lardan. mutlaka geri dönüp devamını okuyacağım.

yeni bir şeyler öğrenmek güzel! bugün güzel! hava güzel! 'şimdi' güzel.

Mutlu kandiller... : )

Giz dedi ki...

Kandiliniz kutlu olsun Profösör. Yazınız bana çok iyi geldi, seçtiğiniz resim de çok etkileyici. Çoğu zaman kendi içimizdeki olumsuzluk canavarı tarafından yutuluyoruz, ne kadar da doğru...

'ofelya dedi ki...

Okuduğum birçok gelişim kitabı içerisinde hayata karşı uyguladıklarımızı,uygulayabileceklerimizi belkide en basit formüllerle gösteren bir kitap..Hani derler ya hep elimin altında bulunur diye bu kitap içinde geçerli olabilir :))
Ayrıca kitaptaki en önemli etken size kendinizi iyi hissettirirken bir yandan da hayatınıza somut şeyler katması..Sanırım buda gerçek hikayelerden yola çıkarak ele alınması..


14 Şubat Mevlit Kandili. Peygamber Efendimizin Doğum Günü. İlk Kez Gerçek Bir 'Sevgililer Günü' .. Kandiliniz mübarek olsun sevgili Profesör..

U Yeah dedi ki...

profosor sizin de kandiliniz kutlu olsun
bu kitap her kesime hitap ediyor. bana bile(ygs/lys) , bulabilirsem okumaktan keyif alirim

Katun dedi ki...

teşekkürler.Kandiliniz mubarek olsun .

Gülşah dedi ki...

Hayırlı kandiller. Allahım dualarınızı kabul eylesin.
Kitap öneriniz için teşekkür ediyorum.
İlk fırsatta edinmeye çalışacağım.

Adsız dedi ki...

Sizinde kandiliniz mubarek olsun. Bu kitabı en kısa zamanda okuyacağım. Tavsiye için teşekkürler.

Defne dedi ki...

Güzel bir kitap, bu ara ihtiyacım vardı. Teşekkürler ...Hayırlı kandiller dilerim.

Profösör dedi ki...

Rory @ Dualarımız makbul olsun.

Mavi Balon @ Duayla yaşayalım.. Duayla göçelim.

iρεκβöcεĝι~ @ Teşekkür ederim. Her zaman kapımız açıktır. Bizim kapımız ümit kapısıdır.

Özlem @ Kalbi sökülmüş çağda işlediğimiz günahlarımız ancak tövbeyle dökülür. Bu mübarek gecelerde yakaralım. Bu kitap bizi böyle zamanda mantıklı olmamızı sağlıyor. Kendimize inanmamızı sağlıyor. Bu kitap elimizin altında olmalı.

girlythings@ Her zaman beklerim. Teyekkürler..

Kelimeler Dunyasi@ Bu kitabı gençlenre tavsiye ediyorum mümkün mertebe.

Ρɑɓuç @ Teşekkür ederim. Gönüllerimiz bir olsun.

Funda Karataş @ Senin de yazılarını takip ediyorum. Yeni yeni postların olmalı.

dicle kıyısında masal kentim @ Mutlaka müstefid olacaksınız..

öz'üm @ Hepimiz birbirimiz için varız. Bunun bilincinde olmalıyız. İnşallah övgüne layık oluruz.

Nehir İda @ Bu kitabla önce tanışmanızı iştemiştim. Bunun yararını hemen göreceksiniz.

holywitch @ Hayatımda büyük bir yeri tutan bir kitaptır bu benim. Beni meczub olmaktan kurtarmıştır diyebilirim.

Luna @ zaman zaman geçirdiğimiz bunalımlar için bize dostluk yapan bir kitaptır bu..

Hich @ Kitap bize hayata dair birtakım ipuçları veriyor. Ama bizim iyi insan olarak yaşam sürmemizi Allah emrediyor. Allah'a inanç ise yaratılışımızın özü. Cemil meriç; "Maverayla göbek bağını keskmiş bir insan, ya intihar eder ya ad isyan" der. Bu da bir yaklaşımdır.

Hich @ Eğer bu kitap en bunalımlı zamanlarımızda okunup düşünmeye yarıyorsa, etkilerini görmüş oluruz. Önemli olan bu kitabın bir değer olup olmadığıdır.

uyumuycam @ Kitap bize önce olumsuz düşüncelerden kurtulmamızı sağlıyor. Tabi bunun yanında da dostlarımızla paylaşmalıyız. Yanımızda bize merhem olacak dostlarımız olmalı. Kitap da yediğimiz tatlının kaymağı olmalı.

MOMOL@ Her zaman beklerim. Kitaplarla buluşalım.

MOMOL@ Seni tanıdığıma sevindim. Mutlu oldum.

Giz @ Resmi ilk kez siz yorumladınız. Teşekkür ederim.

'oFeLya/kupakızı @ Dostluğun için teşekkürler. Ben de sizin müdavinizim. Teşekkür ederim.

Sadece Umut @ Bu kitap keyif almanın da ötesinde negatif düşünceler için bir panzehir dir diyebiliriz. Mutlaka bir tane edinin..

onsuzKuyu @en teşekkür ederim. Herzaman beklerim.

K.C.S. @ Ben teşekkür ederim.

Defne @ Bu kitap her zaman bulunmalı kütphanemizde.

N.Narda dedi ki...

Üniversiteye başladığımda ve devamında çokça okumuştum benzer kitapları, çünkü rehberlik edecek kimse yoktu çevrede! Ve çeviri idi çoğu kitapların, bizim kültürümüze,alışkanlıklarımıza tersti; söyledikleri uygulamaların bir kısmını yapsak deli diye bakarlardı bize:)ama yine de kendimizi ve hislerimizi tanıma tartma yolunda iyi birer başlangıç olmuşlardı.

Ayşa (Ayşe Nur) dedi ki...

geç kalmışta olsam geçmiş kandilinizi kutlamış olayım.

bendis dedi ki...

'üzüntüyü bırak,yaşamaya bak' ne kadar güzel bir adı varmış
sırf ismi için bile okunabilir

Summer dedi ki...

geç oldu ama hayırlı kandiller..

en kısa zamanda kitabı edineceğime eminim. etkilendim.
teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Uzun süredir kitap okuyarak kendimi teskin etme yöntemini kullanıyorum. Bunun için kullandığım bir kaç yazar ve bir kaç kitap var. Ne zaman üzülsem, çıkmaza düşsem... o kitaplardan birini alıp bir öykü okuyorum ve bu, beni rahatlatıyor. Bunun psikolojide bir de adı var ki ben geçen yıl öğrenip "Aaa demek ki bu bilimsel bir yöntemmiş!" diye şaşırmıştım. Benim bu yaptığıma psikologlar BİBLİYOTERAPİ adını veriyorlarmış. Tavsiye ettiğiniz kitap da bu iş için biçilmiş kaftana benziyor; tavsiyeniz için teşekkür ederim.

La Loba dedi ki...

Sevgili Profosor, bu kitabi okudugumda cok kucuktum. Babamin kutuphanesine merak salmistim o zamanlar. Simdilerde pek animsayamiyorum ve listeye ekliyorum. Hatirlattginiz icin tesekkurler.

Azura dedi ki...

Bu güzel yazınız için teşekkürler. :) Genellikle kişisel gelişim tarzı kitapları pek okuduğumu söyleyemem. (Daha çok çocukların gelişimi hakkında olan kitapları okurum.) Bazı kitaplar vardır gerçekten işe yarar, motive eder ama bazısı böyle olmaz. İnsan okudukça daha çok keyfi kaçar. Bana göre yapıcı değildir öyle kitaplar. Ama bu yazdığınız iyiye benziyormuş. Çalışma hakkında söylenen söze çok katılıyorum. İnsan boş oturdukça kafasına boş düşünceler gelir bunlar boş davranışlara sebebiyet verir, üzücü bir olay daha da çok üzer vs. Bu yüzden her zaman çalışmak insana iyi gelir. İnsan yaradılışından beri çalışmak için varolmuştur. Çalışmak her zaman en iyi ilaçtır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...