İzleyiciler

29 Ocak 2011 Cumartesi

Herkes Laliş'in Mimini Cevaplasın

Sevgili Laliş,  "Biz neden bu dünyaya geliyoruz? Niye bir varız, bir yokuz?" diyerek beni mimlemiş. Ben de dilimin döndüğü kadar bu mimi cevaplamaya çalışacağım. Bu mimi de ziyaretçilerimin görüşlerine açıyorum. Cevaplarsanız hepimiz bundan müstefid olacağız.


Sevgili blogdaşlarım. Birçok blogdasımızın sayfalarını ziyaret ediyorum.  Çoğunu beğeniyorum. Seviyorum.  Bu sayfalarda bizler aslında fikir çilesi çekiyoruz hepimiz. Bu yaşadığımız evreni sonsuz olarak algılayabiliyoruz. Bunun yanında da bu evrenin küçük bir zerresi ve bir parçası olduğumuzu da biliyoruz. Bazen kendimize gülünç gelebilir ama sanki bazen kendimizi bir "Matruşka" bebek gibi hissedebiliriz. Bizi koruyan ve sarmalayan bizden büyük bir bebek daha olabilir. Sonra bizden büyük bir bebeği de ondan daha büyük bir Matruşka bebek niye sarmalamasın. Bu böylece  sonsuza kadar gidebilir. Sonsuzluk ezelden ebede, eksi değerden artı sonsuza giden değerler bütünü niye olmasın. Öbür hayata gelince, her şey zıddıyla kaimdir. Herşey zıddıyla varlığını sürdürmektedir. Bu dünyanın öbür tarafı olduğu gibi, gecenin de gündüzü olduğu  gibi.. Aslında sorular birbirini kovalar. İnsan her şeyiyle cüzi bir değere sahiptir. Varlığı kadar bir değerdir. Oyca bilinen ve bilinmeyen evrenleri de bir "Yaratan" ve bir "Hükmeden" tarafından murakebe edilmektedir. Bizim cüzi aklımız, bilgimiz, görgümüz, gücümüz, kuvvetimi. Algımız da cüzidir. Onun için bizler akla değil nakle teslim olmuşuzdur. Kurallar ve ilkeler konur, bizler kurallara ve ilkelere uyarız. Trafik kanunu gibi. Bundan sual etmeyiz. Bize sadece kurallara uymak düşer. İnandığımız ve teslim olduğumuz değerler bir rehber ve bir önder tarafından bizi hidayete erdirmektedir. Kuran-ı Kerim boşuna "Oku" emriyle gelmemiştir. Her şey bilgi ve amelle algılanır ve gerçekten yaratılmışların içinde insanın yüceliği de insanın en hayırlısı olanıdır. O da insanlık için kendini idealize eden kimsedir. Neden? Niçin? Niye? gibi sorular her zaman var olacaktır. Bu da bizim bilgi acizliğimizdendir. Akıl ve bilgi her ikisi de cüzidir. Sadece her şeyi içine alan bir rehberin bizi aydınlatması kalplerimizi yumuşatması gerekir. Bizim gibi inançlı olanlar; itikadı, ibadeti ve ahlakı bir bütün olarak görürler. Zaman zaman inandığımız değerlerle ilgili kuşkularımız olsa da o kuşkular bilgi, görgü ve davranışlarla aydınlatıldığı zaman ortadan kalkacaktır.. Çükü kuşku da imandandır diyor Hz Peygamber. Kuşkuyu giderdiğin zaman inandığın değerlere daha sımsıkı sarılırsın. Bu yaşantının mutlaka hesabı ve kitabı öbür tarafta yapılmalıdır ki adalet sahibi olanlarla zulmedenler karşılığını ecir ve ikab olarak karşılığını bulsunlar. Yazının deseni "Profösör"e aittir. (Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Çile" şiirini sizlerle paylaşmak istiyorum.) 


Yazan – Çizen : Profösör

37 yorum:

Unknown dedi ki...

Guzel bir yazi olmus. Bu mim'e ben cevap veremem cunku cevabini ben de bilmiyorum. Din konusunda cok okudum cok arastirdim ama olmuyor. Ben dinlerde huzuru bulamadim. Olumden sonra birseylerin varligina inansam keske, ama olmuyor kuskuluyum bu konuda.
Biz neden variz? Gibi sorulari artik sormuyorum bunun yerine hayatin anlami ne gibi cevabi basit seyler.

Saygilarimla...

Katun dedi ki...

"Artık barınamam gölge varlıkta"

'ofelya dedi ki...

düşünceleriniz,ifade şekliniz çok güzeldi..
Bu sorunun cevabını, âlemin ve insanın yaratılış hikmetinde aramalıyız
Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de,insanının yaratılış sebebini şu ayetiyle açıklamaktadır;“Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat:56)

Şunu anlıyoruz ki insanın yaşayışında ki gaye Allah'a inanmak,kulluk ve ibadet etmekten geçiyor...

Ayrıca dizelerinde nefsini diz çöktüren bir şairin eseri olarak bu şiir hakkında eleştiri yapmak mümkün mü?

Sevgilerimle..
Hayırlı geceler..

girlythings dedi ki...

off bu çok derin bir mevzu.
benim gerçekten etraflıca bir yazı hazırlamam gerekiyor.
ancak şu kadarını söyliyeyim neden ve nasıl gibi sorular düşünen her beyin için kaçınılmazdır.
ve bence bütün samimiyetiyle sorgulayan bir beyinle birlikte inanca teslim olmanın değeri sorgulamadan kabul edenden daha kıymetlidir.
Kuran-ı Kerim'de bile Hz. İbrahimin etrafında gördüğü inancı sorgulamasından bahseder ve düşünmemiz ,akletmemiz gerektiği bir çok yerde vurgulanır.
mim için tekrar teşekkürler ama sanırım hakkıyla birşeyler yazabilmek için zamana ihtiyacım var :)

Katun dedi ki...

-çünkü bütünün bir parçasıyız.
-aslında ne varız, ne yokuz.

Gülşah dedi ki...

Gene ne güzel anlatmışsınız...
İman edip bu sorunun cevabını bulabilmek o kadar zor ki...
Yazınıza sağlık...

Özlem dedi ki...

Aslında öyle derin bir konu ki bu, düşündükçe ya alim oluyorsunuz, ya zalim...

Bana göre, bizler bu dünya da iyi birer oyuncuyuz. Üzerimize düşen her görevi itina ile yerine getiriyoruz. Bahsettiğim görevler sadece din değil , yaşamak, tat almak, ağlamak, gülmek gibi. Yapmadıklarımız da, yaptıklarımız kadar üstlendiğimiz birer rol aslında. Anı yaşamak daha mı iyi olur diyorum bazen, bazen yarını hiç düşünmüyorum. Bazen de ne yapıyorsun sen, inancın var senin kendine gelmelisin diyorum.Neden geldik bilmiyorum ama en büyük aldığım haz inanmak hayata. Bir şeye inanmaktan daha güzel ne olabilir ki. '' Çok şükür'' , ''hamd olsun'' bu cümleleri kurabilmek için bile yaşamaya değer. İlahi güce inanmak, ona şükretmek ve bilmek herşeye bir yol göstereceğini, ne verirse hayrıyla vereceğini.

O istediği için bu sahnedeyiz, rolü gelen herkes gibi. Oyun sürekli devam ede dursun, rolü geçenin perdesi kapanıyor sonsuz huzura. Bu oyunun mükafatı da işte o huzur oluyor...

yamesin dedi ki...

Cevapladim abim:) seninki kadar uzun olmadi ama:)

öpüyorum.

Yok dedi ki...

Daha taslak halindeyken okudum yazınızı ama aa eksik demiştim(şiir ve resim eklenmemişti)
şimdi tamamlanmış yeniden okudum.Çizimlerinize hayranım.
İlk okuduğumda üzerime alındım zaten ve bir yorum yazmak istedim(her yazınızı okuyorum)
ama çok ağır ve benim cevabını bulamadığım,hatta zaman zaman inancımı kaybetme derecesine getiren bir konudur bu.
Bir karıncanın bile dünyaya gelmesinde bir sebep,bi görev vardır biliyorum..böyle öğretti büyüklerim.Bir yaradılış amacımız mutlaka var ve bunu tek bir insanın hayatını değiştirmek bile olsa yaşamayı -yerine getirebilmeyi diliyorum..ama "şudur" diyemem.Yapmamız gerekenler var ki herkes bilir bunları.yapabilmektir aslolan.
Niye bir varız, bir yokuz? bölümünü ise sorunun hiç anlamadım diyebilirim açıkçası.

Yok dedi ki...

Bu arada belirtmeden geçmek istemiyorum,ben yorum yazana kadar tam 7 yorum yazılmış.bu da soruyu ve konuyu ne kadar ciddiye aldığım ve zorlandığımı gösteriyor sanırım..Ama doğru kelimeleri seçememekten korktuğum hassas bir konu inanç..
Bugün varız yarın yokuz evet ve belki son soru öyle düzenlenmeli ama gene de bu anlamsız benim nacizane fikrim.Neden derseniz bazı mutlak değerler var bildiğimiz.Her canlı bir gün ölümü tadacaktır.. ve doğanın dengesi buna bağlıdır..ayetlerle desteklenmiştir ve bunu hepimiz biliriz:
Al-i İmran Suresi, Ayet 185- Her canlı ölümü tadacaktır. Kıyamet günü ecirleriniz size eksiksiz olarak verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı zevkten başka birşey değildir.

Enbiya Suresi, Ayet 35- Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.

Ankebut Suresi, Ayet 57- Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

ömür dedi ki...

Bugün varız cismen ve ruhen.Beden ölümünü yaşadığımızda, ruh bedenden ayrıldığında,yok olucağız. Yok olan cismimiz toprak olurken ölümsüz olan ruhumuz kıyafet değiştirecek. Belki yine bir insan bedeninde, belki hayvan sıfatında belki bitki belki maddede. Bu yaşam sürecinde neleri başarabildiysek ve kazandıysak ,hakettiğimiz, bir sonraki hayatda geri dönücek bize. Ne verirsen elinle o gider seninle hesabı yani.Her yaşam sürecinde bir üst sınıf için gerekli programlar alarak geliyoruz dünyaya. Bu seferki (hayat) sınav ne gerektiyorsa onları yaşıyor, oynuyoruz.
Ta ki o en güzel olanla bir bütün olabilene dek...

senkimsegibidegilsin dedi ki...

teşekkür ederim mim için; ama ben bu soruya sadece "yaşamak" için derim. :)

Unknown dedi ki...

herkes hayatında sorgulamıştır bu soruyu.cevabıda zor gelir insan.eğer Allaha inanıyorsak zaten dinimiz açıkça neden geldiğimizi belirtiyor.
ama yaşadığımız süreçte kendimize göre yorumlarız.ben mesela şu an ki olgunluk durumuma göre'' çile çekerek cevap bulmaya''diye cevaplarım.
sizin gibi bir dostumuz iyi ki var.güzellikler sizinle olsun...

öykü dedi ki...

Günaydın

yanıtladım
tsk ederım mim cagrınız ıcın

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Neden bir varız bir yokuz diye sorulmuş.sonsuza kadar yaşayı kim isterdi ki!Bu hayata gönderiliş amacımız var elbette ki yukarıdaki yorumlarda ayetlerle açıklanmış.Bu hayatımızı dolu dolu yaşayabilirsek işte o zaman dönüp artık gidebilirim yeterince yaşadım diyebiliriz.Hayatta çözemeyeceğimiz şeyler var elbette ve neden soruları hiç bitmeyecek.Yazınızda söylediğiniz gibi kuşku duymamız da gerek..

Vladimir dedi ki...

Neden varolduğumuzu bilmiyorum.

Bir nedeni yoktur belki. Ancak varolduğumuza göre adalet olsun istiyorum. Adaletsizlik beni hasta ediyor, öldürüyor, yok ediyor.

Mystery dedi ki...

çok zor bi mimmiş bu becerebilir miyim bilmiyorum ama 2-3 bi şeyler yazarım artıkın hatrına :)) seninki de güzel olmuş unutmadan söliim. eline sağlık.

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

Var olmanın kesinlikle nedenleri var.
İnsanların neden akıl ve irade ile yratıldığının bir sebebi olduğu gibi...

"ben gizli bir hazine idim ve keşfedilmeyi arzu ettim bu yüzden insanoğlunu yarattım der Rabbim"

Şayet aklı olan ve algılama ile donanımlı diğer canlılardan farklı hem iradesiyle red özgürlüğüne sahip hemde ilme yaklaştıkça da rabbine yaklaşıp olgunlaşma imkanına sahip bir imkan yarattı bize yaradan.


Allah ın yaratma sıfatının eksikliği söz konusu olurdu biz yaratılmasaydık.
Biz Allah'ın yaratma sıfatının eserleriyiz.

Biz sizin yükünüzü dağlara vermek istedik almak istemedi der yaradan.
Yani bizden önce hiçbir ot ağaç bitki hayvan bizim gibi akıl sahibi irade sahibi olmak istemedi çünkü korktular nefs başa bela, uğraşması güç ve tehlikeli.Dizginlemek için Allah a yaklaşacak şeyler yapmak lazım gelirdi ki kul bundan yana olmak için çok emek harcamalıydı.

Rebbim iradeyi nefsi ve diğer canlılarda olmayan herşeyi bize verdi kulum bana bir adım gelirse ben ona beş adım yaklaşırım dedi.kalbe imana yaklaştıkça büyüyen bir nur verdi...Zoru bize verdi belki ama karşılığında da sonsuz alemin cennetini vaad etti.Sonsuz nimet.Muhammet Bozdağ der ki; o cennet ki ayağının değidiği taşlar bile en az senin kadar diridir.Tabiat senin kadar gerçektir her zerre senin kadar hisseder ve hissedilir.Bu harika birşey..


Bir varız bir yokuz derken ne demek bu anlamadım.

Biz ruhlar aleminde yaradılıştan buyana hep vardık ve var olmaya devam ediyoruz.Ceset çıkınca yok olmuyoruz asıl varlık aleminde yol alıyoruz.

ölüm olmasaydı bu dünyaya nasıl sığardık?
cesetleri yiyen o kurtcuklar,leş yiyen hayvanlar olmasa tabiat bu hastalıklı havaya nasıl dayanırdı?
Bütün ama bütün canlılar lüzumludur.Bana bir tane işe yaramayan ot bir tane işe yaramayan hayvan gösterebilir misiniz?


Ahiret hayatı kesinlikle vardır.Zira bunca Peygamber o kadr mucizeyi boşuna göstermemiştir.
Ayı ikiye ayıran kudretten şüphe etmek akıl karı değildir.
Allah her zerrede mevcuttur.Risale-i nur eserleri bunu çok iyi anlatır.

Kur'an da geçen bir ayeti inkar etmek bütün ayetleri inkar etmek demektir bunu unutmayalım.

Sevgi ve selametle kalın...

İnşallah ne demek istediğimi aksettirebilmşimdir...

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

hee şimdi biri kalkıp diyecek ki: bizde almasaydık akıl denen o şeyi bu kadar yükü sırtlanmasaydık...
Bende soruyorum size öyle bir tercih hakkın olsaydı Akılsız doğmak ister miydin???

ot,taş,melek, bulut, hayvan

hangisi insan olmak kadar cazip?

rengarenk dedi ki...

Profösör ne kadar zor mimler seçiyorsunuz yahu...
Nasıl anlatacağım şimdi bunu ben.
Resimde neyi anlatmak istiyorsunuz?
O büyük adam Yaratan'ı mı simgeliyor?

uyumuycam dedi ki...

zor bi mim olmuş, zaman istiyorum ;)

Profösör dedi ki...

Taze Anne @ Kısaca özetlersek; İyilikler, doğruluklar ve güzellikler manzumesidir din. Keşke gücümüz yettiğince bunları yapabilsek ve bunların karşıtlarından da vazgeçebilsek. İradenin iyi yönde kullanabilmeliyiz. İslam'da ruhbanlık yoktur. Yakın çağlarda Mevlanayı tanımak bile yeterlidir. inancımızda zorlama yoktur.

Profösör dedi ki...

SonsuzKuyu@ eyvallah diyorum. Bu arada sayfana gelip gidiyorum. Sanırım durgunsun. Bir şeyler seni üzmesin..

'oFeLya/kupakızı @ katkıların için teşekkür ederim. yine beklerim.

girlythings@ Gerçekten de bu sual, insanlık tarihi kadar kadimdir. Kuranı Kerim ve hadisler bir bütün olarak bisi bilgilendiriyor ve kuşkularımızı gideriyor.

Medanşeri@ Senin için güzel şeyler diliyorum. Herşeyin hayırlısını diliyorum.

Gülşah. @ Senin yazılarından aldığımız haz kadar, dostluğun için sana müteşekkiriz.

Profösör dedi ki...

Özlem @ Hepimiz sonsuz huzur istiyoruz. inşallah Allah'ın lütfü keremine nail oluruz.

Profösör dedi ki...

Rory @ senin yorumun kısa ama benim için çok değerli. Dostluğumuz kadar önemli..

iρєквσcєgι~@ Niye bir varız, bir yokuz? bölümünü ise sorunun hiç anlamadım diyebilirim açıkçası diyorsun. Haklısın. Bu mimi "Laliş3 yapmıştı bana. Ben de soruyu düzenlemeden aynen kullandım. Herkes bildiği gibi değerlendirsin istedim. Senin hassasiyetini biliyorum. Ama seninle çok şey paylaşacağımızı da biliyorum. Zaman zaman kafamızı karıştıran sorularımız olabilir. Birikimimiz ve basiretimiz çapında birlikte cevaplamaya çalışırız. Herkesin herkesten alacağı bir takım değerler vardır. Ben sayfama yeniden beklerum sizi ve dostluğunuzu değerli buluyorum.

Profösör dedi ki...

ömür @ Sayfamıza yorumlarınle renk kmattınız. Teşekkür ederiz.

Persophene @ Kısa ve öz bir cevap. Teşekkürler..

öz'üm @ Yazının sonundaki "Çile" şiirini sana armağan ediyorum. Teşekkür ederim.

öykü @ Her zaman beklerim. Senin de sayfan da gerçekten bir hizmet veriyor.

Kelimeler Dunyasi @ Gerçekten de mutlu oldum yorumunuzdan. teşekkürler.

Vladimir@ Herşeyin özü adalettir. Hak ve hukuktur.

Mystery@ √allahi ben senin cevabını çok beğendim. Gerçekten de samimi bir cevap..

amak-ı hayal @ Sana zahmet oldu ama, değdi doğrusu. hepimiz müstefid olduk. Teşekkürler..

rengarenk @ Mim hiç de zor sayılmaz. İnsan kadar karmaşık ve kendimiz kadar bize yakın. Desen ise, düşünen bir insan figürü. Benden bu kadar.

uyumuycam @ Bütün zaman ve mekanlar senin olsun. yeter ki sen mutlu ol.

Lacrymosa dedi ki...

konuyu etraflıca düşünmeye çalıştım ve benim için cevaplanması zor bi soru olduğuna karar verdim. sizin anlatımınız ise harika... şayet zaman bulabilirsem daha derin düşünüp bir şeyler karalamaya çalışırım. ama yine de söz vermiyim :)

belh dedi ki...

Sayın profösör, güzel bilgi paylaşımı olmuş. Ben de birşeyler karalayabilirsem eğer yayımlayacağım miminizi.

Unknown dedi ki...

bende sizi seviyorum Profösör :) Dostluğunuzu,yazılarını ve resimlerinizi.Teşekkür ederim mim için elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım.Mutlu bir hafta olsun.

Profösör dedi ki...

lacrymosa @ Sizi her zaman bekliyorum. Yorumlarınızı ayrıca merak ediyorum.

belh @ Senin bakış açın ve söyleyeceklerin bizim için ayrıca bir öneme haizdir.

muyurt @ Mutluluklar daim olsun. Sayfalarımız bereketlensin.

belh dedi ki...

Mehmet bey, mim için birşeyler yazmaya çalıştım ama blogumdan yayımlamak istemiyorum. Kısa ve öz ifade ile düşüncem

"Dünya insanlar için ancak bir geçiş yeridir. Öncesi ve sonrasının arasında kalmış, imtihan merkezi. "

Zaten daha uzun cümlelere dökünce zannediyorum sizinde aynılarını düşündüğünüz şeyler. Uzun uzun yazmaya gerek yok diye düşünüyorum o yüzden.

saygıyla..

Ebru dedi ki...

Sevgili Profösör mime ilk fırsatta yanıt vereceğim ama hafta sonuna kadar akşamları açmıyorum toparlanırsam geleceğim.
Desteğiniz için sonsuz teşekkürler.

Lunarita dedi ki...

Pek derine inmeden cevapladım Sevgili Profösör. Teşekkürler mim için.

Sevgiler,
Luna.

gelibolu17 dedi ki...

Ne güzel,insanı düşünmeye sevkeden bir mim,harika cevabınız için teşekkürler.
Keşke bu tür mimler çoğalsa ve bir çok arkadaşın sayfalarında yer bulsa diye düşünüyorum ben,haksızmıyım?
Niye yaratıldığını unutan,sadece hırslarının esiri olan,bir avuç topraktan ve bir damla sudan yaradılan insanoğlu,bütün bunları unutup kendini evrenin hakimi gördüğü için,
etrafımızdaki bir çok kişi ben merkezli yaşadığı için,bir tebessüm bile sadaka sayılırken,etrafımızdakilere onu bile çok gören bizler,aranızda selamı yaygınlaştırın hadisi varken bunu bile unutan,sonrada dinden imandan bahseden insanlar varken çevremizde,böylesi güzel konular daha fazla çoğalmalı bence:)
çok uzun oldu özür dilerim,ama inanın içimden gelenler bunlar,buda hediyem olsun...
sevgilerimle,selamlar...

Alıp başımı gitmek istiyorum biliyor musun?
nerden bileceksin ki?
zaten sen neyi biliyorsun ki?
bildiğini sandığın şeylerin ne kadar az olduğunu bile bilmiyorsun!
alıp başımı gitmek,
adımı,sanımı kimsenin bilmediği,
yerlere gitmek ve unutulmak...
yerle yeksan olmak,
hatırlanmamak,hiç bir şey olmak,
bir kum tanesi gibi olmak istiyorum....
sevgisiz gönüllerden,selam bilmez ellerden,
yitip gitmek,göçüp gitmek istiyorum....
riyakar dostluklardan,kendini bilmez kimselerden,
herkesten ve herşeyden uzaklaşmak,
kaybolmak istiyorum....
neydi yola çıkış amacım?
neydi yaratılış gayem?
neydi beni ben yapan?
bilmiyorum,bilmiyorsun!
yada biliyorda belli etmiyorsun.
olsun....onada eyvallah....
ama ben bugün bütün zincirlerimden kurtuluyorum,
kuş gibi,kelebek gibi özgür oluyorum,
herkese ve herşeye bir selam bırakıp,
buralardan gidiyorum................
hoşçakal...

Gelibolu17

Adsız dedi ki...

Sevgili profösör, çok güzel aynı zamanda çok derin bir konu. Bu konuda kesin bir düşüncem olmadığı için bu konuda yazmak istemedim. Siz çok güzel anlatmışsınız düşüncelerinizi.

Adsız dedi ki...

Son yazdığım yazıya yorum atmanızı isteyecektimki bu yazı bir nevi cevap gibi oldu.Ama olsun siz yinede atın.Sanırım yine yardımınıza,bilgilerinize ihtiyacım var.Ayrıca resmi çok beğendim.

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş, çok hoşuma gitti. Kaleminize sağlık.

Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...