Asahhara'nın "Anılarımız ve anılarımızın eşyalarımıza yüklediği anlamlar" Başlığıyla ilgili yazısını dikkatle okudum. Hem hüzünlendim hem de sevindim doğrusu. Bu arada beni bu konuda "mim" lediği için de ayrıca kendisine teşekkür ediyorum. Çocukluğumu tekrar yaşadığım için ayrıca keyiflendim.
Çocuklarımız; aynı zamanda geleceğimizi süsleyen değerlerimizdir. Onlar bizin en büyük hülyamızdır aslında. Geleceğimizi çocuklarımızın üzerinden tasavvur ederiz. Hepimizin en büyük dileği, çocuklarımızın, sağlıklı, mutlu, huzurlu ve birer hayırlı evlat olmalarıdır. Bunun yanında çocuklarımızın maddi ve manevi bütün zenginliklere kavuşmasını isteriz. Onların bilgiyle donanmasını, bilinçli yaşamasını ve insanlık idealinde bir birey ve insan olmasını arzularız. Bu konuda üzerimize düşen her ne varsa onlar için hiçbir fedakârlığı esirgemeyiz. Bizim sağladığımız imkânlarla birlikte, kaderinin de iyi olmasını, bahtının güzel olmasını dileriz. Bizim de üzerimize düşen en büyük sorumluluk da kendimizin de iyi bir insan olma yolunda gösterdiğimiz çabadır. Bu çabayla çocuklarımızın da onurlu ve soylu bir şekilde hayat anlayışlarına bir katkı gösterebilmeliyiz. Bazı değerler genetik olsa da, hayata bakışındaki, duygu, düşünce ve davranış olarak da alabilecekleri değerlerdir. Buradan yola çıkarak, bir çocuk kitabının tanıtımını ele almaya çalışalım.
Çocuklarımızın hayal dünyasına büyükler erişebilir mi diye sorarsanız hemen "Hayır" cevabını verebilirim. Çocuklar kendini Pokemoon yerine koyabilirler. Çocuklar kendini Heeman yerine koyabilirler. Çocuklar kendini bir kedi, bir köpek, bir böcek ve bir çiçek yerine de koyabilirler. Hatta çizgi filmdeki kahramanlara özenerek Arımaya gibi çiçekten çiçeğe konabilirler. Arı gibi sokabilir, kelebek gibi uçabilirler. İsterlerse hiç düşünmeden kendilerini bir boşluğa bırakıp kendilerini bir Süpermen kahramanı gibi görebilirler. Onlar inandıkları ve aklına getirdikleri her şeyi gözlerini kırpmadan yapabilecek bir potansiyele sahiptirler.
La Fonten masallarındaki gibi kendilerini kırmızı başlıklı bir kız, Ormandan dönen bir avcı, ya da bir kurt, bir tilki yerine de koyabilirler. Hele resimli bir masal kitabı onları çıldırtabilir de. Fareli köyün kavalcısının arkasından bile gidebilirler. Keloğlan gibi padişahın kızına aşık olabilirler. Kitaplarda geçen masalımsı öykülerin mantık ve fizikötesi ütopyasında biner gece masallarının içinde şişeden çıkan cin gibi kendilerini düşleyebilirler.
Yukarıdaki videoda bir öykü kitabının tanıtımı yapılmaktadır. Bu öykü kitabının tanıtım serüvenindeki üç boyutlu hareketli animasyonla çocukların ve bizim gibi ebeveynlerin beğenisine sunulmuştur. Öyküden alınan ilhamla kitabın sayfaları arasında dolaşan bir masal kahramanı gibi, kendimizi bir an rüzgârın önünde etekleri savrulan kırmızı başlıklı kız yerine koyabiliriz. Ya da bize biçilen kaderimizin bir kuru yaprak gibi rüzgârın önünde, bilinmeyen bir yolculuğa imzamızı atan bir maceraperest gibi, bir buçuk dakikalık bu kitap animesinin çarpıcı ve cazibeli bir büyünün tutsağı olmaktan kurtulamayız.
İşte iletişim budur. İşte iletişim mecrası budur. İşte tanıtım ve iletişimin sırrı bu büyüde gizlidir. Çocuklarımız neden istemez ki bu masalımsı büyülü fragmanda yerini alsın. Birer rol kapmasınlar. Biz bile...
Bu videoyu ve altyazıyı Sevgili Nehir İda ve madalya kazanan kuzusuna armağan ediyorum.
43 yorum:
kitap tanıtım videosu güzel fikir..ama bizim türkiyede bir kitabın tanıtımını bu şekilde yapsalar tonla paraya satarlar.millet zaten okumuyor üstüne birde kitap fiyatları artar.ama hangi çocuk izlese bu videoyu mutlaka kitabı okumak ister.bu kesin....
BU ÇOK ŞİRİN...;)
Çokkk teşekkür ederim. Sabah benim için harika bir başlangıç, sürpriz oldu. İda çok sevecek akşam beraber izleyeceğim.
İda da bir ara 'anne ben keloğlan gibi boş boş gezmek istiyorum' dedi:)) Masallarda olur oğlum masal kahramanı keloğlan dedim. 'olsun ben de masal kahramanı olabilirdim' demişti.
hayali arkadaşlarımız oldu yatak altına saklanıp yaşayan:)
Narnia günlüklerini çok seviyor.
Onların dünyası bambaşka. Kötülük yok pazarlık yok .
Bir kez daha teşekkür ederim çok sevindim. Emeğiniz için video için minnettarım.
Sevgiler.
Kitap tanıtımı videosu çok hoştu.
Ben önceden masaldım:))
evimde 2 tane pinokyo kuklası var:)
hani yalancı değilim ama pinokyo ve masal kahramanlarınlarını çok severim.
Valla ben önceden masaldım:))
Eger ınsan
cocukluk donemındekı hayal dunyasını
kaybetmeseydı
kırılmasaydı o hayaller bırer bırer
gercekler budur dıye onyargılarla orulmeseydı beyınler
emınım kı
bugunun dunyasından daha guzel bı dunya daha ılerı bı dunya bızım beklıyor olurdu
Muhteşemmmmmm olmuşşşş öykü kitabı bayıldım gerçekten. Ebrumuzun oğluna daha nice güzel madalyalar diliyorum.
mükemmel olmuş kitap tanıtımı, bulsam alırım bitane bundan=)
öz'üm @ Çocuklarımız için ne yapılsa değerdir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleriyle bu tür fragmanlarla, genel tanıtımların yapılması yararlı olacağı görüşündeyim.
SonsuzKuyu @ Düşünsenize, sizin de şiirleriniz için böyle bir animasyon nasıl olur?
Nehir İda @ Ben teşekkür ederim. Çocuklarımız masal dünyasında yaşasın. Bi zde onların dünyasında yaşayalım. Gönüllerine firelim. Bir daha çıkmaylım onların küçük yüreklerinden.
Pınar @ Hepimiz birer masal kahramanı gibi yetişmedik mi?
öykü @ Gelecek umutlu bir dünyanın birer temsilcileri olsun çocuklarımız o zaman...
αѕαннαяα @ Paylaşım esastır. Madalya alan çocuğumuzu yüreklendirmek istedim.
Zat-ı Hatun @ İnsan tek kelimeyle büyüleniyor.
Çocuğa kim demiş küçük birşey
Bir çocuk belki en büyük birşey.
Abdülhak Hamid Tarhan
Gerçekten hoş ve ilgi çekici olmuş tanıtım videosu. Yazı zaten çok hoş ona bir lafım olamaz ama kafama takılan birşey var. Bu masalların hepsini biliyoruz, çocukken hepimiz okuduk ya da bize okudular ama biz o zaman hayal ediyorduk. Yani tamam basit çizimli kitaplar vardı belki ama bizi o masalları, kitapların içine çeken o resimlerden ziyade hayal güçlerimizdi. En azından benim için öyleydi. Aslında kırmızı başlıklı kız bana aitti, yüzünü, burnunu, gözlerini kendi istediğim gibi hayal ederdim. İstersem basit bir şapka olurdu başındaki, istersem pelerin. Ama son yıllarda çok miktarda basılan bu üç boyutlu kitaplar bunu biraz kısıtlıyor sanki ne dersiniz. Yani çocuğun hayal gücüne pek az bir alan bırakıyor aslında. Bilmem belki de ben yanlış bir fikre kapılmışımdır.
İda'nın oğluşunun ödülünü de ayrıca kutlarım:) Blogunda da okumuştum güzel bi de fotosu vardı:)
Tanıtım süper olmuş. Eee deneyim meselesi :)
Bu arada yine mutlu etmişsiniz birilerini. Ne kadar iyi kalpli birisiniz, yoksa bu da o masallardan birimi???
(Bu devirde hala dostluğa bu kadar önem veren ve insanları olduğu gibi kabul eden birileri olması ne şaşırtıcı. Kalbiniz tertemiz. İyi ki varsınız.)
Yazıyı okuduktan, animasyonu izledikten sonra çocuk olmak istedim tekrar.Masallarda hep iyiler kazanır kötüler kaybeder.Keşke herşey masal olsa ve masallar gerçek olsa...
Profösör;
Benim şiirlerim için böyle bir animasyon nasıl olur?hımmm...sanırım öncelikle onları gün yüzüne çıkarmam gerekir..;)bir de nerde ve nasıl kullanılacağı da önemli,onlar benim diğer çocuklarım gibi...ama enteresan bir fikir tabi...
bu arada evet profösör "sonsuz kuyu" yanlış bir türkçe kullanımı:)daha doğrusu dediğiniz anlamda bir adı olsun istedim fakat sanırım bloggerda bu isim doluydu mecburen aynı anlamı taşıyacak bişey uydurdum:)(sonsuz sayıda değil! sonu görünmeyen yani dibi görünmeyen anlamında)
saygılar...
Harika bir çalışma olmuş. Hele merak ve gerilimi tetikleyen müziğiyle o sayfalar arasında gezindim sanki. Başarılarının devamı dileğimle. Günümüzde internet en çok kullanılan haberleşme aracı olduğundan, bu şekilde bir tanıtım yerinde olmuş. Sanki bir film fragmanı izler gibi oldum.
Hatırlıyorum, bizim küçüklüğümüzde de bu kitaba benzer kitaplar vardı. Belki sesi yoktu ama açtığımızda içinden böyle parçalar çıkardı. Bu da çok sevimliymiş... :)
Mimlendiniz efendim (:
N.Narda @ Abdülhak Hamid Tarhan ne güzel demiş...
Kırmızı Çizmeli Kedi @ Resimli masallar çocuklarımızın hayallerini süslerken, masalın da masalını üretebiliyorlar çocuklar. Onlar gerisini istediği gibi sürdürebiliyorlar "La Tentehi-l Hikaye" gibi. Yani bitmeyen öykü gibi yaşantılarını öykülerin içine katarak yaşıyorlar.
Özlem @ Dostluk dünya yaşamında barışın mayası değil midir? Hepimiz birden dostluklarımızla var olalım. Hep birlikte tek bir yürek gibi olalım. Çocuklarımızın mutluluğu için onların daima arkasında olalım.
Kelimeler Dunyasi @ Masallarda yaşanan dygiuları gerçek hayatta yaşamayan var mıdır? Nice duygular vardır ki masallaşır, nesilden nesile aktarılır.
SonsuzKuyu @ Şiirleriniz gerçekten güzel Tam anlamıyla duygu yüklüsünüz. Biz biloğunuzdan takip edebiliyoruz. Artık teknoloji sanatın da emrinde olduğuna göre, yaptığımız yapıtlar beş duyuyu dikkate alarak iletişimin bilincine sunabiliriz. Bir şiir, metinle, sesle, çizgi ve fotoğrafla ve animasyonla buluşturabiliriz. İnsan algısı beş duyu diye adlandırdığımız yeteneklerle zenginleşmiyor mu? O halda, şiirler düşünce ve duygularımızı harekete geçiren, edebi birer eserdirler olduğuna göre şiir yazmanın yanında bunun sunumunu da nasıl olacağıyla ilgili en azından fikir sahibi olmalıyız.
İkinci adım ise; önce basit bir anlatım gerçekleştirmek için klasik anlamda da bir sunum hazırlayabiliriz. Bir slayt gösterisi hazırlayabiliriz. Otqomatik ve manüel olarak sunum yapabiliriz. Şiirleri desenlerle birleştirerek, bir gmetin ve sabit görsel elde edebiliriz. Sonra da bunları jipeg haline getirerek slayt sayfasına yükleyebiliriz. İnternette hazır bulunan programla değişik efektlerle sunulacak şiiri mısralar veya kıtalar halinde sayfalara paylaştırabiliriz. Bununla ilgili küçük deneyimler yapabiliriz. Benim süayfamdaki animasyon ise, Tridimeks diye adlandırdığımız programla hazırlanmıştır.
Mavi Balon @ Teşrifinizle bizi şereflendirdirdiniz Teşekkür ederim.
Laliş @ Çocukluğumuzu özlüyoruz nedense. Belki de masumiyet bizi çocukluğumuza çekiyor olabilir değil mi?
Sümük @ O zaman dersimi çalışayım geleyim hemen..
Gönlümden geçen, istediğim kadar ilgilenemedim tamamen dışımdaki sebepler yıl sonu ve benim işim parayla:)Öylesine yoğun çalışıyorum ki eve gittiğimde 21.30 du.Aklıma geldikçe gülümsüyorum. Sanal dahi olsa bir tanıdığınızın size atfen birşey yapması inanılmaz bir kez daha çok teşekkürler.
üstad bende bir miminiz var, size gönderdiğim :) cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz.
ilginiz ve nezaketiniz için çok teşekkürler...neden olmasın profösör neden olmasın olabilir....
(çok küçük yaşta fotoğraflı şiir sergisi açmıştım, ozamanlar bu benim için farklı bir deneyim olmuştu)
(fakat Profösör şu takılmıştır aklıma şiirlerimi paylaşmamamın nedeni hep çalınacağı korkusudur, çünkü en büyük hayalim 10-15şiirlik bir kitap çıkarmaktır, yani henüz yayınlanmış değiller, o yüzden herhangibirşekilde bi yerde yer alırlarsa hak idda edemem diye korkuyorum.)blogdakiler ise daha özensiz yazılan şeyler, şiir olarak görmüyorum onları.
Nehir İda @ hayatta güzel sürprizler de olabilir..
Uc boyutlu masal kitaplarina bayilirim. Cok kitabim oldu ama maalesef kucukken bir tane bile boyle uc boyutlu kitabim olmadi. Gercekten ben bile su an oturup bir masal okumak istedim ki kucuk cocuklarin bunu izledikten sonra ne kadar heyecanlanacagini tahmin edemiyorum bile :)
böyle masallarla büyütülüp gerçekliğe itiliyoruz,üzülüyorum..
Her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk vardır der Ece Ayhan.
masal olsun her şey..
bu arada bi yanlışlıktır oldu, yorumlar silindi, affola..
La Loba@ zamanımız çocukları için her tür imkanın önlerinde. Fakat aile bütünlüğü svarsıldıkça sevgi ve şefkatten bazen mahrum kealebiluyorlar. sanırım biraz yüreklere dokunmak lazım.
shed little girl's face @ Hr çocuğun kalbinde kendinden büyük bir çocuk olduğuna göre, her büyüğün de kalbinde kendinden küçük bir çocuk olabilir.
temennim o yönde profösör:)
shed little girl's face @ Teşekkür ederim.
videodan haberdar ettiğiniz ve beni de bu düş gibi güzel masallara dahil ettiğiniz için çok teşekkürler, haberim olmasa görmeyecektim belki de.
işte şimdi biraz daha coştu içimdeki masal yazma arzusu.
ayrıca üç boyutlu kitapların, çocukların görmek ve dokunma duyularına yarar sağlayacağını düşünüyorum ben.
ah çocuklar...ne müthiş,ne güzel varlıklar...
sophie'nin dünyası @ Bir yerlerden başlamak lazım. İnan çocuklar için yeni masallar hazırlanabilir. Artık herşey çok boyutlu. Duygularımız da, düşüncelerimiz de, davranışlarımızda.. Çocuklara değerdir..
Yorum Gönder