Yurtdışında yaklaşık 120 noktaya uçan Türk Hava Yolları (THY), yolcularına ücretsiz olarak dağıttığı Skylife dergisindeki Garanti Bankası'nın 'şampanya'lı kredi kartı reklamını yayımlamadı.
Yurtdışında yaklaşık 120 noktaya uçan Türk Hava Yolları (THY), yolcularına ücretsiz olarak dağıttığı Skylife dergisindeki Garanti Bankası'nın 'şampanya'lı kredi kartı reklamını yayımlamadı. Şampanya görüntüsünden rahatsız olan Skylife dergisi yönetimi, reklam ajansına "ilanı bu şekilde yayımlayamayacaklarını" bildirdi.
Semercioğlu'nun Hürriyet'in Kelebek ekindeki yazısında olayı şöyle anlattı:
"Geçtiğimiz günlerde Garanti Bankası, Türk Hava Yolları'nın dergisi Skylife'a eylül sayısında yayınlanmak üzere bir ilan gönderdi. Garanti, pek çok diğer banka gibi Skylife'ın neredeyse her sayısına ilan veren bir şirket. Bankanın kartı American Ekspres'in bayrama özel kampanyasının anlatıldığı bu ilanda, bir restoranda yemek yiyen kadınla erkek yer alıyor. Çiftin hemen arkasında, biraz daha flu olarak bir garson bulunuyor.
Kovada bulunan şampanya şişesini açıp, şampanya kadehine koymaya hazırlanırken görünen bir garson. Skylife yönetimi, ilanı hazırlayan ajansa nazik bir şekilde bu ilanı kullanamayacaklarını, değiştirmeleri gerektiğini söylüyor. Gerekçe; "Bu fotoğrafta şampanya görseli bulunuyor"... THY son yıllarda yaptığı müthiş atılımlarla hepimizin takdirini kazanan bir şirket. Peki Türkiye'nin sınırlarını aşmış, Avrupa'nın en önemli havayollarından biri olmuş bir şirketin dergisinde şampanyalı ilan kullanmamasında nasıl bir mantık olabilir? THY'de sadece Türkler uçmuyor. Avrupa'dan ve 40 milletten, farklı dinlerden insanların kullandığı bir dünya şirketi bu... THY yönetimi de her adımı bu bilinçle atıyor. Ama birileri çıkıp böyle bir çuval inciri berbat ediyor işte. Eminim bu kadar başarılı işe imza atmış THY yönetiminin bu işten haberi bile yoktur."
Diye bir haber haber yapılmış. Biz de bu haberin başlığını değiştirerek "Devekuşu başını kuma gömermiş" başlığını koyarak aşağıdaki notu eklemek istedik. "Reklam ancak insani bireysel ve toplumsl şuuru en üst kademeye taşıyabilecek konsepti oluşturabiliyorsa izleyiciler için etkin ve hayranlık uyandıracak sanat ve estetik değerleri içeriyor demektir. sanat ve estetik ancak Varoluşunu etik değerlere borçludur. Yoksa müslümanları yada başka inanç değerlerini taşıyan insanları da düşünmeden yapılan reklamlar ve hatta sanat icraları marjinallik taşımaktan öteye geçemez. Günümüzde herşeyin tersyüz edildiği bir dünyada doğru yaptığınız bir işe karşılık "Ev sahibini hırsız bastırırmış" cümlesini hatırlatmamız gerekir. Beyler devekuşu gibi başımızı kumlara gömemeyiz. Temelinde toplumu ifsad eden şeylerden kesinlikle kaçınmalıyız. Kısaca hatırlatmak gerekirse daha bugün televizyon anahaberlerinde bir otomobil göle uçtuğunu veriyordu. Ne yazık ki gölden ceset ve otomobildeki bira şişeleriyle birlikte çıkartıldı.
Profösör