İzleyiciler

6 Aralık 2016 Salı

Adalet ve Ahlak

Önce adalet mi ahlak mı sorusunun cevabını elbette önce adalet diyeceğim. Çünkü adalet Hak ve hakikatten doğan bir değerdir. Adalet duygusu olduğu sürece ahlaki seviye yükselecektir. Ahlak bir bakıma kişiden sadır olan bütün davranışlardır. Aynı zamanda fıtratımızda günah işlemek de vardır. Tövbe kapısı, istiğfar ve dua imdadımıza yetişir. Adaletli olma Kuran'dan kaynaklanıyorsa eğer, Hak ve Hakikattir. İslam adaleti bunu gerektirir.  Adalet duygusu  Kuran'dan kaynaklanmıyorsa eğer, zulüm, bencillik ve menfaatcilik devreye girer.  İnsanın ahlaklı olma hali onun iyi niyeti ve refleksleridir. Doğal daranışlarıdır.  Eğer bir kimse İslami bir terbiyeden geçmiş, huy ve karetkterini düzeltmiş ise, aynı zamanda  hiç bir baskı olmadan kendi iradesiyle, davranışlarını Peygamber ahlakıyla ahlaklandırmış ise, o insan hem adaletli hem de ahlaklı olacaktır. 

Profösör

8 yorum:

Yurdagül Çelik dedi ki...

Yönetici biri olarak biliyorum ki denge kurabilmek ve adaleti sağlamak inanın çok zor :(

Ece Evren dedi ki...

Eskiden iyi ve kötü diye bilirdik insanları. Şimdi sözlükleri zorlayacak, onlar için yeni kelimeler bulmak gereken sanki ara tipler var. Ne iyi diyebilirsiniz, ne de kötü. Sürekli fikriniz değişir onlar için. İşte bence en tehlikeli tipler de bunlar. Bir kere adalet nedir bir onu tam anlayabilsek hakkını vereceğiz de...

Unknown dedi ki...

keşke herkes bu yazıyı okusa... ama anlamak istediği gibi değil de anlaması gerektiği gibi anlasa.. olsun...

çok şükür..

sevgiler..

mavi dedi ki...

" Adalet duygusu Kuran'dan kaynaklanmıyorsa eğer, zulüm, bencillik ve menfaatcilik devreye girer. " Maalesef şu an ki dünyamızın düzeni bu sözün yolunda seyretmekte.

Profösör dedi ki...

Daha Mutlu Yaşam@ En başta iyi niyetimizi gösterebiliyoruz. Elimizden geldiği kadar haksızlık yapmaktan çekiniyoruz.

Profösör dedi ki...

Ece Evren@ İyi niyet taşımak bile bizi adaletli davranmaya götürebilir.

Profösör dedi ki...

Pınar Üstündağ Yıldız@ Teşekkür ederim.

Profösör dedi ki...

mavi@ Teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...