İzleyiciler

30 Haziran 2011 Perşembe

Yaşamak için umut etmek gerek..


Umut etmek mutluluğun ilk adımı olarak düşünülmelidir.  Umut etmek inancımızın temel ilkelerinden olup, aynı zamanda yaşama inancımızı her tür olumsuzluklara karşı koruyan ve güçlendiren bir panzehirdir. Umut etmek; doğruluk, iyilik ve güzellik değerlerinin bir bütün olarak yürekten istenmesidir. Kim ki hayatı boyunca yanlışlardan doğruluklara,  çirkinliklerden güzelliklere,  kötülüklerden iyiliklere koşarsa, umut ettiklerinin karşılığını bulma hakkına da sahip olabilecektir. Umut etmekle inandığını yaşamak, inandığını yaşamakla umut etmek arasında birbirine girmiş değerler bağlantısı vardır.

Bir insanın umut ederek yürekten inanması,  inandığı değerler üzerinde ömrünü geçirmesi, ömrünün en zor anlarında ve olumsuzluklarında bile, olan biteni hayra yorması demek, kendisini yüce Allah'a teslim etmesi ve vekil tayin etmesi demektir. Ancak o zaman kişi bütün benliğinde kendini var eden değerlerle güçlenerek muradına erecektir. Umut ederken kişinin sabırlı olması, hakkı ve hakikati bilmesi, yaşaması ve savunması, bunun yanında sıkıntılara karşı sabretmesi ve sabrı tavsiye etmesi esastır.  Bununla birlikte umut etmek kişinin inancından yaşantısına kadar, her haliyle yüce bir değere kendisini vermesidir.

Umut etmeliyiz. Umut ederken de önce kendimizi gözden geçirmeliyiz. Kendi hatalarımız neyse onları bilip düzeltme yoluna gimeliyiz. Bizim bir nimet ve lütuf olarak kabul ettiğimiz varlıklarımıza da sahip çıkabilmeliyiz. Ahengimizi arttıran değerlerle bir hayatı talep ederken, ahengimizi bozan unsurlar ve olumsuzluklardan kaçınmalıyız. Eğer üzerimizde bulunan olumsuzluklar varsa, biran önce ondan kurtulma çareleri aramalıyız. Aynı zamanda destek almayı ihmal etmemeliyiz. Aksi takdirde umut etmenin karşılığı eli kolu bağlı olarak çaresiz kalmaktır. Böylece yalnızlığın kısır döngüsü içinde boğulmamız kaçınılmaz dolacaktır. Umut etmek için inancımızın gereğini olan nebevi bir hayatı sürecek olursak, hem mutlu oluruz hem de mutlu yaşarız. Ya gerçekten ruhumuz dipdiri olarak huzur bulacak, ya da kendi kendimizin sanki düşmanıymışız gibi ruhumuzu yaralayacağız. Sözün kısacası; eğer gerçekten yaşamak istiyorsak umut etmeliyiz., Umudumuzu Allah'tan kesmemeliyiz. Umudumuz varsa bizim için yaşam hakkı demektir.

Profösör 

34 yorum:

destina dedi ki...

hocammmmmmm ne güzel dile getirmişsiniz..bu yaşıma kadar böyle birşey yaşamamıştım..siz yaşamayı ögrettiniz bana, umut etmeyi,Allaha bırakmamı,hayata güzel bakmayı tüm samimiyetinle yazıda oldugu gibi..ben bu yazıdaki tüm yazdıklarınızı yaşadım..bana ögrettiginiz şeyler için size çok tşk ederim..iyiki varsınız..iyiki tanımışım
sizi..siz Allahın bana verdigini bir dostsunuz...Allah sizden razı olsun..

Unknown dedi ki...

nefes almak gibi olmalı umut etmekte.yüreğinize kaleminize sağlık.

Özlem dedi ki...

içimi umutla doldurdunuz, en çok da bu yönünüzü seviyorum zaten, umuttan hep haberdar oldunuz...

Azura dedi ki...

Değil mi, benim de hep korumaya çalışıtığım şey buydu işte. umudum da elimden giderse yaşamamın ne anlamı kalacaktı?

öykü dedi ki...

zaman zaman umudum bazı konular ıcın kessem de

yıne bı kenarından kıyısından ıcımden umutlanıyorum yoksa

dayanmak zor bu dunyada

tskler bu guzel yazı ıcın profösör

zeynep dedi ki...

Sadece bu müzik için bile dakikalarca kalabilirim bu sayfada...Yıllardır keyifle dinlediğim beynimi dinlendiren sakinleştiren bir müziktir zamfir...

Ve umut; çok güzel dile getirmişsiniz yüreğinize,tuşlara basan parmaklarınıza sağlık..Umut olmasa yaşanır mı...

Biz senin göğsünü açmadık (basiretini genişletmedik) mi?.. Belini büken yükü üzerinden almadık mı?.. Nâmını yükseltmedik mi?.. Kesinlikle her güçlükle beraber bir kolaylık vardır!.. Hiç şüphesiz her güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
(İnşirah Suresi)
Rabbin seni Terketmedi, Sana Darılmadı da (Duha Suresi)

"Üzülme...!" der Mevlana...ve devam eder.. "Kaybettiğin her şey başka bir surette geri döner" (Mevlana)

Güzel davetiniz enfes müzik ve nefis kahve için çok teşekkür ederim.Dostluğunuz sa en güzel bonus olsa gerek....Hayırlı akşamlar..

Adsız dedi ki...

Güzel bir yazı..İnsanlar nefes aldığı süre, umutda hep olacaktır..

YAŞAMSAL GANİMETLER dedi ki...

İNSAN FIRSATLARIN GELMESİNİ BEKLER..FIRSATLAR DA İNSANIN GELMESİNİ.FIRSATLAR BEKLER.İNSANLAR BEKLER.KAZANAN HEP MAZERET OLUR.(P.COELHO).MAZERETİMİZ AZ ,DUAMIZ BOL ,İNANCIMIZ YÜCE ,UMUDUMUZ İNANCIMIZLA EŞ OLSUN..=)SEVGİLER BU GÜZEL YAZI İÇİN..

yüreğimdeki yağmurlar dedi ki...

Tamda böyle bir zamandayım..umudum bir gidip geliyor malesef..

GüLüm'Se dedi ki...

Inancimmi$ meger beni umut etmeye sürükleyen.. Beni umuda çagiran... $unu bilirimki kimyamda yoktur ümitvarlik; bunu bana inancim sagliyormus...
Tesekkürler hocam, Allah razi olsun

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Müzik çok güzel profösör, yazı da öyle..Sabrın meyvesi geç olgunlaşırmış.Bunu sizden öğrendim.Umutlar biterse biz de biteriz.Sevgiler...

SmG dedi ki...

Bu yazı benim için biçilmiş kaftandı. Özellikle de öneriler. Dikkate alacağıma emin olabilirsiniz profösör. Elinize sağlık.

LoveMeorLeaveMe dedi ki...

Son zamanlardaki halimi o kadar guzel anlatan bi yazi ki.. O zaman ben de diyorum ki, umut duadir. Dua ettikce insan umutlanir. Allah dualarimizi kabul etsin insallah..

Adsız dedi ki...

Çok haklısın Profösör... Kendimi çaresiz, güçsüz hissettiğim bir anda yazın derdime deva oldu adeta. Yüreğine, emeğine sağlık... Fon müziği de şahane bittim bittim bittim!

Unknown dedi ki...

şair de demişki ''umut fakirin ekmeğidir''ben umudumu kaybetmişim profösör..sağlık olsun..

Momentos dedi ki...

Sayfanız bu haliyle daha iyi olmuş Profösör. Kimsenin umudunu kaybetmemesi dileğiyle !..

Berra Bayka dedi ki...

umutlarımız hiç tükenmesin..çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık hocam..müzik harikaydı..

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı bu. ellerine klavyene sağlık profösör. hiçbir umudu olmayan insanın yaşamak için de amacı kalmamış demektir. kimi zaman depresifleşsek te kendimizi en dipte hissetsek te içimizde küçücük bile olsa bi umut ışığı olmalı.

bu arada, yorum ayarlarınızı alta doğru açılan sayfa olarak ayarladığınızdan ben size hiç yorum bırakamıyordum. şimdi değiştirmişsiniz. böyle daha iyi olmuş. :)

NANİ dedi ki...

Müzik de, yazı da kahveniz kadar lezzetliydi,teşekkürler..

belh dedi ki...

bu güzel yazı ve nazik davetiniz için teşekkür ederim sevgili profösör

Gülşah dedi ki...

Güzel bi ziyafet oldu, kalbim doydu. Lakin umut edebilsem de ruhum da doysa keşke.
Bazen mucizeye inanmak zor oluyor. Olmayacak şeyleri hep umut etmek, hep tutunmaya çalışmak çok zor.
Hele ki sabredip, umut edip, hayal edip sonrasında daha yüksek yerden çakılınca toparlanması daha da zor.
Umut ederek yaşamıyorum lakin belki bigün umut edebilirim diyerek yaşıyorum. Bu da bi umut aslında değil mi. Ve tek umudumun bu olması çok acı.

Yazı ve dinleti için teşekkürler. İyi geldi...

suskun mimoza dedi ki...

Hocam biliyormusunuz umudumu yitirdiğim anda bana umut oldunuz. Hayat bana son bir kaç yıldır hiç gülmedi bu ana kadar umudumu kaybetmemiştim fakat sanırım bitti dediğim anda umut oldunuz. Bizi bu hayat veren yazılarınızdan hiç mahrum etmeyin, bir güneş daha doğdu sayenizde iyiki varsınız

didem dedi ki...

Bizi ayakta tutan da hayata baglayan da umutlarimiz degil mi?

Gamzegül dedi ki...

Yazınız çok güzel olmuş.Umut olmazsa insan yaşayan ölüden farkı olmaz.Hasta olur yok olur gider

α.к.α.т.я.i.є.ℓ dedi ki...

Bir umut illaki olmalı.
yoksa insan, "umutsuz vakadır"

gzlgrmk dedi ki...

Allah razı olsun çok güzel bir konuya değindiniz...Müminde bulunması gereken en önemli ahlaklardan olan ümit ve korkudan bahsedelim bugün. Ümit ve korku bir kuşun iki kanadı gibi düşünülürse nasıl ki kuş tek kanat ile uçamaz bir müminde ümit ve korkudan mahrum olamaz ikisi de aynı anda bir müminde bulunması gerekir. Ümit ve korku iman ile direk paraleldir. İnsan Allahu Tealaya inandımı ondan bir ümidi vardır ve o ümit imanın kuvvetine göre kuvvet bulur ya da azalır. Korkuda keza öyle . İnsan Allahu Tealaya iman etmişse muhakkak bir nebze olsun korku olmalı. Bu iki büyük nimettir. Allahu Tealanın insanın kalbine verdiği iki büyük nimettir. Bundan daha güzeli olsa olsa bu her ikisini bir kuşun kanadına benzettik ya bir kanat gibi kullanıp hakkın rızasına uçmaktır. Dengede tutmalı . Eğer ümidi olmazsa insan farklı bir yola girmiştir. Allah korusun sonu küfre çıkan bir yol. Korkuda keza öyle. Ümit; insanın arzu ettiği şey, olmasını isteği şey ileriye yönelik bir beklenti içerisinde olması, rabbimizin ikramlarına ulaşmak istemesi, bizden razı olmasını istemek ; razı olduktan sonra cennette nimet diyarında bizi gezdirmesidir, ebedi hayatta bize saadet bahşetmesidir cennette cemalullaha erişmektir diye de tarif edebiliriz. Korkuda yine ileriye dönük bir durumdur ki Allahu Tealanın azabından, bize bakmamasından bize kulum diyerek rahmetle muamele etmeyeceği korkusunu taşımak, dediğini yapmasam git dediği yoldan gitmesem verdiği nimetleri onun yolunda isyan için kullanırsam ola ki Allahu Tealanın azabına müstahat olurum korkusuyla hallenmek. Büyükler öyle tarif ediyorlar ; Allahu Tealanın azabını düşünerek kalpte oluşan ürperti, kalpte oluşan titremedir korku derler..

gzlgrmk dedi ki...

Ümit rabbimizin rahmeti gazabını geçmiştir malum. Allahu Tealanın Rahmeti engin merhameti hepimizce malumdur. Ancak sadece ümit olsa denge bozulur, gemi alabora olur, kuş uçamaz. Ümit olacak korkuda beraberinde olacak böyle olmalı. Eğer sadece ümit olursa insanda; şeytan Allahın Rahmetiyle insanı aldatır. Nasıl olsa aff hikayelerini çokca görüyorsun, nasıl olsa Allahın rahmeti geniş merhameti geniş bir aciz kul olarak senin yaptıklarını affetmez mi eder boşver sen devam et diyorsa ve bu şekilde insan devam ederse sonuçta insan emin olur ve Allah korusun küfre doğru gider. Sadece korkar ümitden yoksun olursa buda onu kulluğa doğru götürmez. Korkusu galip gelen çok aşırı korkan bir insan dinin emirlerinin aksine bir delil bulduğunda hemen ona sarılır dinin dairesinden çıkar isyan eder küfre girer..Bu yüzden çok mükemmel bir denge vermiştir Mevla. Evet korkmalı insan ama ümidini yitirmemelidir. Korkmalı insan niye çünkü ayeti celileye bakıldığı zaman sayısız ayetler vardır; rahmetini bildirdiği gibi azabınıda bildirdiği birçok ayetleri vardır. “Azabım çetindir, korkun azabımdan, Allah tan korkun” diye direk ayetler vardır. Müminler Allah tan korkarlar. Allah tan hakiki manada alim olanlar bilenler korkarlar. Birçok ayeti celilede Allahu Teala korkuyu karşımıza çıkarmıştır..Bununla beraber hiç ama hiç insanın fark etmediği bir daha gerçek vardır. Ayeti celilere baktığımızda korku veren, korkmamızı öğütleyen ayetler vardır kuranda ve biz onu okurken hiç üstümüze almayız. Halbuki kuranı okuyan mümindir biziz ! Kafir kuran okurmu ? genel manada inkar eden kabul etmeyen okurmu, okumaz tabiî ki. Genel manada biz okuyoruz muhatabı biziz ama hiç üzerimize almayız ! Birçok ayeti celilelere bakarız işte cehennemden bahsedilir oradaki çetin azaptan bahsedilir Allah yolunda gitmez isek sonu azab olacağından bahsedilir ama biz hiç üzerimize almayız korkmayız ! Cehennem kafirler için hazırlanmış biz müminiz diyerek çıkıyor işin içinden. Senin mümin olduğuna benim mümin olduğuma, evet Elhamdülillah şuan müminiz ama son nefeste kimin ne olacağı belli değildir ?! O yüzden her zaman kork bizde mevcut olmalıdır kardeşlerim..

gzlgrmk dedi ki...

İnsanlarda kimi zaman ümit ağır basar kimi zaman korku ağır basar bu olabilir; insanın hayatı her zaman iniş çıkışlıdır fakat bu dengeli olmalıdır ki biz Allah a karşı kulluğumuzu yapabilelim. Evet günahkar olabiliriz, zayıf yaratılmışız. Evet biz yanlış yapabiliriz hata yapabiliriz ancak ben bu halimle nasıl huzuruna varabilirim diye düşünüp keser atarsak biz bittik ! Allahu Teala ayeti celilede söylüyor “ söyle tarafımdan nefislerinde haddi aşan kullarıma söyle ümitlerini kesmesinler Allah günahları çokca bağışlayandır”..Bir günah karşısında tövbe ederken her zaman korku olmalı ve aynı derecede ümitde olmalıdır. ( Salabe (r.a) olayını okumanızı tavsiye ederim)..Eğer bu şekilde olmaz ise insan kulluk görevini yapamaz imanını koruyamaz. İmanı koruya bilmek için bu ikisi dengeli bir şekilde olması lazım. Günahı çok olur insanın Allahu Teala buyuruyor “ Günahı yer dolusu olsa gelse ben onu yer dolusu affım ile karşılarım” yine hz. Ali (r.a) günahından feryad eden biriyle karşılaşıyor ne oldu diye soruyor ben perişan oldum çok günahlarım var, oda diyorki Allah ın rahmetinden de mi büyük senin günahların, oda büyüktür diyince diyorki ümit kesmen yapmış olduğun bütün günahlardan daha büyüktür !...vesselam :)

yamesin dedi ki...

MImlendin prof abim:)

Profösör dedi ki...

destina@ Allah cümlemizden razı olsun. Teşekkür ederim İltifatlarınız için..

muyurt @ umut etmek yaşamak gibi bir şeydir zaten.

Özlem@ Hepimiz umutlu olalım. Mutlu olalım...

Azura@ Tabi ki katılıyorum size.. Umudumuz olsun yeter..

öykü@ Ben teşekkür ederim. Umudumuzu asla kesmeyelim..

zeynep@ Teşekkür ederim..

Hayatın Süs Payı@ Umut fakirin azığı imiş.. Bunu korumak gerek..

YAŞAMSAL GANİMETLER@ Dualarıımz daim olsun..

yüreğimdeki yağmurlar @ Biz umudunuzu yeşertiriz dostluğumuzla..

GüLüm'Se@ Allah senden de razı olsun. Teşekkür ederim..

Kelimeler Dunyasi @ Umutlar da bitmesin biz de bitmeyelim.. Teşekkür ederim..

SmG@ teşekkür ederim. Her zaman umudumuz olsun. Dostluk gibi..

LoveMeorLeaveMe @ Amin.. Cümlemizin inşaallah..

Dilara AKSOY@ Teşekkür ederim. Senin kadar duyarlı birinin bu yazıyı örnek alması bizi mutlu eder..

öz'üm @ Umudumuzu kaybetmek demek inancımızı kaybetmek demektir. Ölüm döşeğinde bile inançlı insanlar nasılsın diye sorduğumuzda "Neolsun yigenim iyilik sağlık3 diye karşılık veebiliyorlar.

momentos@ Umudumuzla yaşayalım. mutlu olalım..

Gülcan@ İlginiz için teşekkür ederim..

nani @ Biz teşekkür ederiz aziz dostumuz..

belh @ Teşekkür edirz.

Deborah @ Bizim umudumuzun da dostluğumuzla perçinleşmesini isterim.

suskun mimoza @ Allah herşeye kadirdir. Biz bunu bulup ve bunu yüreğimizde hissedelim.

didem@ Kesinlikle haklısınız..

Gamzegül@ Umudumuzla yaşıyoruz.

▬|α.к.α.т.я.ι.є.ℓ|▬@ Güzel deidn sen de. Teşekkürler..

gzlgrmk @ Teşekkür ederiz yorumunuz için.

Profösör dedi ki...

Rory @ Mutlaka uğrayacağım. Teşekkür ederim..

eleni dedi ki...

umutsuz yaşanır mı hiç?
her sabah uyanmanın ne anlamı kalırdı yoksa??
kaleminize sağlık..

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

blogta çok yeni oldugum için yazınızı ancak okuyabildim..tam da umut etmek için yaşamak mı yaşamak için umut etmekmi döngüsündeyken karşıma çıkan sürpriz bir yazı oldu..emeğinize gönlünüze sağlık,tebrik ederim..

Adsız dedi ki...

Cok guzel bir yazi yureginize saglik. Allah dan umit kesilmez
tesekkurler..

Tatilden yeni geldim yazinizi yeni okuyorum. Sevgiyle umutla kalin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...